Abus Kranium – картонената каска

Чакай, чакай, да няма правописна грешка? Да не си искал да напишеш „карбоновата каска“? Може би подобни въпроси са на върха на езика ви, но не, грешка няма!

Kranium на немски означава черeп. Това обаче съвсем не е най-интересното по отношение на този продукт. Както става ясно от заглавието на статията, основният материал при тази каска е картонът, и по-специално гофрираният картон, известен още като велпапе, от който най-често се правят кашоните. Създател на уникалната каска е един млад инженер – Анируда Сураби, а германският производител на заключващи устройства и каски Abus е закупил правата за производство на продукта.

Историята на Kranium започва както много други – Анируда Сураби, както веднъж карал колело, паднал, счупил си каската и си докарал сътресение на мозъка. Което го накарало да се замисли за конструкцията и предпазните свойства на стандартните каски и за това как могат да бъдат подобрени. Разбира се, трябва да си човек с въображение и талантлив инженер, за да приключиш с резултат като този на горната снимка – повечето хора биха приключили замислянето просто с покупка на нова каска. Сураби обаче не е от повечето хора и се заел с разни проучвания. Например, той наблюдавал как кълвачът прави понякога по 10 удара в секунда в твърдото дърво и се зачудил как, аджеба, главата и телцето на това пиле издържат подобни натоварвания. Оказало се, че в неговата костна структура е заложен своеобразен „буфер“, който абсорбира ударите и вибрациите. В търсене на материал, който да наподоби структурата на този природен буфер, Сураби стигнал до гофрирания картон.

Разбира се, не всеки кашон може да послужи за направата на каска. Конкретният материал, макар и от групата на гофрираните картони, е внимателно подбран, за да има правилните свойства. Точният модел се казва  Dual Density Honey Comb Board. С него обаче само се започва…

За да се получи завършеният продукт, картонът преминава през специална обработка, за да се осигури пълната му водоустойчивост например. Специално проведени тестове показват, че Kranium може да издържи пълно потапяне под вода в продължение на 7 дни, преди течността да успее да навреди на конструкцията.

Ключовият момент при тази каска обаче е структурата – както тази на самия гофриран картон, така и на скелетната конструкция, която е изградена от него. Материалът се нарязва лазерно на прецизни „резени“, които се съединяват в своеобразна „скара“ с облата изпъкнала форма на каската. Над тях се добавя черупката, която при някои от моделите е прозрачна и позволява да се види скелетната конструкция на Kranium. Откъм главата пък е добавен тънък слой от EPS пяна (основният материал за производство на стандартните каски) – неговата функция е да пази кожата от врязване на картонената конструкция в случай на удар.

Така стигаме и до най-важното – защитните свойства на Kranium. В Европа каската вече се произвежда и продава, което директно означава, че тя е преминала тестовете за безопасност и е покрила европейските стандарти. Сураби и Abus обаче твърдят, че това не е всичко. Картонената каска всъщност е надвишила резултатите на повечето стандартни каски. Принципът на защита при нея е същият – при достатъчно силен удар, защитният материал се смачква/счупва и по този начин предпазва главата. Разликата е, че при стандартните каски от EPS пяна моментът на сцепване/счупване настъпва до три пъти по-рано, отколкото при Kranium. Иначе казано, гофрираният картон, използван в тази каска, се деформира повече, преди да се счупи скелета, като дори тогава той запазва по-добре целостта си, което е от значение при поемането на повече от един удар.

Освен превъзходството в защитните свойства, Сураби и Abus изтъкват още две предимства на Kranium. Първо, по-ниското тегло – до 15% в сравнение със стандартните каски. И второ, далеч по-безвредния за околната среда основен материал, който подлежи на пълно рециклиране, с което EPS пяната не може да се похвали.

Всичко това можете да видите и чуете от самия създател на картонената каска в следващия видеоклип:

Не пропускайте и сайтовете на Анируда Сураби и Abus:
http://anirao.com/
http://www.abus.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>