Avid представи новите спирачки Elixir 9 Trail и Elixir 7 Trail

След представянето на X0 Trail миналата година, с тези два модела американският производител създава цяло „семейство“ от спирачки с ниско тегло, голяма спирачна сила и универсално приложение.

Една от основните разлики между новите продукти и „стандартните“ Elixir-и е четирибуталният спирачен апарат. Той е алуминиев, от две части, а двете двойки бутала са с различен диаметър.

При сравнение между Х0 Trail и новите, по-евтини модели се вижда, че различията между тях са най-вече в материалите за отделни елементи и в някои допълнителни екстри при по-скъпите продукти. Има и минимални разлики в теглото, но то е конкурентно в рамките на семейството, което е чудесна новина за хората, които се интересуват точно от този аспект. Доколкото спирачният апарат и спирачното лостче като цяло също са идентични, може да се очаква и еднакво ниво на спирачната сила.

Elixir 9 Trail е с карбонова ръкохватка на лостчето и включва регулатор на контактната точка. Реглажът на отдалечеността изисква инструмент (за да се спести тегло), както и реглажът на банджо-връзките с маркуча. За разлика от Х0 Trail, „девятката“ няма лагер при оста на ръкохватката. Теглото на комплект предна спирачка с директно закрепване към РМ и 160 мм диск е 350 грама.

При Elixir 7 Trail ръкохватката на лостчето е алуминиева, но въпреки това теглото е съвсем близко – 355 грама за описаната горе конфигурация. Това се дължи на липсата на регулатор за контактната точка, който добавя тегло при „девятката“.

И двете спирачки идват с органични накладки със стоманени подложки (загатване, че има накъде още да се намалява теглото), а лостчетата са съвместими с комбинираната скоба Matchmaker X. Както вероятно помните, Avid предлага и голямо разнообразие от размери за дисковете, като за тези два модела се предлагат 160, 170, 180 и 200 мм.

Цената на Elixir 9 Trail е 152 евро, а на Elixir 7 Trail – 114 евро. Очаква се да бъдат на пазара през месец юни 2013 г.

Долната графика показва как са ориентирани като цена и приложение новите модели на фона на останалите спирачки за 2014 г. на Sram/Avid, а под нея можете да гледате и кратък видеоклип, посветен на новите продукти.

www.sram.com

www.onedistribution.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>