Обувки за планинско колоездене от Fi’zi:k

След като от две години италианската компания навлезе на пазара за колоездачни обувки с няколко модела за шосе, сега тя е готова и с продукти за планинско колоездене. Моделите засега са три, като един от тях е дамски.

Най-скъп е моделът M1 Uomo – типични състезателни шпайкове с високотехнологични материали и характеристики и съответстваща на тях висока цена. Всъщност може би трябваше да започна с това, че обувките на Fi’zi:k се правят ръчно и изцяло в Италия, което вероятно също допринася за стойността, отбелязана на етикета. В случая с М1 тази стойност е 325 евро… хлъц!

Както повечето състезателни обувки, M1 Uomo са с подметка от въглеродни нишки, която осигурява максимална коравина и ефективност при педалиране. Тъй като все пак става дума за планинско колоездене, в предната част е добавена и т.нар. точка на огъване, разположена пред  отворите за монтаж на парчетата, която има за цел да осигури повече комфорт при ходене. Освен това бутоните на подметката са сменяеми – ако ги счупите или износите, можете да ги подмените.

Топ-моделът се предлага и със специални стелки, които могат да се оформят чрез нагряване индивидуално по крака на колоездача – отново се цели постигане на максимално удобство.

Горната част на обувките също е доста интересна – използвани са материали като кожа от кенгуру, найлонов мрежест плат, който е проветрив и износоустойчив, и защитена от протриване кожа при пръстите и страничните панели. Закопчаването е с велкро ремъци, които пък са направени от специален плат, използван при ветроходството, който е здрав, износоустойчив и неразтеглив. Освен тях е добавен и малък щраймер с микронастройка, който добавя възможност за изключително фина настройка/стягане на обувката.

Теглото на една обувка е 310 грама, следователно 620 г за чифт.

Разбира се, подобна цена прави модела М1 почти непосилен за редовия състезател-любител, дори и на западноевропейския пазар. Затова компанията предлага и по-евтина алтернатива – моделът М5 Uomo, който е разработен и в дамски вариант – М5 Donna. Неговата цена е 179 евро, разликите спрямо М1 са няколко: подметката е плимерна (найлон), но подсилена с въглеродни нишки; стелките не са термооформящи се; вместо кожа от кенгуру за горната част е използвана изкуствена кожа Microtex; щраймерът е алуминиев, но без микро-настройка. Теглото е малко по-високо – 330 грама за обувка, но при дамския вариант, заради по-малките размери, достига дори под 300 грама.

http://www.fizik.com/

http://www.velomania-bg.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>