Медиен преглед: Specialized показа Enduro 29er за 2014 г.

Велосипедът е с цели 155 мм ход и стойки на веригата 430 мм, което никак не е лесно постижимо при байк с 29-цолови колела. Оказва се обаче, че не е и невъзможно.

Другите данни за геометрията, както и за целия велосипед, също са обещаващи – челен ъгъл 67.5 °, средно движение 335 мм и междуосие, което до момента изглеждаше немислимо при такъв ход и големи колела. Целта на всичко това е постигането на пъргаво управление, което е особено необходимо при карането, за което е предназначен байкът. Освен че е къса, задницата побира и гуми с голям балон, поне до 2.5 инча.

За да е възможно всичко това, проектантите на Specialized са прибегнали и до някои нестандартни решения и компоненти, а също и до прецизно „орязване“ на рамката до последния излишен милиметър. Освен това не очаквайте моделът да се появи в размер S – това се оказва просто невъзможно при този ход и дизайн на рамката, чиято тръба за седалката е отместена силно напред, за да освободи място за задната гума.Като стана дума за рамката, предният триъгълник е карбонов, а задницата е от алуминиеви тръби.

Компонентите на топ-модела S-Works с цена около 9000 долара също са първокласни, включително вилка Fox 34 със 150 мм ход и движение Sram XX1 с 1х11 предавки. Затова и теглото е повече от приемливо – 12.55 кг.

Повече информация и снимки можете да прочетете на следните места:

http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/specialized-enduro-29-launched-36583/ (на англ. език)

http://www.pinkbike.com/news/First-Look-Specialized-S–Works-Enduro-29-S-E.html (на англ. език)

http://www.bikerumor.com/2013/02/27/specialized-155mm-travel-enduro-29r-revealed-it-really-does-exist/ (на англ. език)

http://www.mtb-news.de/news/2013/02/27/specialized-enduro-s-works-29-launch-des-neuen-race-enduros-in-finale-ligure/ (на немски език)

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>