Медиен преглед: Нов тип измервател за мощността – Stages

Тези читатели, които се интересуват по-сериозно от спортната страна на колоезденето, знаят, че има едни уреди, които измерват мощността (във ватове), която генерира колоездачът по време на каране. На англ. език се наричат power meter, а на български май няма наименование с една дума, така че ще ги наречем просто измерватели на мощността. Тяхна обща черта е, че са едни от най-скъпите аксесоари, които можете да купите за велосипеда си – и съответно колкото по-леки и прецизни са, толкова по-нагоре е „закована“ цената им.

В общи линии най-евтините варианти са уредите, които с помощта на един куп датчици отчитат разни показатели при карането и по сложна формула пресмятат мощността. Те обаче не я измерват директно, т.е. може да се каже, че при тях стойността е предполагаема и производна, пресметната чрез данни за скорост, наклон, ускорение, пулс, каданс и др.

След това идва ред на уредите като този на Stages, които измерват мощността в пряка връзка с приложената от колоездача сила върху определен компонент или част от него. При разглеждания тук продукт се отчита деформацията в рамото на курбела при педалиране и на тази база се пресмята мощността. При други производители измервателите на мощността работят чрез датчици в специална задна главина, или пък такива, разположени върху паяка на курбела.

Основните предимства на Stages са, че е компактен и лек, а освен това не е и прекалено скъп – горе-долу в средния ценови диапазон за такъв уред (цената на различните модели Stages е между 700 и 1000 USD, докато на пазара има и марки, които започват от 1500 USD). Основният недостатък е, че се предлага само за алуминиеви курбели, тъй като карбоновите са твърде корави и не се деформират при натиск върху педалите (или поне не толкова, че да може да се добият адекватни резултати за измерване на мощността).

Уредът поддържа два стандарта за безжична връзка – ANT+ и Bluetooth, което означава, че може да изпраща данните както към велокомпютър, така и към някои смартфони.

Повече подробности за измервателя за мощност Stages и за модификациите, в които се предлага, можете да прочетете тук:
http://www.bikeradar.com/news/article/stages-cyclings-20g-power-meter-is-shipping-36278/ (на англ. език)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>