Нови колела от Sram – Roam и Rail

В края на миналата седмица американският производител представи три нови модела наплетени колела, но поради други служебни ангажименти забавихме с няколко дни за отразяването им. Сега можете да прочетете всички подробности за Roam и Rail.


Едва ли ще се учудите, че новите колела на Sram са насочени към най-популярния и бързо развиващ се сегмент в последните години, наричан как ли не – Trailriding, All Mountain, ендуро. Повече или по-малко, всички тези понятия отразяват едно и също – стремеж за по-голяма универсалност на велосипеда, за повече удоволствие при каране по технични терени, без човек да е ограничен от велосипеда си само в един тип каране. Едва ли ще се изненадате и от друго – новите продукти се предлагат в трите размера – 26, 27.5 и 29 цола.

Моделите Roam 60, Roam 50 и Rail 50 са високотехнологични продукти, които споделят множество общи характеристики, като първият е с карбонови капли, а другите два с алуминиеви. Има и други разлики, на които ще обърнем внимание по-надолу, но преди това нека видим общите им детайли и технологии:

Taper Core се нарича характерният вътрешен профил на каплата, който е оптимизиран за постигане на здравина и ниско тегло. При разрез можете да видите как в областта на страничните бордове и двете носещи стени (откъм гумата и откъм спиците) има повече материал, докато в областта на скосяването стените са изтънени. Отделно от това, както може да се очаква при такъв висок клас колела, каплите са с асиметричен профил, което допълнително помага за равномерно разпределяне на натоварването за каплата и за цялото колело.

Асиметричността (както на самия профил, така и на отворите) има отношение и към дължината на спиците. За всеки от трите размера колела Sram използват само един размер спици – 270 мм за 26 цола, 281 мм за 27.5 цола и 300 мм за 29 цола. Компанията нарича този подход Solo Spoke и цели с него да улесни максимално потребителите – ако се наложи да смените спица, няма никакво значение дали тя е предна или задна, от страната на диска или от страната на венците и т.н. За целта е поработено специално и върху леглата за главите на спиците при фланеца на главината, като за някои от спиците тези легла са по-дълбоки, а за други по-плитки. Самите спици са прави, стоманени, с променлива дебелина, 24 броя за всяко колело.

Като стана дума за главината и захващането на спиците, стигаме до друг детайл – т.нар. Double Decker. Най-общо казано, става дума за това, че в тялото на главината са изрязани двойни легла за правите спици – от всяко такова излизат две спици, по една във всяка посока. Резултатът е равномерно разпределяне на товара и напрежението и по-широка плетка за повече странична коравина, като се запазва и достатъчна устойчивост към фронтални натоварвания.

Т.нар. Wide Angle дизайн означава, че широчината на каплите е по-голяма от „стандартното“ за съответния размер и клас колела на повечето конкуренти. Тук бих си позволил известно недоверие, доколкото и други реномирани производители се ориентираха към по-широки профили, отговарящи на по-агресивното каране, но всъщност именно това заслужава отбелязване в случая – целта на Sram е да осигури повече стабилност и устойчивост на колелата, по-добро разпределяне на натоварването и по-добра опора за гумата в завой, включително и при по-ниско налягане.

В тази връзка ще спомена и това, че и трите нови модела са UST съвместими, което позволява директно да монтирате безкамерни гуми или лесно да превърнете обикновени гуми в такива с уплътняваща течност (т.нар. „боза за гуми“). Което пък позволява да карате с малко по-ниско налягане за по-добро сцепление и по-голяма контактна площ.

Всички главини имат и опцията за свободно движение XD Driver, така че да са съвместими с касетата от групата ХХ1 с 10-42 зъба. Разбира се, другият вариант е за стандартно свободно движение за 8/9/10 скорости. Между другото, вътрешностите на главините, включително храповият механизъм Star Ratchet, са на DT Swiss. Sram са се спрeли на тях както заради доказаните надеждност, прецизност, ниско тегло и високо качество, така и заради системата за лесна смяна на накрайниците за оста, така че главината лесно може да бъде приспособена към различните стандарти: 9×100 QR / 15×100 проходна / 20×110 проходна отпред и 10×135 QR / 12×142 проходна отзад. За подобно конвертиране дори няма да са необходими инструменти.

А сега да хвърлим поглед и към конкретните модели:

Roam 60

Това е най-скъпият и най-универсалният сред новите продукти. Този комплект колела е с ниско тегло и карбонови капли, а предназначението му покрива максимално широк диапазон каране и велосипеди – от ХС/АМ до ендуро. Каплите са със споменатия профил Taper Core  и са изработени чрез наслагване на „платове“ както с еднопосочни, така и с оплетени въглеродни нишки, като всичко е подчинено на постигането на здрава и лека структура. Вътрешната широчина на каплите е 21 мм, а външната 28 мм.

Самостоятелното тегло на каплите е 410 г за 26 цола, 430 г за 27.5 и 460 г за 29 цола, а на целите наплетени колела е респективно 1515, 1570 и 1650 грама. Прави впечатление, че това не е най-лекият модел – Roam 50, макар и с алуминиеви капли, които са малко по-тежки, е с 30 г по-лек за комплект от две колела. Това е така, защото той е насочен към малко по-леко каране, докато карбоновите капли на Roam 60 могат да издържат по-брутални натоварвания, така че той покрива и дисциплината ендуро.

Бидейки на практика топ-моделът сред колелата на Sram, Roam 60 е единственият комплект, чиито главини използват храповия механизъм Star Ratchet с 36 зъба. Той позволява по-бързо зацепване – на всеки 10градуса. Главините на другите два комплекта също са със Star Ratchet, но с по-малко зъби, така че зацепването е на всеки 20 градуса.

Цената на Roam 60 в Европа е €1,974, а първите бройки ще бъдат на пазара през юли (за 26 цола) и август (за 27.5 и 29 цола) 2013 г.

Характеристики и спецификация:

Roam 50

Алуминиевият вариант на Roam е най-лекият сред трите нови комплекта – 1475 г (26”),  1530 г (27.5”) и 1610 г (29”). Вътрешната широчина на каплите е 21 мм, външната 25.5 мм. Неговото предназначение е ХС/АМ, а цената му в Европа ще е €960. Всички размери се очакват на пазара през юли 2013 г.

Характеристики и спецификация:

Rail 50

„Тежката артилерия“ сред новите колела на Sram всъщност е с доста добро тегло за натоварванията, които се очаква, че ще може да понася в ендуро състезанията и карането по най-трудните и технични пътеки. 26″ тежи 1690 г, 27.5″ – 1750 г, а 29″ – 1830 г. Каплите тук са по-широки – 23 мм между вътрешните ръбове и 28 мм между външните. Цената за Европа отново е 960 евро.

Характеристики и спецификация:

Ето и видеоклип от Sram, посветен на новите продукти:

www.sram.com

www.onedistribution.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>