Сдружение Ре-Акт набира стари велосипеди и части за деца в неравностойно положение

Ако имате стари велосипеди, рамки и компоненти, които събират прах по мазета и тавани и нямат някаква особена стойност за вас, можете да помогнете за реализирането на една добра инициатива, като ги дарите за деца в неравностойно положение. Още по-важно е, че чрез проекта на сдружение Ре-Акт младежите от възпитателно-учебния интернат в гр. Ракитово не просто ще получат велосипедите като подарък, а ще бъдат обучени сами да ги сглобяват, разглобяват и поддържат с идеята тези придобити умения да им послужат и като възможност за бъдеща реализация, дори професионална. Освен всичко друго, предвижда се и изграждането с техен труд и участие на мини-трасе за колоездене в двора на учебното заведение, което допълнително да засили интереса им към карането на колело. Затова се надяваме, че тези от вас, които могат да помогнат, ще откликнат и ще се включат в инициативата. Дори най-обикновените и отдавна забравени байкове и части могат да са от полза. Ето още подробности от самия екип на сдружението (между другото, не е трудно да се досетите, че те също карат колела):

 

Сдружение „Ре-Акт” е неправителствена организация, основана през 2010 г., чиято дейност е насочена към децата и младежите в неравностойно социално и професионално положение.

Към момента основната инициатива на организацията Практически умения за устойчиви постижения е насочена към работа с  момчетата, настанени във Възпитателно-учебен интернат „Ангел Узунов“, гр. Ракитово. Целта е повишаване на социалната интегрираност на младежите след напускане на институцията и възможности за бъдещата им професионална реализация. В рамките на проекта ще се проведат няколко практически модула, които ще повишат практическите умения на младежите и които те ще могат да използват след напускане на дома като професия или хоби.

Модулът, който представлява най-голям интерес за тях е Вело-курсът, за провеждането на който сме предвидили в рамките на три уикенда момчетата да се научат на основните техники за поправка и поддръжка на велосипеди. Основната идея е те да имат възможността сами да сглобят свои собствени байкове, които да ползват на чисто ново мини маунтин байк трасе, което ще изградим заедно с тях. За реализирането на всичко това имаме нужда от стари велосипеди, рамки или други части, за което се обръщаме към вас. Всичко, което залежава във вашите мазета и шкафчета, може да направи възможно осъществяването на този курс. Но нещо по-важно – ще даде основни умения, които да се превърнат в любимо хоби за момчетата в тези институции и  дори да им дадат път за бъдеща професионална реализация в тази сфера. Вие, от друга страна, ще споделите страстта си от любимото ви хоби и ще я предадете на подрастващите младежи, тръгнали по една трудна житейска пътека. Така те могат да открият нови, непознати емоции. 🙂

За сглобяването на 10 велосипеда има нужда най-вече от следните основни части: стари неизползвани байкове, рамки, вилки, гуми, капли/главини/наплетени колела, седалки, курбели и т.н.

Частите, които прецените, че можете да дарите за тази кауза, можете да оставите в магазин Fix & Ride в гр. София на адрес ул. „Хан Аспарух” 28.

За всички извън София, които искат да се включат, молим да се свържат с екипа на „Ре-Акт” на email: [email protected] или на тел. 0888 012 739 за евентуално изпращане по куриер за наша сметка.

Благодарим ви за подкрепата!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>