Fox 2013

С някои от продуктите и технологиите на Fox за 2013 г. ви запознахме набързо още през пролетта в рубриката Медиен преглед, но предвид това, че говорим за един от най-реномираните производители на вилки и задни амортисьори, както и с оглед на многото новости, които той предлага за следващия сезон, настоящата статия бе неизбежна и единственото, което ни трябваше за нея, бе малко повече време. Е, зима е, карането драстично намаля за сметка на часовете пред компютъра, така че е крайно време да ви представим повече подробности за продуктите на американската компания.

Най-съществено влияние върху потребителите и техните навици вероятно ще окаже новата система за амортизация CTD. Някои ще я харесат и ще я сметнат за по-удобна, други ще я възприемат като отстъпление от принципа за повече и по-прецизни настройки. По-специално, става дума за амортизацията при сгъване (компресия), а CTD е съкращение от Climb (изкачване), Trail (пътека), Descend (спускане) – трите режима на работа на окачването, които намираме както при повечето вилки на Fox за 2013 г. (всички продукти в сериите 32 и 34), така и при задните амортисьори от серията Float. Основната цел на производителя е била опростяване на настройките, постигане на по-лесен и интуитивен избор на най-добра настройка за съответния терен.

При CTD нещата се свеждат до съвсем прост избор на една от трите позиции:
Climb – засилена компресия с висок праг за отваряне. При късоходовите ХС вилки това е равнозначно на почти заключено състояние. С нарастване на хода настройките стават малко по-меки, но като цяло това е най-ефективния за катерене режим, ориентиран към минимална или нулева загуба на енергия при педалиране.
Trail – за много хора това може да се окаже предпочитаната настройка дори за спускане, доколкото тя представлява на практика платформа с нисък праг за отключване. За досегашните ползватели на Fox, и особено на задните им амортисьори, тази позиция е аналог на платформата Pro Pedal. При нея окачването запазва известно съпротивление при сгъване (особено сгъване с ниска скорост, например при спиране и педалиране), но в същото време абсорбира и повечето неравности по пътеката (особено такива със среден и голям размер).
При най-скъпите вилки и шокове, носещи означението Factory, този режим е снабден с допълнителна настройка с три степени (мека, средна и твърда), позволяващи още по-прецизно регулиране на вилката/шока спрямо терена или индивидуалните предпочитания.
Descend – това е режимът, при който всякакви ограничаващи клапани и платформи са изключени, потокът на маслото е напълно свободен, а окачването максимално отзивчиво.

CTD не е отделен патрон или настройка, характерна само за няколко модела. Това е цялостна система от настройки, която намираме при много от продуктите на Fox, при това те са проектирани така, че да работят в съзвучие за постигане на максимална ефективност на велосипеда. Най-ясен израз на това е лостчето за дистанционен контрол от кормилото, което може да контролира едновременно и вилката, и задния амортисьор. С едно натискане на палеца окачването и отпред, и отзад преминава в съответния режим. Нещо повече – като част от системата може да бъде добавен и колът за седалка с регулируема височина DOSS, който бе един от най-обсъжданите продукти на Fox през пролетта. За него ще прочетете повече подробности по-надолу, но още тук ще спомена, че той също е с три позиции – досещате се как са имената им: Climb (максимална височина, позиция за катерете), Trail (височината намалява с 40 мм, което дава повече удобство при спускане, но все пак оставя възможност и за нормално педалиране на къси разстояния) и Descend (височината на седалката е намалена максимално за пълна свобода при спускане по стръмни, трудни и технични терени).

Както отбелязах, CTD се среща при всички вилки от сериите 32 и 34. В серията 34 (това е диаметърът в мм на горните тръби на вилките) виждаме няколко нови продукта – както 26-цолови, така и 27.5-цолови вилки, като ходът е увеличен до 160 мм при някои от тях. Това директно ги превръща в по-малки „братя“ на дългоходовите еднокоронни вилки от серията 36. В сравнение с тях 34-ките са с около 200 грама по-леки, а в сравнение с продуктите от серията 32 пък са с 20% по-корави. Звучи като златната среда, нали?

Всички вилки в серията 34 са с въздушни пружини, 15 мм проходна ос и конусовидни стержени. Половината са с регулируем ход чрез системата TALAS. Теглото на отделните модификации варира от 1950 грама до 2120 грама.

Тук е мястото да отбележа и обновения дизайн на въздушната пружина, използвана от Fox при всички модели вилки. Разбира се, конкретните параметри се различават в зависимост от хода, но във всички случаи целта е била да се постигне колкото се може по-линейна характеристика, максимално доближаваща се до тази на металната пружина. Горната графика показва резултата – Fox твърдят, че това е най-линейната въздушна пружина, която са създавали до момента.

При вилките с 32 мм тръби, освен внедряването на системата CTD, е поработено и върху допълнително олекотяване на продуктите. Според Fox конструкцията е най-леката, която са постигали до момента, без това да е за сметка на коравината и здравината. При най-леката 26-цолова вилка са свалени около 50 грама, а при 29-цоловия ѝ аналог – цели 204 грама. Намалението идва от стержена, короната,  арката и ботушите.

Както знаете, през последните години във вилките си Fox използва предимно патрона FIT, което е съкращение от Fox Isolated Technology – устройството му е такова, че препятства смесването на маслото с въздуха, което според тях гарантира по-добра и устойчива работа. В каталога им обаче има и по-евтини вилки (с означение Evolution), които до 2012 г. използваха система с отворена баня. През 2013 г. тя е заменена с новата система Open Cartridge (O/C), която на практика пак е от типа отворена баня, но според производителя далеч по-добре се справя срещу смесването на въздуха и маслото.

При модела за спускане 40 е променена горната корона – сега тя е максимално съобразена с геометрията на последното поколение DH байкове – по-тънка е и оставя повече разстояние до горната тръба на рамката.

Отново повтарям, че и при задните амортисьори Float досегашната платформа Pro Pedal е заменена от системата CTD с трите споменати режима. И тук при най-високото ниво Factory средната позиция Trail предлага три допълнителни степени за фин реглаж.

Друга новост при тези шокове, и по-специално при част от тях, предназначени за по-дългоходови велосипеди, е новият допълнителен въздушен кожух, който е интергиран с ухото за закрепване на шока към рамката. По този начин инженерите на Fox са успели да „откраднат“ 37 грама, а освен това компанията твърди, че с новия дизайн се постига и по-добро охлаждане на въздушната пружина.

Промени са направени и в крепежните елементи, чрез които шокът се монтира към рамката. За 2013 г. там виждаме нови втулки (плъзгащи лагери) от материал с по-ниско съпротивление, както и уплътняващи О-пръстени, като целият комплект от елементи има за задача да спира по-ефективно проникването на вода, прах и мръсотия и да осигури по-леко движение около оста за закревпане. Освен това производителят твърди, че за монтаж/демонтаж няма да са необходими инструменти – всички детайли могат да се сглобят на ръка.

Така стигаме и до споменатия кол за седалка с регулируема височина DOSS. Той се предлага във варианти с ход 100 или 125 мм. Както стана ясно, разполагате с три позиции – максимално разгънат, 40 мм сгънат или изцяло сгънат. Няма как да изберете друга позиция, тъй като конструкцията на DOSS е изцяло механична, без хидравлична система, поради което действието му е ограничено до тези три степени. Връщането до изходна (разгъната) позиция се осъществява от въздушна пружина.

DOSS се контролира от кормилото чрез палцова команда, която е почти същата като тази за CTD системата на вилката/шока. Жилото е изведено отстрани на кола, като може да се включи както отляво, така и отдясно. Теглото на пълния комплект, включващ кола, командата, жилото и бронята, е 620 грама.

Ако искате да научите още повече подробности, включително за вътрешното устройство на DOSS, препоръчвам ви статията в Pinkbike: http://www.pinkbike.com/news/fox-doss-telescoping-post-first-ride-2012.html

Припомням ви също така и за електронната система iCD, която също е част от новостите в каталога на Fox за 2013 г. Нея вече ви представихме в Медиен преглед, така че ако сте пропуснали тази статия, насочвам ви направо към нея: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/media/1791-media0015-fox-icd

За да разгледате всички продукти на Fox, посетете техния уебсайт, който също е на нов адрес: http://www.ridefox.com/

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>