Супермаратон Ком-Емине 2012 – 27 август

Ден нула, започва се!
Времето: по-добро от очакваното. Всъщност доста по-добро, отколкото го оставихме в София.
Настроението: нетърпение, примесено с еуфория при едни и със сънливост при други.

Първа обща снимка на участниците на една поляна под хижа „Ком“. Почти всички са налице с изключение на геройски закъснялите – 1-2 души, които пристигат скоро след това.

Всъщност товаренето на микробуса започва още сутринта, отразявано и от един телевизионен екип.

Между другото, тази снощна снимка показва част от багажа ми (без храната, лаптопа и някои други неща), преди да запълни двата сака и колоездачната ми раница. Десет дни не са шега работа – имам чувството, че помъкнах половината си движимо имущество с мен.

До обяд повечето участници са доставили саковете и раниците си пред магазин „Колелото“, така че керванът потегля. Аз пътувам с организаторите (Райко и Лора Стефанови от „Колелото“), които возят и част от състезателите. Бърз път след Костинброд, разбит път със завои през Петрохан, съвсем тясно пътче до хижа „Ком“ и… това е то, започва се!

Първите часове горе са обещаващи – бири, боб-чорби и лаф-моабет, опъване на палатки и усвояване на благини като wi-fi интернета на хижата. Между другото, в хижа Ком има и съвсем истински пилон върху масивна бъчва – не смеем да си мислим какво става тук в петък и събота вечер! За щастие в понеделник е съвсем спокойно.

Когато всички пристигат и навън започва да притъмнява, идва времето за малко практически занимания. За начало, Райко раздава копия от картата на Стара планина с маршрута Ком-Емине на тези участници, които си нямат.

Започва едно проучване на маршрута, последвано от подробно описание от страна на Райко на всички проблемни места и разклонения, различни съвети към състезателите и т.н.

Освен карти, всички състезатели още сега получават и хубави подаръци от организаторите и спонсорите – тениски, полезни аксесоари като аптечки, смазка, изолиращо фолио и др. Получават и състезателни номера, разбира се.

В 22:00 ч почти всички освен мен и организационният екип вече са се ориентирали към лягане. Утре ни очаква ставане в 5:00 ч и поемане към вр. Ком, където в 8:00 ч ще бъде даден стартът на първия в България десетдневен маратон по планинско колоездене… ако имаме късмет с покритието на мобилните оператори, ще ви информираме ежедневно за хода на това първо по рода си състезание, приключение, предизвикателство – както и да го наречем, не можем да обхванем изцяло характера му.

Май е време и аз да се отправям към палатката…