Велопарк Пампорово открива сезона с безплатен лифт и нови трасета

Макар че съобщихме датите и най-важните акценти около отварянето на Велопарк Пампорово още през месец май, дни преди това да стане екипът на Concept Creative ни изпрати едно обширно прес-изявление, съдържащо още много подробности, които вероятно ще зарадват любителите на планинското колоездене, независимо дали ще успеят да посетят Пампорово за откриването, или след това в рамките на летния сезон. Вижте какво ви очаква там:

Лятната атракция на Пампорово се превръща в топ байк дестинация за страната и чужбина

На 15-ти юни ще се даде официален старт на сезон лято 2013 на една водещите от байк дестинации не само в страната, а и на Балканите. Тази година, по случай деня на откриването, Пампорово АД ще зарадва всички посетители на курорта с безплатен лифт, за да може всеки желаещ да тества разнообразието от трасета за маунтин байк. Велопарк Пампорово е разположен в сърцето на Родопите и включва в себе си множество разнообразни трасета и маршрути за практикуване на планинско колоездене.

Паркът разполага със специализирано трасе за спускане с дължина 1800 метра. То е изработено по всички приети световни стандарти и указания и е готово да приеме състезания от международно ниво. Трасето „Стената“ е маркирано в черно и по него професионалистите и по-добрите карачи могат да тренират и да усъвършенстват своите умения.

Специално внимание е обърнато и на начинаещите, децата и семействата, които искат да се разходят в планината, да поспортуват или просто да подишат от свежия родопски въздух. За тях са подходящи маркираните в зелено трасета и маршрути, които ще видят на картата. Специализираният фамилен маршрут, по който със сигурност трябва да се спуснат, за да усетят тръпката и удоволствието от карането на колело в планината, е с дължина 5400 метра. От този сезон на разположение са още два нови зелени панорамни маршрута, караеми дори от най-малките.  Зелените маршрути са подходящи за всички възрасти и ще доставят пълно удоволствие на колоездачите, като ги отвеждат до някои от най-красивите места в района. 

С откриването на парка тази година, на място ще заработи и специализирано трасе за обучение и усъвършенстване на уменията с дължина от 2800 метра, подходящо за всички, които искат да натрупат повече опит и да преминат плавно към по-сложните трасета с по-голямо натоварване.

По-напредналите байкъри пък ще могат да карат по маршрути със средна трудност маркирани в червено, където ще могат да тренират и да преминат към по-сложните трасета.

До този момент на разположение са над 25 км обособени пътеки за практикуване на маунитн байк. В зависимост от нивото им на трудност трасетата са маркирани в зелено, синьо, червено и черно. Този сезон на територията на парка ще заработи и едно много специално трасе, което е дългоочаквано на родната байк сцена и е без аналог не само в България, а и в радиус от 1000 км.

Всички трасета са проектирани от екипа на Concept Creative, които обещават през лятото да се работи още по разработването на парка и до края на сезона се очаква на място да се появят още нови трасета, изпълнени с всякакви препятствия и заигравки като виражи, скокове, разнообразни дървени конструкции, които ще видим за първи път в България.

От Велопарк Пампорово са си поставили за цел в близките 1-2 години да превърнат парка в едно от най-посещаваните места през лятото, като не спират да въвеждат новости за България чрез изграждането на различни видове трасета с разнообразни нови елементи, които да предизвикват интереса както на местната, така и на световната байк сцена. 

За всички, които не разполагат със собствен байк, на място се отдават под наем колела от различен клас – от най-обикновени за разходка в курорта до напълно оборудвани байкове за спускане, подходящи за професионалисти, както и необходимата защитна екипировка. Така всеки, който има желание и иска да се пробва, ще може да го направи. 

Този сезон Велопарк Пампорово ще бъде домакин на две международни състезания, включени в календара на Международния колоездачен съюз (UCI). Първото състезание, което е и първото голямо състезание за страната ни за сезон 2013, е Pamporovo Bike Cup и ще се проведе от 21-23 юни. Второто международно състезание е Балканска купа, отново включена в календара на UCI, и ще се проведе от 13 до 15 септември. Balkan Bike Cup 2013 ще обедини в себе си дисциплините крос-кънтри (XCO) и спускане (DH), като XCO състезанието ще е първото подобно за страната ни, включено в календара на UCI и носещо точки за световната ранг листа.

За целият сезон има подготвени много атрактивни пакети за настаняване в два от най-големите хотели в курорта – „Орловец“ и „Перелик“, които ще предложат на своите гости разнообразие от пакети за нощувки с включени лифт карти и изхранване. Допълнителна информация за офертите може да намерите на www.pamporovoresort.com

Очаква ни едно горещо лято, изпълнено с много емоции и усмивки!

През целия сезон паркът ще се обслужва от трите лифта – ПВЛ Студенец №1, ПВЛ Студенец№ 2 и ПВЛ №4 Смолянски езера от понеделник до неделя без почивен ден от 08:45 до 18:00 ч.

Програма на откриването:

Събота, 15 Юни

10.00   Начало, пускане на лифт Студенец

10.00 – 12.00  Тестови спускания по трасе DH, DJ сет

12.00 – 12.30  Официално откриване, плац Студенец

12.30 – 13.00  Среща с медиите – въпроси и отговори, интервюта

13.00 – 15.00  Опознаване на новите трасета

15.00 – 17.00  After ride green Party & DJ сет, плац Студенец

Неделя, 16 Юни

10.00   Начало, пускане на лифтовете

10.00 – 17.00  Опознаване на новите трасета, DJ сет