Specialized представи официално карбоновото Demo

Американският производител използва кръга от СК във Вал ди Соле, Италия, за да представи официално DH велосипеда, който Сам Хил и Трой Броснан карат от няколко месеца. Става дума за модела Demo 8, само че с рамка от въглеродни нишки.

Всъщност карбонова е само предната част на рамката, задницата е от алуминиева сплав. Заслужават отбелязване алуминиевите вложки за монтаж на чашките и средното движение, като челото е 1.5, което означава съвместимост и с чашки за промяна на челния ъгъл. Иначе основната полза от използването на композитния материал е намаляването на теглото – новата рамка тежи с 408 г по-малко от алуминиевата – около 3.5 кг без заден амортисьор. За да се подсигури и срещу най-лошите сценарии (а в спускането такива не липсват), производителят е добавил в долната част на долната тръба специален полимерен протектор, въпреки че и самата долна тръба в тази част е направена особено здрава и е тествана в тази насока.

Иначе линиите и геометрията на байка са като на досегашните алуминиеви модели, само че за следващия сезон геометрията е „свалена“ още по-ниско. Челният ъгъл е 64 градуса, стойките на веригата са 431 мм, а средното движение може да падне до 338 мм, което със сигурност е една от най-ниските стойности сред DH велосипедите.

Може би си спомняте, че преди време писахме за една главина-прототип на DT Swiss, позволяваща монтирането на специална касета със 7 скорости и най-малък венец 9 зъба, забелязана именно на един от състезателните байкове на отбора Specialized/Monster Energy. Тя вече е факт и това позволява използването отпред на венец с 32 зъба при запазване на същото максимално предавателно число, но с по-голям просвет между земята и предната плоча.

С такава главина е оборудван само по-скъпият от двата варианта на Demo, който носи показателното име Team Replica. И наистина голяма част от компонентите са точно като на състезателния байк, включително вилката Rock Shox Boxxer със специално черно покритие на горните тръби. Движението и спирачките са Avid X0. Освен в окомплектовката, между двата модела с карбонова рамка има дребни разлики и в самата нея – при Team Replica задната ос е 135х12 мм, а кобилицата на окачването е от магнезиева сплав, което я прави по-лека от обикновената. Всъщност, ако се вярва на терминологията на производителя, дори и в материала има разлика, т.е. вероятно при Team Replica е използвана малко по-различна комбинация от „въглеродни платове“, защото той е означен като FACT 11M, докато другият модел е FACT 10M. Разликата засяга най-вече теглото – около 50 г по-ниско за 11М. Всички тези специални компоненти и технологии обаче правят цената на състезателния топ-модел малко трудна за преглъщане – около 10 000 $.

На този фон 7000 $ за модела с по-простичко име Carbon Demo 8 изглеждат направо нормални. Той е със задна ос 150х12 мм, нормална задна главина с 10 скоростна касета и хубави, но не толкова ексклузивни части.

www.specialized.com

www.bikescenter-bg.com

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>