Нови каски от Bell – Full 9 и Super

Един от най-големите и най-стари производители на каски, Bell, за 2013 г. има два нови модела във високия клас, които нямаше как да не привлекат вниманието ни.

Full 9 автоматично заема първото място в линията за спускане и фрийрайд на Bell. Каската струва 400 щатски долара, което не е малко, но пък е нормална цена за шлем с изцяло карбонова обвивка и всички съвременни удобства и средства за защита.

Името Full 9 кореспондира с топ-модела за мотокрос Moto 9, от който са почерпили вдъхновение и опит инженерите на компанията. Защитата при директен удар покрива следните колоездачни стандарти: ASTM F1952-00 DH, ASTM F2032-06 BMX, CE EN1078, CPSC Bicycle. Както виждате, Full 9 е подходяща и за ВМХ.  Това обаче не изчерпва системите за безопасност на продукта. Всеки елемент на каската е проектиран с идеята да намали възможността за наранявания. Така е например системата Eject – в случай на тежко падане, тя позволява при оказване на първа помощ шлемът да бъде свален, без да се излага пострадалият на опасност от допълнителни увреждания. В същата насока от полза могат да са и дебелите подплънки за бузите, които са с магнитно закрепване и могат бързо и лесно да бъдат свалени – най-вече за пране, но също и в описаните по-горе случаи, за да се освободи по-лесно каската.

Иновативните функции продължават с два модерни детайла, свързани изцяло с потребителските навици и нужди – интегрирана стойка за монтаж на камера и интегрирани „джобове“ за слушалки и предвиден път за съпътстващия ги кабел. Втората система е наречена Soundtrax. Ние обаче ще отделим повече внимание на стойките за камера. В комплекта получавате две такива – за Go Pro и Contour. Те се монтират на най-доброто място от горната страна на каската, върху един от отворите за проветрение, и спестяват нуждата от използване на двойно-лепящи подложки или свински опашки. Особено важна е и функцията за освобождаване в случай на падане – тя е предвидена, за да се избегнат възможни наранявания от камерата. Още по-хубаво е, че освобождаването не води до счупване на механизма, т.е. след това можете отново да закрепите камерата чрез същата стойка и да продължите карането.

Специално внимание е обърнато и на проветрението. Освен десетте отвора в черупката на каската, тя разполага и със системата Overbrow Ventilation – три въздушни канала започват над веждите и осигуряват допълнителна циркулация на въздуха около главата.

Каската е и изключително лека – 1050 грама по данни на производителя.

Освен в черно-бялата разцветка горе, Full 9 се предлага и в още 4 окраски, включително изцяло карбонова и такава на Аарън Гуин (най-дясно), който е играл ролята и на тест-карач през последните 2 години, докато е разработван продуктът.

Всички важни неща за този модел можете да видите и в следващия видеоклип, подготвен от производителя:

Bell Full-9 Product Video from BellBikeHelmets on Vimeo.

Другият нов модел се казва Super и е най-актуалното all-mountain предложение на Bell. Производителят и досега имаше модели с такава насоченост, например Variant, който остава в линията, но Super отива още по-далеч – както в защитата, така и във функционалността.

Ако сравните Variant и Super, лесно ще забележите, че при новия модел черупката е още по-голяма и обгръща главата напълно отзад и много по-ниско отстрани. Освен това конструкцията е и вътрешно подсилена. Добавеният материал се отразява и на теглото, което е 390 грама – почти 30% над това на Variant. При това вентилация не липсва – Super разполага с цели 25 отвора за проветрение, а също и с 4 въздушни канала на споменатата по-горе система Overbrow.

Други детайли също показват, че каската е насочена към по-бързо и агресивно каране. Един такъв елемент е стойката за монтиране на камера – както и при Full 9, Bell са решили да улеснят максимално потребителите, тъй като се знае, че повечето купувачи на такъв продукт вероятно ще ползват и компактна екстремна камера.

Друг важен елемент е регулируемата козирка, която служи и като „водач“ за ластика на маската. По този начин лесно можете да повдигнете маската нагоре заедно с козирката. Системата работи също и с нормални спортни очила.

Иначе системата за реглаж Speed Dial е позната и от други каски на Bell и осигурява бързо и лесно напасване към главата.

Цената на Bell Super е $125, а цветовете са още повече, отколкото при Full 9 – цели седем.

http://www.bellhelmets.com

http://www.velomania-bg.com/

Етикети: , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>