Edge 810 и 510 – най-новите велоустройства на Garmin

Макар че почитателите на марката от известно време очакват появяването на нов топ-модел с името Edge 900, изглежда, че той ще се забави. Затова пък наскоро производителят на навигационни уреди представи два нови апарата, представляващи надграждане над съществуващите модели Edge 800 и 500. В следващите редове ще ви представя накратко основните новости и характеристики.

Преди това обаче се налага да направим кратка ретроспекция относно продуктите на Garmin. За всеки ползвател на GPS тази марка не се нуждае от представяне, но по мои наблюдения повечето планински колоездачи в България използват предимно туристическите GPS уреди. Причините за това са много – като се започне от дивия характер на нашите планини, който се пренася и като характеристика на карането, и се стигне до това, че за много от нашите читатели планинското колоездене си е вид туризъм. Ако имате обаче някой приятел, който е почитател и на състезанията, твърде вероятно е той да ползва или поне да е чувал за серията Edge. Тя се появи преди няколко години и характерно за нея е това, че комбинира в един уред GPS функциите с тези на велокомпютър, при това доста сериозен велокомпютър, който с помощта на съответните датчици може да отчита и пулс, каданс, мощност и да предоставя накуп множество данни, които са от значение за активно спортуващите колоездачи. Като цяло в момента серията Edge включва два типа устройства – навигационни, за които важи напълно казаното по-горе, и спортни, при които е премахната възможността за карта и навигирането по нея, но е запазена възможността за записване на GPS следа и са налице всички функции за велокомпютър от най-висок клас.

И така, новият Edge 810 в момента е най-усъвършенстваният навигационен GPS-велокомпютър в каталога на Garmin. Бързам да отбележа обаче, че по отношение на хардуера няма много новости. Както и предшественика си Edge 800, новият уред е с голям екран, реагиращ на докосване, което позволява броят на бутоните да бъде сведен до минимум – те са само три. Повечето функции се избират с пръст от дисплея. GPS приемникът, корпусът и т.н. остават същите, а главните новости са в областта на свързаността и допълнителните функции, които да направят уреда по-удобен за модерния съвременен колоездач, любител на високите технологии и на смартфоните.

В тази връзка, освен поддръжката на стандарта ANT+, който позволява на уреда да се свързва към различни сензори (за каданс, за обороти на колелото, за пулс, за измерване на мощността и др.) и дори към други устройства, използващи същия протокол, при 810 е добавена и Bluetooth връзка, което позволява непосредствен обмен на данни с мобилни телефони, таблети, лаптопи и т.н. В комбинация с приложението Garmin Connect, което се предлага както за операционната система на Apple, така и за Android, всеки ползвател на Edge 810 ще може веднага след тренировката/финала на състезанието/карането, или дори по време на него, да прехвърли данните, записани от GPS-велокомпютра в своя смартфон или таблет и оттам да ги сподели в социални мрежи, да ги изпрати на приятели или да направи нещо друго с тях.

Освен това уредът поддържа и специалната функция Live Tracking (следене на живо), която позволява по време на състезание например вашите приятели и роднини да следят директно карането ви и данните от велокомпютъра, а също и точното ви местонахождение.

По същия начин, чрез Bluetooth връзката с мобилен телефон и програмата Garmin Connect, Edge 810 може да получава данни за метеорологичната обстановка и предупреждения за очаквани промени в нея.

Може да ползвате тази свързаност и в обратната посока – например да съхранявате в мобилно устройство данните за предишни карания и при нужда да изберете някои от тях и да ги заредите безжично и бързо във велокомпютъра, за да ги ползвате.

Това са новостите, но може би ще ви е интересно да видите и кратък преглед на основните функции и характеристики, повечето от които се срещат и при модела Edge 800:
– Компактни размери: 93x53x25 мм. Тегло: 97 грама.
– Екран, реагиращ на докосване, с размер 160х240 пиксела, работи дори при докосване с ръкавици или когато е мокър.
– Литиево-йонна батерия, която издържа до 17 часа работа.
– Уредът е водоустойчив и в някаква степен удароустойчив. Освен със силен GPS приемник, разполага и с барометричен висотомер.
– Слот за MicroSD карта; USB порт с гумирана защита.
– Прецизни навигационни възможности и възможност за добавяне на различни карти.
– Базови функции за велокомпютър (скорост – текуща, средна, максимална; разстояние – дневно и общо; време – дневно и общо; часовник и т.н.) + висотомер и свързани с надморската височина функции + множество спортни функции (пулс, каданс, мощност и др.)
– Възможност за съставяне на различни профили – с избирането на такъв се показват избраните за него функции. Например профил „Състезания“, профил „Тренировки“, профил „Придвижване в града“ и т.н. Възможност за ползване с повече от един велосипед и запаметяване на настройките за всеки от тях.

Цената на Edge 810 е £379.99/€449/$US499.99 за базовия комплект, включващ апарата без карта, зареждащо устройство, USB кабел и монтажна приставка за кормилото. Предлагат се и други комплекти, включващи карти и допълнителни датчици. Можете да ги закупите и като отделни аксесоари.

На другия модел, Edge 510, няма да се спирам толкова подробно, защото, както споменах, той има същите функции и възможности, само че без картите и навигацията по тях. Все пак и при него можете да разчитате на някакви базови навигационни функции, особено ако предварително заредите GPS следа. Затова пък 510 е по-компактен – 85x52x24 мм, с тегло 80 грама, а батерията му издържа с 3 часа повече – до 20 часа работа. Неговата базова цена е £249.99/€299/$US329.99.

http://www.garmin.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>