X-Fusion 2013

Тайванският производител е добре познат у нас, но може би не толкова добре, колкото си мислим. Затова ще започна тази статия малко нестандартно – вместо с последните новости за 2013 г., които безспорно са много интересни, първо ще ви запозная с няколко любопитни факта за X-Fusion:

– Марката е създадена през 1999 г., но самата компания произвежда продукти за окачването на велосипедите в продължение на поне 10 години преди това в ролята на доставчик на компоненти за вграждане. И в момента основната част от продукцията е в този пазарен сегмент – X-Fusion произвеждат под своя или чужда марка вилки и задни амортисьори за много големи производители, сред които Specialized, KHS, Jamis, Ghost и др.

– Като ОЕМ производител X-Fusion покрива по-скоро средния клас велосипеди (има и изключения, разбира се), но при продуктите за крайния пазар компанията все по-често поглежда и към високия клас. Новите им вилки и шокове са отлично доказателство в тази насока.

– Производствените мощности на компанията са в Тайван, там се извършва и голяма част от развойната дейност, но не цялата. X-Fusion има американски офис, който разполага и с малък цех – именно на това място се раждат началните проекти, след това се изпращат в Тайван за доразвиване и се връщат обратно за окончателно одобрение.

– Един от хората, които подпомагат работата на американския офис, е Пол Търнър – един от двамата съоснователи на Rock Shox и човек с дългогодишен и доказан опит в окачването.

– При създаването и производството на продуктите си, X-Fusion се ръководи от принципа „всичко да е от метал“. Иначе казано, на повечето места, където при други производители ще намерите пластмасови елементи, тук ще срещнете алуминиеви CNC фрезовани части за максимална издръжливост и надеждност.

– Всички въздушни вилки без външна промяна на хода разполагат с вътрешна такава, при това без подобна манипулация да е трудна за извършване. Системата се нарича ITA (Internal Travel Adjust) и се състои от няколко отвора в шиша на въздушната пружина и един щифт, който може да се премества от един отвор в друг, като по този начин се избира желаният ход.

След това обширно встъпление, нека видим какво ново е подготвила компанията за 2013 г.

На първо място, това е изцяло нова вилка за 29-цолови велосипеди с 34 мм подпорни тръби, наречена Trace. Тя е пример за всички актуални технологии на X-Fusion, включително интегрираните корона и стержен, наречени Uni-Crown. Досега подобно нещо бяхме виждали само при супер-леки ХС вилки с карбонова кормилна тръба и корона, но ето, че тайванският производител е изработил такъв детайл и от алуминиева сплав. Процесът включва коване, последвано от фрезоване и щамповане, а резултатът е монолитен детайл, при който показателите за коравина и здравина са по-добри от стандартната сглобка корона-стержен, а теглото е с 80 грама по-ниско. За момента Uni-Crown се предлага само при този нов модел, но лесно може да се очаква, че в следващите години и другите вилки в каталога ще ползват тази технология.

Друга новост при Trace, която обаче е характерна и за други модели на X-Fusion, а също и за задните амортисьори, е т.нар. Mid-valve. Казано най-просто, става дума за допълнителен клапан за компресията, контролиран от шайби, който се грижи за средната и крайната част от хода. Той е добавен към патрона за амортизация RL2 с идеята да намали потъването на вилката при спиране и да осигури по-добра работа при агресивно каране.

Третата новост, която е показателна за стремежа на X-Fusion да създаде продукти, които да се конкурират във високия клас, е специалното покритие за горните тръби на вилката Gold Slick Ano. То е изключително твърдо и гладко, не-поресто и импрегнирано с тефлон. Както показва името, постигнато е чрез анодизация. Производителят твърди, че по лекота на плъзгане Gold Slick Ano съперничи на най-добрите, а освен това е и много износоустойчиво – би трябвало без проблеми да издържи поне 5 години сериозно каране.

След всичко това конкретните технически параметри на Trace едва ли ще са най-интересното, но все пак:
– 29-цолова вилка с въздушна пружина
– 80, 100, 120 или 140 мм ход (вътрешно регулируем) или DLA система за външна промяна на хода
– 15 мм проходна ос X-15, монтаж/демонтаж без инструменти
– 34 мм горни тръби
– Uni-Crown корона/стержен 1.5 – 1 1/8 (има и опция за стандартно изпълнение с два отделни детайла)
– Система за амортизация RL2 с Mid-valve. Настройка на връщането + заключване. Има и модел с дистанционно заключване от кормилото.
– Тегло: от 1905 до 1995 грама в зависимост от конкретната модификация

Друг нов модел, отново за 29-цолови велосипеди, е Slide. Всъщност това трябваше да е продукт за 2012 г. и е първата 29-цолова вилка, представена от X-Fusion, но по ред причини производството ѝ се забави, така че на практика тя ще влезе в продажба едва от 2013 г. като по-достъпен в ценово отношение вариант за байковете с големи колела. Slide е с 32 мм горни тръби, но без специалното покритие, конусовиден стержен, 15 мм проходна ос или 9 мм QR и вътрешно регулируем ход 80, 100 или 120 мм. Системата за амортизация е със стандартен патрон RL2 с реглаж на връщането + заключване, но без Mid-valve. Има и модификация с дистанционно заключване от кормилото. Въпреки по-ниската цена и по-стандартните технологии, теглото на Slide е доста приятно – 1814 грама (1905 грама за варианта с дистанционен контрол). В тази серия обаче няма вилка с външно регулируем ход DLA.

Slant e третата нова линия в каталога за 2013 г. Тези вилки също са с 34 мм горни тръби, ползват покритието Gold Slick Ano и обновения патрон RL2 с Mid-valve, но сас със стандартни корона и конусовиден стержен и са насочени към 26- и 27.5-цоловите велосипеди. Ако искате да ползвате вилката с колела 27.5, трябва да добавите една ограничаваща дистанционна втулка за хода и това е всичко. Както и при Trace, пружинните елементи са пневматични, като има варианти с вътрешно регулируем ход (и по-ниско тегло) и със системата DLA за външна промяна на хода. Важно е да се отбележи по отношение на вилките с ITA, че те всъщност се предлагат в два варианта – с по-дълги или по-къси (и по-леки съответно) горни тръби. Оттам е и разликата в хода на вилката – от 100 до 160 мм в първия случай и 80-120 мм във втория. Теглото на Slant варира от 1905 до 1995 грама.

Що се отнася до дългоходовата вилка Vengeance, след миналогодишното ѝ обновяване, през 2013 г. тя на пръв поглед е същата, но покритието Gold Slick Ano и допълнителният клапан Mid-valve са добавени и в тази линия.

Така стигаме и до друг много интересен продукт – задният амортисьор Microlite RL. Името му загатва за ниско тегло и действително това е един от най-леките въздушни ХС шокове на пазара – 170 грама за размер 165х38 мм. Любителите на ниското телго веднага ще се досетят, че Microlite отстъпва може би само на свръхлекия DT Swiss с карбонов въздушен кожух и със сигурност по отношение на теглото е достоен съперник или дори превъзхожда най-леките продукти на утвърдени производители като Fox и Rock Shox. Всъщност новият шок се предлага само в още един размер – 190х51 мм, което ясно показва, че предназначението му е ограничено до ХС/АМ велосипеди с ход на задната ос в порядъка до 130-140 мм. Като възможности за настройка Microlite предлага реглаж на връщането + заключване, а освен това тялото му е покрито по метода Gold Slick Ano, който е намерил приложение и при другия по-скъп шок на X-Fusion – Vector Air.

И тъй като говорим за продукти, насочени към високия клас, от 2013 г. X-Fusion ще предлага и една допълнителна и много достъпна като цена услуга – тунинговане на задните амортисьори спрямо рамката, с която ще се ползват. Не е тайна, че големите производители почти винаги ползват шокове, които са специално настроени за техните рамки с оглед на коефициента на окачването, хода и предназначението на велосипеда и т.н. Не си мислете, че за производителите на окачване това е нещо твърде сложно, но за да го направят, те се нуждаят от изходни данни за рамката, с която ще се ползва техният продукт. В конкретния случай X-Fusion имат общо шест базови настройки, като на крайния пазар шоковете се продават с една от средните, така че да паснат задоволително на максимален брой рамки. Сега обаче, срещу доплащане само 50 долара, крайните потребители ще могат да си поръчат заден амортисьор, предварително настроен за тяхната рамка. Споменатата цена е доста добра на фона на това, което обикновено трябва да платите за последващо тунинговане в някой от специализираните сервизи, занимаващи се с подобна дейност. Самият производител предлага и такава последваща услуга, но тя е значително по-скъпа, включително и заради пощенските разходи.

И накрая, ще хвърлим един бърз поглед и на новия кол за седалка с регулируема височина, наречен HiLo SL. В сравнение с по-евтиния базов модел, SL е третиран с покритието Gold Slick Ano и има нов дизайн на скобата за седалката, която е с два болта и е по-лека. За сметка на това обаче тя е несъвместима с лост за опериране на самия кол, така че единственият вариант остава с дистанционен лост от кормилото. HiLo SL използва хидравлична система и има ход 125 мм, а размерите (диаметъра), в които се предлага, са 30.9 и 31.6 мм при обща дължина 422 мм. Теглото варира от 450 г (за размер 30.9 без бронята и жилото) до 535 грама за пълен комплект (кол, броня, жило и команда) с размер 31.6 мм.

http://www.xfusionshox.com/

http://www.velomania-bg.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>