Карбонови дискове от Kettle Cycles

Могат ли дисковете от въглеродни нишки да осигурят по-добро спиране? Въпросът е доста спорен, макар че подобни дискове от композитни материали се използват в автомобилната промишленост, а не липсват и опити във велосипедния бранш. Досега обаче имаше няколко проблема, които не правеха отговора на въпроса еднозначен.

Най-общо казано, трудностите се свеждат до следните няколко неща, които са и взаимно свързани: дебелината на ротора; разсейването на топлината; необходимостта от постигане на по-висока температура, за да се постигне оптимално спиране; необходимостта от специални накладки (евентуално); непостоянство при спиране във влажни условия; и др.

Двама американски инженери, Аарън Стивънс и Джош Гор, работещи като консултанти на свободна практика, смятат, че успешно са се справили с тези проблеми. И което е по-интересно, проектът им Kettle Cycles е започнал като нещо, което са разработили за свои собствени нужди, тъй като едно от хобитата им е планинското колоездене. Почти като в приказка, едно неприятно падане вследствие на прегрели спирачки накарало единият от тях да се замисли какво и как може да подобри в този насока и така се стигнало до създаването на дисковете SiCCC.

Името е странно, но всъщност е научно обосновано и представлява съкращение на използваните материали. Именно те, наред с технологиите за изработка, са ключът към преодоляването на посочените по-горе предизвикателства. На пръв поглед дискът може да изглежда просто карбонов, но всъщност са комбинирани няколко материала, всеки от които е плод на най-съвременни технологии: силициев карбид, керамика (разбирай металокерамика) и карбон (въглеродни нишки). Силициевият карбид осигурява захапването, добрия контакт с накладките. При това не е нужно да се ползват специални накладки – дисковете SiCCC са напълно съвместими със стандартните. Керамичната съставка е добавена за по-добро разсейване на високата температура. Това позволява дискът да е със стандартна дебелина и в същото време, според твърденията на Стивънс и Гор, техният продукт понася по-висока температура спрямо стоманен диск и отвежда по-добре топлината. Що се отнася до въглеродните нишки, те изграждат структурно диска (заради здравината си) и са основната причина за ниското тегло.

Колко ниско? По-скъпият модел, наречен SiCCC SFL, като втората абревиатура означава So Freaking Light („безумно лек“), тежи 55 грама при размер 160 мм. Цената му е 99 $. При него целият детайл е изработен от споменатия сложен материал и по този начин е постигнато максимално ниско тегло.

Другият продукт, наречен SiCCC Two Piece („от две части“), е малко по-тежък – 60 грама при 160 мм. Освен това е и по-евтин – 89 долара. Причината е, че неговата конструкция включва паяк (носач), направен само от въглеродни нишки, с прикрепена към него спирачна шайба, т.е. само пръстенът със спирачната повърхнина е направен от по-скъпия и сложен материал с трите посочени по-горе съставки.

Очаква се първите бройки да се появят на пазара рано през пролетта, включително и в по-големи размери.

Повече подробности можете да научите от сайта на компанията: http://kettlecycles.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>