Уоутър Клепе ще участва в Andalucia Bike Race 2013

След страхотното си представяне в Алпите през 2012 г., Уоутър Клепе и Кен ван ден Булке отново ще бъдат съотборници в едно не по-малко интересно състезание – Andalucia Bike Race 2013!



Всички снимки са предоставени от организаторите

В случай, че не знаете, Андалусия е най-южната област на Испания и като такава се отличава с топъл и сух климат, а също и с богата история, която е осеяла територията ѝ със стотици исторически забележителности. Освен тях, там има и доста планини, които ще бъдат арена за шестдневното състезание в края на месец февруари.

Най-известните провинции на Андалусия са Севиля, Кордоба, Хаен и Малага и точно на територията на две от тях – Кордоба и Хаен – е разгърната надпреварата в рамките на шест етапа – от 24 февруари до 1 март 2013 г. Подробностите за тазгодишния маршрут още не са публикувани, но когато това стане, ще ги видите и тук, в МТБ-БГ.

Andalucia Bike Race е сравнително младо събитие, което през 2013 г. ще се проведе за трети път. Същевременно то е и едно от най-бързо развиващите се многоетапни състезания в Европа, с непрекъснато нарастваща популярност. Огромният наплив от участници дори принуди организаторите през 2013 г. да въведат фиксирана квота от 300 отбора (т.е. 600 участници, по двама в отбор), за да са сигурни, че ще гарантират високото ниво на организацията и на съпътстващите услуги. Към настоящия момент, след изтичането на срока за регистрация с преференциална цена за участие, почти всички места вече са запълнени.

Както обещават и организаторите на проявата, участниците могат да очакват едно истинско маунтин байк състезание, изпълнено с вълнуващи преживявания, стотици километри, хиляди метри изкачване и страхотни пътеки. И не само това! Въпреки ранните дати, в тази най-южна част на Испания състезателите могат да очакват приятно топло (12-15 градуса) и сухо време и съответстващи на него прашни, каменисти пътеки, което е видно и от снимките, които организаторите любезно ни предоставиха. Наред с хубавото каране обаче участниците ще могат да се докоснат и до вековната култура и традиции на тези земи, като за целта старт-финалните зони са разположени в самите градове (Кордоба и Хаен).

Вече споменах, че Andalucia Bike Race е едно бързо развиващо се състезание. През 2013 г. то вече ще е UCI Class 1 XCS (т.е. многоетапно) състезание и това ще го направи още по-атрактивно за участниците с UCI лиценз, които могат да спечелят от него точки за световната ранглиста. Надпреварата и досега привличаше някои от най-големите имена в спорта. Достатъчно е да споменем миналогодишните победители при мъже елит – световния шампион Хосе-Антонио Хермида и неговия съотборник в Multivan Merida и шампион на Холандия Руди ван Хоутс, или пък победителките при жените – Сали Бигъм и Милена Ландвиг. С повишаването на състезателната категория обаче се очаква интересът на професионалните състезатели в маратонските дисциплини да нарасне още повече, особено като се има предвид, че по това време състезателният сезон в повечето държави все още се пробужда от зимен сън.

Разрастването на състезанието е наложило и въвеждането на нови категории. Освен двете основни групи мъже и жени елит (които могат да избират дали да участват в класирането за UCI точки, или не), вече има и две ветерански групи (30+ и 40+ години), както и традиционната категория смесени отбори (от двата пола).

Както и досега, организаторите на състезанието се стараят да улеснят максимално участниците, като им предоставят избор между много допълнителни услуги, които могат да ползват срещу съответна добавка към таксата за участие. В процеса на регистрация, стъпка по стъпка, всеки отбор може да си избере дали да ползва настаняване, транспорт, техническа поддръжка, възстановяване/физиотерапия и т.н. Всеки състезател получава и специалната спортна колоездачна фланела на Andalucia Bike Race.

Последната новина около събитието е, че за втора поредна година SRAM ще осигурява техническа поддръжка за участниците. Освен това те ще могат за закупят и допълнителни пакети за сервизна помощ от +QUEBICI – компания, която е специализирана в предоставяне на такива услуги в многоетапни състезания.

И така, Уоутър Клепе, който е най-добрият състезател в България през последните три години и половина, отново ще представя българската МТБ сцена, своя основен спонсор Ram Bikes и нашия сайт MTB-BG, съревновавайки се шест дни със съперници на най-високо ниво в надпревара, която изглежда, меко казано, интересна. Партньор в това начинание отново ще му бъде Кен ван ден Булке – негов приятел и също много добър състезател от Белгия. През 2012 г. в рамките на Craft Bike TransAlp двамата доказаха, че се сработват отлично и постигнаха респектиращото 16 място – най-доброто представяне на непрофесионален отбор. Както тогава, така и в Andalucia Bike Race 2013, Уоутър ще бъде и репортер на МТБ-БГ, така че можете да очаквате подробен разказ и впечатления за всички етапи, а също така се надяваме, че двамата с Кен ще постигнат и добро класиране. Да им пожелаем успех!

Завършваме това представяне с един видеоанонс за Andalucia Bike Race, който наистина може да запали желанието за участие у всеки ХС състезател, особено като се има предвид, че в края на февруари при нас всичко все още е затрупано под снега:

Още подробности за Andalucia Bike Race можете да видите в сайта на състезанието: http://www.andaluciabikerace.com/

Особено информативна е секцията с често задавани въпроси: http://www2.andaluciabikerace.com//faq

Събитието си има и страница във Facebook: http://es-es.facebook.com/pages/Andaluc%C3%ADa-Bike-Race/132503703471328

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>