Медиен преглед: Кратка история на ендурото

Преди време в Pinkbike се появи така озаглавена статия с автор Мат Раг. Всъщност не е съвсем кратка, но пък е доста интересна и хвърля обилна светлина върху най-новата и бързо набираща популярност дисциплина в планинското колоездене. Впрочем „най-нова“ следва да се разбира като „най-модерна“, защото от статията става ясно, че първите състезания в подобен формат са се провели преди десет години. Става ясно и друго – през годините терминът „ендуро“ е ползван за доста различни като регламент и форма прояви – от дългите състезания по спускане за издръжливост от типа на Megavalanche до някои ХС маратони, при които отново издръжливостта е ключов фактор. Тук обаче става дума за историята на ендурото в неговия съвременен, по-тесен смисъл, като дисциплина със специални етапи, при които наклонът е предимно надолу и се засича време, комбинирани със свързващи отсечки, при които най-често участниците се изкачват на собствен ход, но без да им се засича време.

Откъде е тръгнал този формат, къде е стигнал в момента и какви са очакванията за бъдещето му – всичко това можете да научите тук:
http://www.pinkbike.com/news/A-Short-History-of-Enduro-2012.html (на англ. език)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>