X-Fusion 2012

Най-интересният продукт на тайванския производител за 2012 г. е новият пневматичен заден амортисьор за спускане Vector Air. Освен това има и доста подобрения по вилката Vengeance.

Vector Air е създаден с ясната цел да е напълно функционален заден амортисьор за спускане, а не просто уголемена версия на някой от ХС/АМ шоковете на компанията. В същото време, с тегло 450 грама, което го прави един от най-леките подобни продукти на пазара, той спокойно може да бъде ползван и при някои дългоходови ендуро/АМ велосипеди, особено ако качеството му на работа отговаря на твърденията на производителя.

Основният проблем при въздушните шокове и по-специално при използването им за спускане е температурата. Покачването й обикновено води до влошаване на работата, а при интензивна DH употреба за амортисьора е трудно да се охлажда достатъчно бързо. За да се справи с тези проблеми, X-Fusion е прибегнал до няколко технически решения. На първо място, обемът на основната въздушна камера е увеличен максимално, като са изтънени, доколкото е било възможно, и стените й – по този начин се избягва добавянето на допълнителен въздушен кожух и се подобрява охлаждането, като в същото време се постигат и желаните линейни характеристики на пневматичната пружина, които осигуряват плавна и отзивчива работа при среща с мелки и средни по размер препятствия. Освен това обемът на маслото също е увеличен, тъй като то отнема част от температурата на системата. Тези детайли дават на производителя увереност да твърди, че Vector Air е напълно годен да изпълни предназначението си.

Като настройки шокът съответства напълно на събрата си с метална пружина. Всъщност Vector Air се предлага в два варианта: HLR и RC. Първият е по-скъп и предлага почти всички възможности за реглаж, които можете да си представите – налягане на основната камера, както и на допълнителната в резервоара, забавяне при връщане, забавяне при сгъване (висока и ниска скорост) и защита срещу продънване. При RC нещата саопростени, макар че основните елементи на шока са същите – тук обаче можете да регулирате само налягането в основната камера, връщането и компресията при ниска скорост на сгъване.

Размерите, в които се предлага Vector Air са 200/57, 215/63 , 222/69, 240/76 и 267/89 мм.

Макар че не е нов модел, вилката Vengeance е обновена дотолкова, че заслужава да я огледаме отново с всички подробности. Ако търсите промени във външния вид, там те са най-малко, макар че веднага се набива на очи новата проходна 20 мм ос, която е с лост за бърз демонтаж без инструменти. За мен лично това бе единственият съществен недостатък на вилката до този момент и премахването му е чудесна новина. Новата ос използва системата на Syntace, позната от задната им проходна ос Х-12 – не случайно при X-Fusion тя се казва X-20.

Ходът на Vengeance е увеличен на 170 мм, но в същото време короната е с променен дизайн, така че да се намали височината на вилката със 7 мм. Във всички случаи обаче 170 мм са доста и по този показател продуктът се отдалечава от леките АМ велосипеди и се насочва към по-агресивните ендуро/FR модели.

Тук обаче на помощ идва новата система DLA (Down Low Adjust) за хидравлична промяна на хода. Благодарение на нея можете с едно завъртане на регулатора да „свалите“ вилката на 140 мм, което да осигури необходимия комфорт при изкачване. Тази екстра обаче е налична само при един от моделите.

Затова пък при всички вилки в линията са направени леки промени по въздушната пружина и системата за амортизация. Така например настройката за забавяне при разгъване вече дава възможност за по-висока скорост в единия край на диапазона – за карачи, които искат да имат максимално „пъргава“ вилка, докато в другия край забавянето остава без промени. Въздушната пружина пък е направена по-линейна, което ще позволи на по-леките карачи да използват ефективно по-голяма част от хода и като цяло работата на Vengeance да е по-близка до вилките с метална пружина.

Всъщност наличието и на вариант със спираловидна метална пружина също е новина – за хората, които не признават нищо друго, това е предложението на X-Fusion.

Настройките, с които разполагат повечето вилки в линията Vengeance (тези с означението HLR) са реглаж на връщането и компресия при висока и ниска скорост на сгъване, а за въздушните вилки – и на налягането в пневматичната камера. Единствено моделът RC е по-скромен като възможности – при него липсва компресията при висока скорост на сгъване.

http://www.xfusionshox.com/

http://www.velomania-bg.com/

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>