Ram Bikes – колекция 2013

Много от читателите ни вероятно са забелязали, че Ram Bikes качиха новите велосипеди в сайта си още преди 2 седмици. Ние сме тези, които се „замотахме“ покрай първото състезание за сезона и други новини, но ето, че най-сетне ни остана време да стигнем до тяхното представяне. А определено не искахме да го „претупваме“, защото през 2013 г. много от новостите при този български производител са в детайлите.


Не ме разбирайте погрешно – разбира се, че най-важни са двата изцяло нови велосипеда, за които ще прочетете повече подробности по-долу. Те са твърдаци с големи 29″ колела – сегмент, който се утвърди в последните години, особено за ХС каране, и в който Ram влязоха още миналата година с моделите HT Three 29″ и Nduro 29″. Доволна от резултатите и от проведените тестове, за 2013 г. компанията разширява тази група велосипеди с топ байка XC One 29″ и с такъв вариант на бестселъра си HT Two.

Наред с тях обаче, производителят е направил и много промени и допълнения в окомплектовката на досегашните модели, стремейки се да предложи по-високо качество, запазвайки достъпна цена, или просто да осигури на клиентите си по-голям избор. Ще започна именно с тези акценти, тъй като са по-общи и някои от тях засягат цялата линия на Ram Bikes.

Затова първо ще спомена няколкото нови марки, които забелязваме по велосипедите на Ram:

Easton – един от най-реномираните производители както на алуминиеви сплави, така и на компоненти. През 2013 г. всички модели и модификации на Ram Bikes, от най-евтиният до най-скъпият, ще използват кормила и лапи с тази марка. При повечето байкове логото на Easton ще видите и върху кола за седалка. Същото се отнася и за ръкохватките на ODI – те са използвани в цялата линия велосипеди.

При най-скъпите байкове са включени и готови наплетени колела от Easton, както е при най-високата версия на HT Three 29″, която виждате на долната снимка:

Всички варианти на този модел, който направи дебют през 2012 г., можете да видите тук: http://ram-bikes.com/bg/view_bikes.php?bikes_id=10

Иначе при повечето от моделите тази година главините ще са Novatec – марка, която ни е позната от едноименния словашки отбор, който вече няколко пъти е участвал в големите български състезания по спускане. Именно в Словакия е европейският офис на компанията, имат подразделение и в САЩ, а производствените мощности са в Тайван, където се правят продукти не само под тяхната марка, но и за вграждане с други имена.

При по-скъпите сглобки ще видим и вилки + задни амортисьори Fox, които за момента като че ли се свързват с най-високо качество и надеждност в съзнанието на повечето потребители.  Пример за това са по-скъпите окомплектовки на модела AM Two, който ще се предлага в общо 5 нива на оборудване: http://ram-bikes.com/bg/view_bikes.php?bikes_id=3. Това няма как да ни учуди, при положение че този пазарен сегмент е един от най-важните в последните години.

Разбира се, запазва се и присъствието на продуктите на Rock Shox, като в крайна сметка клиентите ще имат по-голям избор. В това отношение Ram Bikes винаги са се стремяли да бъдат максимално гъвкави, включително със сглобки изцяло по желание на клиента.

Както знаете, между рамките на АМ Two и Nduro има много общи черти. Споменавам го, защото и двете рамки (всъщност трите, ако броим и 29-цоловия вариант на Nduro) за 2013 г. вече са с проходна задна ос Maxle 142×12 мм – чудесна новина за всички, които карат по-агресивно и искат да разполагат с максимална коравина в тази област. При 26-цоловия модел Nduro има 4 нива на оборудване, а на снимката горе виждате вариантът 29er, който е с цели 5 различни сглобки.

И така, крайно време е да погледнем и най-новите попълнения в каталога на Ram:

XC One 29″

За хората, следящи редовно състезателната сцена у нас, този велосипед не е нов, защото през 2012 г. Уоутър Клепе спечели не едно и две състезания с него. „Наточен“ с добри компоненти, XC One 29″ продължава традицията на едноименния 26-цолов байк, който от години е с една от най-леките ХС рамки, предлагани на пазара с българска марка, при това алуминиева. И при новия байк рамката е основата, върху която се гради всичко останало. Изработена е от алуминиева сплав 6061, без някакви усложнени форми на тръбите, но с изтъняване и внимателно проектиране, така че теглото ѝ е едва 1.4 кг. Челната тръба е за полуинтегрирани чашки, без да е конусовидна, а спирачките могат да са само дискови.

Велосипедът се предлага в цели 5 размера – от 14 до 22 инча. Геометрията, естествено, е оптимизирана за състезания, като цялостно рамката е тествана и доизпипана с помощта на споменатия вече мосю Клепе, който прекара доста часове с нея през изминалия сезон. Ако разликата в ръста ни не беше толкова голяма, щях да мога да споделя и лични впечатления, но засега като ориентир за качествата ѝ ще трябва да ползвате само него и победите му. 😉 В едно можете да сте сигурни – малко са хората в България, които биха могли да подложат ХС велосипед на такова натоварване, а този издържа!

За да не прилагам сложно форматиране с таблици и т.н., за четирите нива на оборудване и геометрията на XC One 29″ направо копирах част от сайта на производителя:

HT Two 29″

Това е другият потенциален хит от страна на Ram Bikes. Не е тайна, че през годините HT2 е един от най-продаваните модели на марката, с богата история и много почитатели. Сега и любителите на 29er-и ще могат да се възползват от добре направената рамка, хубавата окомплектовка и балансираната в средния клас цена.

Рамката, разбира се, е изцяло нова, макар че производителят се е постарал да запази някои общи белези с 26-цоловия вариант. Виждате как тръбите от алуминий 6061 са леко извити при челото и седалковата тръба, но тук не е използвано хидроформоване, а друг способ. Във всички случаи обаче са използвани профили с променлива форма и дебелина на стените, така че да се оптимизират теглото и якостните характеристики. И при HT Two рамката е само за дискови спирачки, челото е за полуинтегрирани чашки, а размерите са общо пет.

На горните снимки виждате трите разновидности на модела, а за цветовете е добре известно, че Ram Bikes могат да боядисат байка ви в почти всяка комбинация, която пожелаете, така че тези горе са само примерни.

Ето (отново от техния сайт) подробностите за окомплектовката и геометрията:


За да не забравяме и спускачите, ще хвърлим поглед и към модела DHX2, който вече спечели първата си победа за сезон 2013 с Мартин Бочуков в зимния дуел в Пампорово. Макар че моделът бе обявен като такъв за 2012 г., нещата малко се позабавиха, но сега може да се каже, че той официално е в магазините и дори вече са реализирани продажби от него. През 2013 г. това е единствената рамка за спускане и фрийрайд в каталога на Ram, поради което не е учудващо, че се предлага в три нива на оборудване и общо 4 размера, които са групирани два по два като височина на седалковата тръба, а определяща е дължината на горната тръба. Всичко това можете да видите от данните за геометрията:

Ето ги и компонентите на отделните сглобки:

Самата рамка предлага много възможности за настройка спрямо желанията и нуждите на колоездача. Челната тръба 1.5 позволява монтирането на всяка вилка, а също и комбинирането ѝ с чашки за промяна на челния ъгъл, който така или иначе е съобразен напълно с тенденциите в наши дни. Ушите за задната ос, която е проходна Maxle 150×12 мм, са подвижни, което позволява промяна на стойките на веригата и междуосието. Средното движение е с широчина 83 мм и около него има уши както за ISCG05, така и за предхождащия го стандарт, така че можете да монтирате абсолютно всеки водач за верига. Тръбите са от алуминий 6061 и са изваяни старателно за постигане на здравина, коравина и добро тегло. За височината на средното движение нямаме точни данни, но от снимките изглежда добра.

Окачването е четириставно с Horst link – доказана във времето система с много възможности за постигане на желаните параметри. Ходът на задната ос е 220 мм, а размерите на шока са 240х76 мм.


И накрая, по-скоро като анонс, ще добавя още две новини от Ram Bikes за предстоящия сезон:

Първо, компанията планира още напролет да организира някакво забавно събиране на собственици и почитатели на техните велосипеди, което да се превърне в традиция. Детайлите още не са уточнени напълно, но когато това стане, ще ви ги съобщим.

Второ, през цялата година Ram Bikes планира да проведе кампания с тестови велосипеди, които всеки ще може да пробва в различни градове на страната. Очаква се в нея да бъдат включени някои от най-популярните и продавани модели, но и тук има още неща за уреждане, така че следете за повече информация МТБ-БГ и сайтът на Ram Bikes, където можете да видите всичките им модели и окомплектовки:

http://ram-bikes.com

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>