Rock Shox 2014 – SID, Revelation, Monarch и XLoc Sprint

След като представи новия Pike (за всичките три размера колела) и обновения шок Monarch Plus в началото на април, Rock Shox добави втора порция новости по време на фестивала Sea Otter Classic, който традиционно се ползва от производителите за оповетяване и излагане на модели за следващия сезон. Не беше трудно да се предположи, че варианти за 27.5 ще се появят и при други модели вилки на марката, но по-интересното е, че наред с новия размер компанията е направила и подобрения в продуктите.

Всъщност, преди да заговорим за вилки и задни амортисьори, ще започна с нещо общо за тях, което Rock Shox ще предлага от 2014 г. – команда за дистанционно заключване, която командва едновременно окачването отпред и отзад. Системата е хидравлична (каквато беше и досега) и се нарича XLoc Full Sprint. Тя ще се предлага за модификациите ХХ на вилките SID и Revelation и задните амортисьори Monarch. Припомням, че командата XLoc работи по съвсем прост начин – натискате веднъж, за да заключите, натискате втори път, за да отключите. Сега обаче по този начин можете да командвате едновременно и двете страни на окачването. Освен това за вилката имате и възможност за настройка на компресията, а маркучът за задния амортисьор се съединява с командата чрез връзката Connectamajig, което позволява неколкократно откачане/закачане без необходимост от обезвъздушаване.

Като стана дума за ХХ, това е само една от модификацииите, в които ще се предлага системата за амортизация Motion Control DNA при обновените модели SID и Revelation. Ето как ще изглеждат тези две линии през 2014 г.,

  • XX – Проектирана за потребители, търсещи повече ефективност при педалиране. XX Motion Control DNA включва дистанционен контрол XLoc за най-лекото, най-бързо и най-ергономично решение.
  • RCT3 – Проектирана за потребители, търсещи най-добро поведение във всякакви условия.  Новата система RCT3 включва три позиции за настройка – отворена (с допълнителен реглаж на нискоскоростната компресия), платформа и отключена.
  • RLT – По проста и евтина система за колоездачи, търсещи ефективна и стабилна работа. Включва настройките на оригиналния Motion Control – реглаж на компресията до заключено положение + реглаж на прага за отключване.
  • RL – Най-простата откъм възможности за реглаж система – компресията се регулира до заключено положение, но прагът за отключване е настроен фабрично.

И двете линии включват един нов клапан за амортизацията на вилката, наречен Dig, който контролира потока на маслото при висока и ниска скорост на сгъване/разгъване. Иначе казано, той е чувствителен към скоростта – при ниска скорост на сгъване, връщането също е с по-ниска скорост. При силен и рязък удар, който сгъва рязко вилката, клапанът осигурява по-голям поток на маслото за по-бързо разгъване и посрещане на следващ удар. Така той реализира това, което Rock Shox наричат Rapid Recovery Rebound, т.е. при бързи последователни неравности вилката запазва по-голяма част от хода си за поемане на следващите.

Други общи черти за SID и Revelation са черните анодизирани горни тръби с лазерно гравирани означения за нивото на начално сгъване и новите уплътнители с намалено триене, които трябва да увеличат още повече отзивчивостта и гладкостта при сгъване и разгъване на вилката.

При SID ходът ще варира от 80 до 120 мм за различните модели и размери колела, а при Revelation – от 120 до 150 мм. И при двата модела теглото е доста ниско. В следващите таблици можете да видите всички разновидности на продуктите:

Новите вилки ще бъдат налични още през месец юни, а цените им ще започват от 672 евро за SID и 676 евро за Revelation.

Monarch – след представянето на модела с означение RT3 през миналата година, сега Rock Shox обновява и останалите задни амортисьори в своята най-широка линия Monarch. Промените наглед са дребни, но в съвкупност водят до по-добра работа. Въздушната пружина Solo Air е с подобрена негативна камера (удебелението в долната част на въздушния кожух, което виждате на снимките, е заради нея), така че шокът да бъде по-отзивчив при абсорбирането на дребни неравности по трасето. Амортизацията при разгъване е с т.нар. Rapid Recovery настройка, а работата на амортисьора при сгъване също е подобрена, като за производителите на велосипеди се предлагат още по-добри възможности за тунинговане на шока към конкретните параметри на окачването на рамката. Всички модификации вече включват и възможността за добавяне на допълнителен въздушен кожух, интегриран с ухото за захващане на шока към рамката, наречен HV-i. По този начин се спестява тегло и амортисьорът запазва компактен вид, но с по-линеен ход на пневматичната пружина. За тези, които имат нужда от максимална линейност, се запазва и опцията за досегашния въздушен кожух с голям обем. Не на последно място, сменени са и уплътненията с такива, които имат по-малко триене.

Ето как изглеждат спецификациите на Monarch за 2014 г.:

http://www.sram.com/rockshox

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>