Andalucia Bike Race 2013 – маршрутът

Шест етапа истинско планинско колоездене!

Снимките са предоставени от организаторите.

400 километра и повече от 13 000 м денивелация при изкачване! При сходен терен и разстояния с предишните издания, маршрутът на Andalucia Bike Race 2013 добавя още 2000 м изкачване. Включването на Бедмар и Манча Реал като места за старт и финал, намаляването на етапите в Кордоба в полза на тези в Хаен и вмъкването на старт в дисциплината бягане по часовник като последен етап са основните новости в третото издание на това събитие.

Отделните маршрути, които са ключът към повишаването на интереса към състезанието, използват колкото се може повече пътеки и пресичат грандиозни места, което е една от най-силните страни на надпреварата.

Кордоба ще посрещне участниците и ще е домакин на два от етапите. Планината Сиера Морена е плетеница от забавни пътеки. В тези два дни трудността ще идва от нагънатия терен, с постоянни промени в ритъма и с доста технични отсечки. Освен това се очаква темпото тук да е високо, защото състезателите все още ще са свежи.

Третият етап отново ще е в провинция Кордоба, но ще се премести към друг град – Приего де Кордоба. Планината Субетика ще е първа среща с високите планини, с по-дълги изкачвания. Веднага след този етап цялото събитие ще се пренесе в Хаен, където ще са останалите дни от надпреварата.

Първият ден в Хаен (четвърти етап) ще бъде между Бедмар и Манча Реал, пресичайки планината Магина. Тук вероятно ще почне да се забелязва умора сред частниците, които ще се изправят пред дълъг ден с доста изкачване – особености, които се отнасят и за следващия ден.

Петият етап, който започва и приключва в самия гр. Хаен, ще бъде определящ за класирането. Без да се отдалечават твърде много от града, състезателите ще се срещнат с някои доста предизвикателни отсечки. Хаен, който е разположен по-високо от Кордоба, е заобиколен от големи планини и обикновено е с по-ниски температури, особено по високите върхове.

Последният етап ще представлява състезание по time trial (дисциплина, известна като бягане по часовник в шосейното колоездене, която има и планински вариант). Това обещава да се превърне в ефектен завършек на съревнованието. Колоездачите ще стартират в обратен ред на класирането си, така че се очаква много от тях да се струпат заедно около финала. Този завършващ етап – кратък, интензивен и с много пътеки – ще остави всички участници колкото изтощени, толкова и доволни.

Ето и основните данни за отделните етапи:

Етап 1 | 67 км | 1640 м (изкачване)

Кордоба – Кордоба

––––-

Етап 2 | 72 км | 1980 м

Кордоба – Кордоба

––––-

Етап 3 | 66 км | 2050 м

Приего де Кордоба – Приего де Кордоба

––––-

Етап 4 | 74 км | 3340 м

Бедмар – Манча Реал

––––-

Етап 5 | 76 км | 2900 м

Хаен – Хаен

––––-

Етап 6 | 45 км | 1540 м

Хаен – Хаен

Бягане по часовник (Time Trial)

Профили на маршрутите можете да видите в официалния сайт на състезанието: www.andaluciabikerace.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>