Медиен преглед – Подробности за електронното окачване iCD на Fox

Напоследък информационният поток е толкова засилен (и заради събитията в България), че не ни остава време да поддържаме дори рубриката медиен преглед. През месеците май и юни обаче в полезрението на западните медии се появиха някои твърде интересни продукти и прототипи, които ще ви представим накратко в няколко поредни статии. Започваме с Fox и тяхната електронна система iCD.

След като през пролетта по байковете на Джоф Кабуш и Катерин Пендрел бяха забелязани батерия от Shimano Di2 и кабели, водещи към вилката и задния амортисьор, веднага плъзнаха слухове за ново електронно окачване на Fox и предвид репутацията на американския производител, първите предположения изглеждаха почти научно-фантастични – за сложна електронна система, регулираща окачването автоматично по време на каране чрез информация от сензори и т.н. И макар всички да знаем, че времето на такива технологии наближава (спомнете си проекта Simon на Cannondale), в случая с Fox нещата се оказаха доста по-обикновени и всъщност става дума просто за електронно заключване.

Хубавото е, че можете с една команда да заключите както вилката, така и задния амортисьор, или пък да ги отключите. Позициите, които можете да изберете с бутона,  всъщност са три, като можете и да ги настройвате чрез софтуера – например за междинната да изберете да заключва само вилката или само шока. Режимът на работа на самите амортисьори обаче са само два – или отключен, или заключен. Няма го средното положение с платформа, характерно за стандартните продукти на Fox през 2013 г.

Като основни предимства на електронната система за заключване (която между другото не е и никак евтина) производителят посочва лекотата и удобството при боравене с нея (необходим е просто лек натиск върху бутон), бързината на действието (на практика мигновено) и надеждността (кабелите са добре изолирани  и не се влияят от прах, влага и т.н.)

Повече за Fox iCD можете да прочетете в следните статии:
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/fox-offer-icd-electronic-suspension-system-details-34061/ (на англ. език)
http://www.bikerumor.com/2012/05/20/fox-unveils-2013-icd-electronic-suspension-remote-system-more/ (на англ. език)
http://www.mtb-news.de/news/2012/05/23/fox-ird-icd-ab-2013-setzt-fox-auf-elektronik/ (на немски език)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>