Shimano 2014 – ново поколение Deore, Altus, компактни курбели и др.

За следващия сезон повечето от новостите за планинско колоездене от Shimano не са поставени под информационно ембарго, така че се пригответе за една дълга статия.


Deore

Както личи и от заглавието, водещата новина е изцяло обновената група Deore. Не зная кое поколение подред е, но зная, че това си остават едни от най-достъпните и функционални компоненти в средния клас, даже може да се каже, че с тях започва той и всичко под Deore може да се смята за начално ниво. Здрави, надеждни, с прилично тегло и сравнително ниска цена – това са основните характеристики на групата през годините. Сега за пореден път виждаме в нея много от технологиите, които през предишните 2-3 години присъстваха само при по-скъпите серии. Нещо повече – новото Deore е наречено от производителя „rider tuned“, което отразява широкия спектър от приложения и разнообразието от компоненти в серията – от ХС до АМ велосипеди, с 2х10 или 3х10 предавки, за различните размери колела и т.н., и т.н. Освен всичко друго, по подобие на ХТ, Deore ще се предлага в две напълно самостоятелни разновидности – за планински велосипеди и за туристически (trekking) велосипеди. Ние, разбира се, ще се съсредоточим върху МТБ компонентите.

Скоростна система

Десетте предавки отзад и системата Dyna-Sys бяха въведени в Deore още през 2011/2012 г., но сега всички компоненти са цялостно преработени и актуализирани като технологии.

Курбелите се предлагат във варианти с 3 и 2 венеца, но ключовата дума тук е Dyna-Sys Compact. Става дума за курбели с 3 венеца, които обаче са с размер 40-30-22Т (FC-M612), т.е. всички венци са с 2 зъба по-малки от „стандартните“ за Dyna-Sys (42-32-24, FC-M610). Това решение е насочено към 27.5 и 29-цоловите велосипеди, които заради по-големия размер колела са по-трудни за ускоряване и при изкачване изискват по-ниски предавки. Като препоръка Shimano насочват продуктите по следния начин: 42-32-24 за всички 26-цолови байкове, както и за състезателно ориентирани ХС модели с размер на колелата 27.5; 40-30-22 за АМ ориентирани 27.5 и за всички 29er-и. Също така, за повечето твърдаци са препоръчителни по-големите венци, докато за байкове със задно окачване (с изключение на състезателните) е компактният вариант. Не забравяйте обаче, че това са само препоръки – нищо но пречи, ако не се усещате като световен шампион в краката и желаете да разполагате с по-ниски предавки, да се ориентирате към компактния размер. Като конструкция курбелите Deore не са кухи, но са с куха ос и външни лагери – т.нар. 2-Piece Crankset. При курбелите с два венеца също е добавен подобен вариант – 38-24 зъба (FC-M615).

Тук трябва да направим уточнението, че за новите курбели има и нови предни дерайльори, които са съвместими и с досегашните комбинации. Те се предлагат във всички варианти за монтаж – с гривна, с директен захват или с планка към средното движение.

Задните дерайльори също дават възможност за многопосочен избор. На първо място, те използват технологията Shadow – компактен, „прибран“ профил за намаляване на опасността от удряне и закачане + твърда връзка при болта за закрепване, така че тялото да не се движи напред и да не се удря в рамката. Освен това обаче е добавен и вариант Shadow RD+, който разполага със съединител (стабилизатор) при ставата между тялото и рамото на дерайльора, който може да бъде включен или не. Когато е включен, той създава допълнително триене, така че рамото да не прави резки движения напред при преминаване през неравности, скокове и други такива ситуации и по този начин веригата стои по-добре опъната и вероятността да падне е по-малка.

Наред с това двата дерайльора RD-M610 и RD-M615 имат и възможност за директно закрепване (за рамки, които използват този нов захват, представен от Shimano миналата година) и се предлагат във варианти с дълго и средно рамо.

Командите приличат много на тези във високите класове, като предната може да бъде настроена за 2 или 3 венеца. Предлагат се в два варианта:
– с гривна за кормилото и оптичен дисплей, указващ предавките (SL-M610)
– със закрепване I-Spec, при което командата използва обща гривна със спирачното лостче (SL-M610) и няма прозорче за следене на предавките.

Венец-касетата CS-HG62-10 е съвместима с новите HG-X тънки 10-скоростни вериги на Shimano и се предлага във варианти с 11-36 и 11-34 зъба.

Спирачна система

Макар да не използват директно т.нар. Ice Technologies за подобрено охлаждане, спирачките в серията Deore са съвместими с тях. Това ще рече, че дискът с конструкция тип „сандвич“ от серията SLX (SM-RT68) се предлага и като компонент за Deore, а спирачният апарат BR-M615 е подготвен за накладки с радиаторчета, макар да не идва с такива.

Иначе спирачките са близки с досегашния модел, имат сходен дизайн, лесни са за обезвъздушаване и използват механизма Servo Wave за повече спирачна мощ. Лостчетата са за два пръста, реглажът на отдалечеността се прави с инструмент, а гривната за кормилото е с панта и е съвместима с I-Spec команди.

Колела

Тук новостите са най-вече при главините. На горната снимка виждате „класическия“ тип с ос за QR. Както е характерно за японския производител, те използват сачмени лагери с конуси и чашки, които при нужда могат да бъдат сервизирани от механик или от потребителя. Използвани са и качествени уплътнения, които да предпазят лагерите от проникване на вода и прах. Стандартът за закрепване на диск е Center Lock.

Deore обаче включва и главините HB-M618/FH-M618, които са за проходна ос и за модерните в последните години при АМ (а вече и при ХС) велосипедите размери. По-специално, предната главина е за 15х100 мм ос, а задната за 12х142 мм. Към последната Shimano предлагат и своя собствена ос с механизъм за бърз монтаж/демонтаж.

Компоненти за спортно-туристически велосипеди

Първо ще направя уточнението, че т.нар. trekking велосипеди са малко трудни за определяне с една дума на български. Като обобщение може да се каже, че те са предназначени най-вече за каране по асфалт извън града, като в някои случаи карането е съвсем туристическо (тип лежерна разходка), друг път е по-спортно (за поддържане на тонус и активно раздвижване), някои ги ползват дори са сериозни пътешествия и преходи, а със сигурност не са малко и хората, които карат такива байкове като градски. Както споменах, за 2013/2014 г. групата Deore е разделена на две, като едната серия е за описания тип велосипеди.

Няма да се спирам подробно на тези компоненти, само ще отбележа, че при тях се срещат и V-образни спирачки, лостчетата са за хващане с 3 пръста, задният дерайльор не е от типа Shadow, а курбелите са с „по-елегантен“ дизайн и с по-големи венци. Има обаче и части, които са идентични за двете серии и се различават само по цвета.

Има обаче и два педала в серията Deore trekking, които може да са интересни за начинаещи планински колоездачи. Те са с автомати и използват технологията Click’R, която осигурява много лесно откопчаване и закопчаване, така че потребителят по-лесно да преодолее несигурността си, когато преминава към такъв тип педали.

Освен това PD-T420 е с едностранен автомат, т.е. от другата страна е с платформа, така че може да бъде каран както с нормални обувки, така и с парчета за автомати.

Другият модел – PD-MT50 всъщност си е за планински велосипеди (личи си и от името му), макар в каталога да е посочен като trekking – при него автоматът е двустранен, но отново системата е проектирана за максимална лекота при освобождаване, а наред с това около закопчалките има голяма платформа. Не бих се учудил, ако дори по-напреднали колоездачи, които имат резерви към педалите с автомати или искат по-лесно откачане от стандартното или по-голяма платформа, се насочат към този модел, който би трябвало да е и доста приятен като цена.

Други компоненти в средния и висок клас

От информацията за новата група Deore по-досетливите вероятно вече са направили извод, че компактните курбели Dyna-Sys не може да се предлагат само в нея. И наистина, такива модели и съответстващи им предни дерайльори са добавени и в горните две групи – SLX и ХТ. Там вече рамената на курбелите са кухи, т.е. технологията е Hollowtech ІІ.


FC-M782


FC-M672

Наред с това в споменатите две групи има и по една нова 10-скоростна верига. Общото между тях е, че имат специално покритие на звената, което води до по-малко триене, по-малко шум и по-голяма износоустойчивост. При ХТ (CN-HG95) по този начин са третирани както външните звена, така и вътрешните, докато при по-евтината LX (CN-HG75) това важи само за вътрешните.

Новости има и при готовите наплетени колела. Моделът WH-M785, който е от групата ХТ и се предлага във варианти с главини за QR и с такива за проходни оси, вече е наличен и в размер 27.5 цола. Така той покрива всички налични стандарти за планински велосипеди.

Колелата WH-MT35, макар да не са зачислени изрично към групата Deore, са от нейния клас. Те се очертават като най-достъпната опция, налична и в трите размера – 26, 27.5 и 29 цола. Каплите са леки, спиците са 24 отпред и 28 отзад, а предното колело се предлага във варианти за QR или 15 мм проходна ос.

При WH-MT15, които са още по-достъпни като цена, към досегашния 26-цолов вариант се добавя и комплект за 29er-и. Тук също присъства като новост и главина за 15 мм проходна ос.

Интересни са и няколкото компонента, които са извън официалните серии и носят само логото на Shimano. Те са насочени към производителите (т.нар. ОЕМ, т.е. компоненти за вграждане) и служат за постигане на по-добра цена. Макар че не носят името на никоя група, те са близки до някои от тях – най-вече до Deore. Такива са курбелите FC-M622 (компактен, Dyna-Sys, 3 венеца) и FC-M625 (2 венеца, 38-24Т), спирачките BR-M447 и др.

Altus

Накрая стигаме и до началния клас продукти за планински велосипеди (все още доста използван у нас), където намираме изцяло обновената група Altus. Тя вече е 9-скоростна (Mega-9) и се предлага в два цвята – черен и сив. Задният дерайльор е с „класическите“ за Shimano дизайн и конструкция (преди да се появят Shadow дерайльорите), като тялото е с т.нар. широка връзка (wide link) за повече коравина и издръжливост и по-прецизно превключване.

Командите са от типа Rapidfire Plus и като ергономия изглеждат доста близки до средния и висок клас. Тъй като са насочени към по-любителско каране, те разполагат с голям оптичен дисплей за показване на предавките. Освен това са проектирани така, че да се комбинират със спирачните лостчета от същата серия, предназначени за V-образни и механични дискови спирачки.

Курбелите и средното движение са с „квадратна“ ос (само краищата ѝ, разбира се), а венец-касетата CS-HG20-9 е в комбинации 11-32 и 11-34 зъба.

http://www.shimano.eu/

http://www.velomania-bg.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>