Specialized 2013

Един от най-големите и реномирани производители както винаги е подготвил доста новости за 2013 г. За някои от тях, по-специално двата DH модела с карбонови рамки, вече писахме. Има обаче и други интересни неща и подобрения.

Ето кои са основните акценти:

Моделите Enduro са обновени, макар че външно разликите с досегашните велосипеди не са очебийни. Геометрията (419 мм стойки на веригата, 350 мм височина на средното и 66.5 градуса челен ъгъл), както и много от детайлите (конусовидно чело, ISCG05, 142×12 мм задна ос) са запазени, но по окачването са направени промени, които имат за цел да направят работата му по-стегната и ефективна при изкачване и педалиране. В същото време ходът е увеличен с 5 мм до 165 мм. Задният аморитсьор е Cane Creek Double Barrel air – продукт, който се слави като един от най-добрите на пазара. Начинът на монтирането му откъм задния триъгълник също е променен, като е използван специален елемент, който се закрепва директно към тялото на шока. Това предполага и използването на лагери вместо полимерни втулки, което води до повече издръжливост и по-леко движение. Топ-моделът S-Works Enduro с карбонова рамка (все пак с алуминиева задница) тежи 11.7 кг.

Линията Camber ще включва само 29-цолови велосипеди. Новост в нея е новата алуминиева рамка от сплав М5 (най-висококачествената сплав на Specialized). Освен всичко друго, при нея е намалена и височината на горната тръба спрямо земята.

Подобно е положението и в ХС линията Epic – там остават само 29-цолови велосипеди, което е доста ясен знак за тенденциите в тази дисциплина. Голямата новост при Epic обаче е добавянето на модел за маратон. Той също е с карбонова рамка (предният триъгълник и стойките на седалката, докато стойките на веригата остават алуминиеви М5), а в ценово отношение се настанява между топ-моделите S-Works (те са два, с различно оборудване, но все от най-висок клас) и малко по-достъпния Epic Expert Carbon. „Маратонецът“ е с нови графики, които според данните на производителя дори спестяват ценни грамове. Окачването е със заден амортисьор Fox Brain  и вилка Rock Shox, отново с технологията Brain. Скоростната система е Sram X-0, а спирачките – Magura MT6.

29-цоловото преображение не подминава и твърдаците на компанията. Всички велосипеди в серията Stumpjumper вече са с големи колела, като се започне от топ-модела с карбонова рамка S-Works и се стигне до алуминевия Comp.

Тук също намираме нов модел с името Marathon, а особено интересна е и модификацията Expert Carbon Evo R, която не се предлага на всички пазари, но може да се види в щатската секция на сайта им. Това е лек и „наточен“ ХС велосипед с твърда вилка и скоростна система с 1х10 предавки.

При по-достъпната в ценово отношение серия Carve също остават само 29-цолови байкове. Направени са и малки промени по самата рамка и по някои от компонентите.

Що се отнася до 27.5 цоловите велосипеди, които в момента са „хитът на сезона“, Specialized подхождат предпазливо към тях – не толкова заради съмнения в ползите, колкото заради липсата на достатъчен избор на компоненти. Производителят със сигурност не отхвърля възможността за такива модели в бъдеще.

Малко по-късно бе представен и специализиран велосипед за слоупстайл, наречен P.Slope. Той е с двойно окачване с ход 84 мм и с концентрична става около средното движение, което позволява да бъде каран само с една предавка, без сгъването на задницата да предизвиква промяна в дължината/опъна на веригата. Засега този специфичен модел ще се предлага само в един размер. Повече за него можете да прочетете тук: http://www.bikeradar.com/news/article/2013-specialized-pslope-35018/ (на англ. език)

http://www.specialized.com

http://www.bikescenter-bg.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>