Shimano 2014: Нови компоненти XTR за ХС състезатели

В търсене на още по-леки продукти и по-добра работа, Shimano представи нови състезателни компоненти и колела за своята най-скъпа група XTR. В серията XTR M980 ще видим нова спирачка, средни движения, верига и ултра-леки тубуларни 29-цолови колела с карбонови капли. 

Shimano са разработили най-леката си до момента спирачна система и я добавят към линията XTR. Ориентирана към състезателно каране на най-високо ниво, споделяща спирачната сила и контрола на модела М985, новата спирачка М987 спестява по 40 грама на колело. Инженерите на японския производител са прибегнали до използването на магнезиева сплав за спирачния апарат и тялото на спирачното лостче, карбонова ръкохватка и титанови крепежни елементи.Спирачното лостче е съвместимо и с комбиниращата скоба I-Spec за съвместен монтаж с командите например.

Разбира се, новата спирачка е съвместима и с т.нар. Ice Technologies. Накладките могат да бъдат сменени с такива, които имат радиаторчета, а дискът SM-RT99 с конструкция тип сандвич и интегрирани радиатори, който първоначално бе ползван в състезанията по спускане за СК, сега се предлага и в групата XTR. Shimano са нарекли тази технология FREEZA. Производителят твърди, че тя води до намаляване на температурата с 40 градуса спрямо обикновен спирачен диск. Поради подобреното охлаждане ХС колоездачите могат да използват с един размер по-малък диск – 160 вместо 180 мм, запазвайки същото ниво на охлаждане и постоянство в работата, но при по-ниско тегло.

Колко ниско? Комплект предна спирачка с маркуч 800 мм, директно РМ закрепване и диск 160 мм тежи 305 грама. Същият комплект без ротор е 186 грама (като се имат предвид някои свръх-леки дискове, предлагани в последно време, това означава, че можете да си направите смесена система с тегло около 250-280 грама на спирачка).

Професионалните ХС състезатели са искали от Shimano и по-леки колела. След една година разработване, изпипване и тестване в СК с Фабиен Гигер, Серджо Мантекон и Ева Лехнер, Shimano представи новия модел WH-M980 за 29-цолови велосипеди, който е за тубуларни гуми (лепят се към каплата) и е с изцяло карбонови капли с асиметричен профил. По отношение на главините, отпред имате избор между 15 или 12 мм проходна ос, а отзад между 142х12 мм проходна ос и нормална QR ос. Колелата са с 28 спици, а храповият механизъм на задните главини е със зацепване на всеки 10 градуса.

Теглото на комплект колела с 15 мм ос отпред и 12 мм отзад е 1349 грама, а с 12 мм ос отпред и QR ос отзад е 1298 грама. Не забравяйте, че говорим за 29-цолови колела!

Наред с горепосочените компоненти, Shimano добавя и нови средни движения (на резба и PressFit, т.е. такова, което се набива директно в тръбата на рамката). Благодарение на новия и по-компактен дизайн, и двете касети са по-леки (с около 20 г спрямо предходните модели от този клас), имат по-добри уплътнения и се въртят по-гладко и леко. Касетата на резба тежи 71 грама, а вариантът PressFit e едва 58 грама.

Компанията включва към XTR и нова верига CN-M981 със специално покритие, наречено Sil-tec. Тази технология повишава износоустойчивостта и намалява триенето, така че веригата се движи по-гладко и издържа по-дълго. Припомням, че веригата е еднопосочна и използва кухи щифтове за намаляване на теглото, което за 114 звена е 259 грама.

http://www.shimano.eu/

http://www.velomania-bg.com/

Етикети: , , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>