Календар на Байкария за 2013 г.

След като покараха надалеч из Непал, екипът на Байкария е отново в България и е подготвил няколко страхотни карания за 2013 г. Много хора вероятно очакват с интерес продължението на пограничните карания и да, такива ще има! В два тура Байкария ще преведат мераклиите по цялата западна граница от Струмешница до р. Дунав, но това ще се случи през лятото и подробностите все още не са обявени.

Затова пък са обявени детайлите за цели три пролетни карания, които ще са и по-лесно достъпни за повечето работещи хора, тъй като са 2-3 дневни. С други думи, не са за изпускане, особено ако не сте карали по тези места:

„Храсталясване и топла вода“ – 5 – 7 Април

„Началото на април – начало за сезона. Малешевска планина е една от най-подходящите за целта. Ниска, топла и с много пътища и пътечки. Срещу нея се издига внушителния Пирин, но ние само ще му се любуваме и ще се възползваме от ниските му части и минералните води.
Като за първо каране, нещата ще бъдат малко по-лежерни, но и разнообразни. Малко километри, малко денивелация, за сметка на това трудни пътечки надолу, не напълно изчистени маршрути с възможност за загубване, т.е бутане и носене!“

Програмата

05.Април, 10 ч – Среща в село Крупник. Кръгов маршрут с дължина 25-30 км. 
След карането със собствени коли се превозваме до Градешки Минерални Бани. По пътя има магазини, ханове и всякакви цивилизационни благини.

06.Април, 9 ч – Този път в полите на Пирин, пътища, пътечки, а някъде и без тях. Караме около и през селата – Влахи, Ощава, Сенокос. При желание проверяваме и температурата на водата в Ощавските Бани. 40-50 км за деня.

07.Април, 9 ч – Отново разчитайки на собствен превоз се изнасяме до село Крупник. Караме подобен на първия ден маршрут , но по други пътища и пътечки.

Повече подробности: http://bikearea.org/hrastaliasvane-i-topla-voda-5-7-april.html

Родопско – Гергьовско 28.04 – 2.05

В края на април и началото на май Родопите позеленяват, дръвчетата разцъфват, а високите Рила и Пирин са все още покрити със сняг. Точно по това време ще се отправим към западните Родопи и долината на река Места. Започвайки от Велинград, ще се изкачим до най-високо разположеното село в България – Орцево. Оттам, пресичайки левите притоци на Места, ще се спуснем до топлите извори на Огняново, а после ще се изкачим обратно в планината, следвайки живописната река Канина. Пресичайки билото на Дъбраш, ще се спуснем до китното село Сърница и оттам през Беглика ще затворим кръга до Велинград.

Така описаното каране е с продължителност пет дни, като желаещите за малко повече баири могат да се включат един ден по-рано, за да покарат по Кладовската пътека над Велинград (27.04) и съответно да удължат каранията след 2.05 в района на Беглика и Чатъма.

Повече подробности: http://bikearea.org/rodopsko-gergioovsko-2804-205.html

„Into the wild“ – пролетна симфония там, където няма никой – 24 – 26 Май

На границата между Западни и Източни Родопи има едни места, обгърнати в забвение. Места без бъдеще. Там има пътеки, ама по тях отдавна не минават хора. Там има легенди, а малкото останали хора сънуват банкови сметки в швейцарски франкове на изчезнали еврейски фамилии… Белинташ, Три могили, Мумджидан, Гяурмахала, кота „0“, Безводно, Бозва, Две тополи гъделичкат фантазията и създават усещане за приключение.

Именно натам сме се запътили в края на месец май. Тогава поляните са тучни, агънцата блеят жално, а пепелянките се съживяват за нов живот. Това каране няма да е леко, но ще е запомнящо се. Даже на места няма да е каране, а ще си е носене и бутане през сипеи и храсталак.

Сборният пункт е Чотрова махала, разположена на склона източно от Белинташ. Събираме се там в четвъртък вечер (23.05) или рано сутринта на 24 май. Следва карането.

Повече подробности: http://bikearea.org/wild-proletna-simfoniia-tam-kadeto-niama-nikoi-24-26-mai.html

Пълният календар на Байкария можете да видите тук: http://bikearea.org/calendar-2011.html

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>