Информация от Sram за свободното движение XD, касетите и веригите на марката

Редовните ни читатели знаят, че важна част от най-новата група компоненти на Sram ХХ1 с 1 венец отпред и 11 скорости отзад, е т.нар. XD driver body, т.е. специално тяло за свобдното движение на задната главина, върху което се закрепва задната касета, чиито най-малък венец е 10 зъба. (На нормалните главини минималният размер заден венец е 11 зъба.) Вероятно също така си спомняте, че ви представихме и едно интересно интервю с производители на главини и наплетени колела, които говореха за новия стандарт и дали ще предложат главини, съвместими с него. Настоящата статия може да се разглежда като допълнение към него, само че този път информацията идва от Sram. Казано най-просто, компанията разпространи списък на производителите, които вече предлагат или разработват главини със споменатото свободно движение.

Преди да пристъпим към списъка, може би ще ви е интересно да видите няколко детайлни снимки (разрези) касетата с 10-42 зъба, монтирана върху XD driver:

Ще припомня също така, че свободното движение XD представлява отворен стандарт, така че всеки производител да може да се възползва от него. Това не само ще помогне скоростната система ХХ1 да навлезе на пазара по-лесно, но може да има и други полезни приложения – например разработването на касети за 2х10 и 3Х10 скоростни системи, както и за велосипеди за спускане, които също да са с най-малък венец 10 зъба. Така може да се осигури по-голям обхват на предавките или същия, но с по-малки венци отпред. Като цяло свободното движение XD е замислено така, че да не води до промени в размерите на лагерите, оста или храповия механизъм на главината, поне в повечето случаи. Затова в крайна сметка не е учудващо, че доста производители вече са се заели да го внедрят в продуктите си. Ето го списъкът към момента (февруари 2013 г.):

SRAM
DT Swiss
Specialized/Roval
Giant
Mavic
Campagnolo
Fulcrum
Bontrager
Easton
Industry Nine
Hope
Tune
Ritchey
Stan’s Notubes
American Classic
The Hive
Crank Brothers
Acros Sport
Formula Engineering
Rolf Prima
Atomlab
Velocity USA
Syntace
Bartime
3T
FRM
Kappius
Formula SRL
Reynolds

Американският производител използва този повод, за да направи и един обзор на задните касети и веригите, които предлага. Тъй като вече сме представяли тези продукти в настоящата рубрика, няма да превеждаме това прес-изявление, но можете да го изтеглите и прочетете на английски тук:

Sram – задни касети и вериги – февруари 2013 г.

www.sram.com

www.onedistribution.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>