Безвъздушни гуми от Britek

Трудно е да се измисли точно наименование за подобен продукт, но е факт, че американският изобретател Браян Ръсел е създал технология, наречена Energy Return Wheel и лансирана под марката Britek, при която гумата не е пневматична (т.е. не е пълна с въздух), но също така не е и плътна, нито пък е пълна с пяна или някакъв друг порест материал.

Изобретението е насочено главно към автомобилите, за които изобретателят твърди, че подобни гуми могат драстично да намалят разхода на гориво, увеличавайки ефективността. Но наред с това е разработен и вариант за велосипеди, а първите прототипи са именно за маунтин байк.

Какво представлява технологията Energy Return Wheel (ERW)? Честно казано, не се наемам да я обясня с пълни подробности, тъй като рискът да объркам нещо е голям, а наличната информация все още не е твърде детайлна. Освен това тя съдържа някои фундаментални твърдения, за които не знам дали са безспорни, но ето каква е идеята в общи линии:

Вместо гумата да е пълна с въздух, тя се състои от две части. Средният/централен пласт е опънат/разтегнат върху серия от специални композитни (по-специално от въглеродни нишки) усилени шишове/пръти, които дори могат да бъдат регулирани, с което на практика гумата се обтяга още повече или се отпуска леко. От това зависи дали тя ще е по-отзивчива или по-твърда към терена, но във всички случаи иновативният продукт има свойството да следва терена и да се огъва при среща с неравностите, за да ги абсорбира. Нещо повече – създателят му твърди, че няма да се справя в това отношение по-лошо от пневматичните гуми. Външният слой пък осигурява контакта с терена.

Конструкцията на гумата е твърде специфична и според създателя ѝ не само ще спести главоболията около поправяне на спукани гуми, но има и други, още по-полезни свойства. На теория по цялата си обиколка тя би трябвало да действа като ластик и след сгъване/деформиране да отдава еластичната енергия и да я превръща в движеща сила. И не само това – самият опън на гумата би трябвало да води до усещане за много по-ниско тегло и до по-голяма ефективност. Според обясненията в сайта на Britek принципът е същият като при гаражна врата – тя може да тежи няколкостотин килограма, но с помощта на пружини, които „неутрализират“ по-голямата част от това тегло, при отваряне и затваряне човек трябва да се справя със значително по-малка тежест. Повече подробности относно принципа на действие можете да прочетете (на англ. език) тук: http://www.energyreturnwheel.com/Technology/Reinventing-the-Wheel–Overview.aspx

Към момента прототипът изглежда надупчен като швейцарско сирене, но по-нататък се предвижда да бъде добавен тънък покриващ слой, който ще има както естетически задачи, така и практически – да спира проникването на мръсотия във вътрешността на гумата.

Ето и един видеоклип, представящ новото изобретение:

Дали подобна идея ще срещне интерес във велоиндустрията и как ще се развие? Засега е трудно да се предскаже, а нищо чудно първо да трябва да се докаже в автомобилната промишленост и  чак тогава да бъде възприета и за други приложения. Във всички случаи, ако ви е интересно развитието на продукта, следете тази страница в интернет: http://www.energyreturnwheel.com/

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>