Scott обновява напълно линията Genius за 2013 г.

За много хора най-шокиращата новина в следващите редове ще е липсата на 26-цолови модели. Да, Scott май са решили, че този размер на колелата е изживял времето си и при разработването на новата рамка изцяло са игнорирали „класиката“, залагайки на двата нови, по-големи стандарта – 27.5 цола (650В) и 29 цола.

Освен това напълно е сменена и концепцията за задния амортисьор – компанията се завръща към стандартен шок, работещ „на сгъване“, а не с издърпване, както беше досегашният Equilizer.

Както виждате, швейцарският производител не се шегува, когато реши, че са необходими промени, а резултатът за пореден път е под формата на едни от най-леките и високотехнологични all mountain рамки на пазара.

За да разберем концепцията на Scott за размера на колелата (и по-точно за липсата на 26-цолов Genius), ще трябва за пореден път да направим кратък преглед на предимствата и недостатъците на по-големите колела. Казано най-просто, те се търкалят по-добре, преодоляват по-лесно препятствията, запазват повече инерция, имат по-голяма контактна площ и по-добро сцепление, осигуряват повече стабилност. От друга страна, изискват повече сила за ускорение, удължават междуосието и в някаква степен намаляват маневреността (или по-скоро възможността за остри, резки маневри). Бумът на 29-цоловите велосипеди в последните години доказва, че и производителите, и потребителите явно намират в този размер повече предимства, отколкото недостатъци, поне когато става дума за ХС каране. При АМ байковете обаче нещата не стоят толкова еднозначно – те са с повече ход и ако трябва той да се запази при 29-цолови колела (например да бъде 150 мм), това би довело до лоша геометрия – твърде голямо междуосие, твърде високо кормило и т.н. Затова моделите Genius 900 са с ход на окачването 130 мм и това е максимумът, при който за момента Scott са способни да постигнат желаната геометрия. Между другото, 130 мм на 29-цолов байк като усещане би трябвало да е еднакво, ако не и повече, отколкото 150 мм на 26-цолов.

Тук обаче се намесва новият размер 27.5 цола (650В). Той дори не е и нов, тъй като първите опити с него датират от преди няколко години, но през 2012-2013 г. той набира все повече инерция, следвайки утъпканата от 29-цоловите велосипеди пътека. На пръв поглед 27.5 комбинира максимално добре предимствата и недостатъците на другите два размера – колелата са по-големи с произтичащите от това плюсове, но не чак толкова големи, че да се усещат твърде много недостатъците. Особено по отношение на геометрията той позволява постигане на същия ход на окачването, без това да е свързано с големи компромиси (или дори с никакви). Очевидно точно така е разсъждавал и екипът на Scott, когато е решил напълно да игнорира 26-цоловите колела. При Genius 700 ходът на окачването е 150 мм, колкото бе и при досегашните модели, но производителят обещава съвсем различна, по-добра, по-стабилна возия.

И докато сме на тема геометрия, интересен момент е почти пълното съвпадение в геометрията на Genius 700 и 900. Въпреки различния размер на колелата и ход на окачването, горната тръба, дължината и височината като цяло са еднакви. Разлики има във височината на средното движение, челният ъгъл и междуосието, но и те не са големи. Както и при Spark, геометрията (челният ъгъл и средното движение) може да се променя в малки граници чрез обръщането на специалната вложка при отвора за захващане на шока към люлеещата връзка горе.

Това не е единственото сходство със Spark. Вече споменахме, че новият Genius се завръща към стандартна конструкция на окачването с „нормален“ шок. По-специално това е познатият и от Spark заден амортисьор Nude 2, който е двукамерен и позволява реализация на системата LTD – съкращение от Lock, Traction, Descent. Това са трите режима на работа на шока – заключването и отвореното състояние за спускане са ясни, но най-интересен е междинният режим Traction, при който ходът (и началното сгъване покрай него) намалява, с това се променя и коефициентът на окачване, а също и геометрията, която става по-подходяща за изкачване (по-голям челен ъгъл и по-високо средно движение). По това тази система се различава от типичните „платформи“, които не променят хода, а само характеристиките на амортизацията.

Между другото, при по-евтините модели ще се предлага и алтернативна система, наречена LRD. При нея режимът Traction е заменен с Ride – това вече си е платформа, която отново има за цел да осигури по-ефективно педалиране, но без промяна на хода и геометрията.

Важен елемент от окачването на новите велосипеди е и лостът за дистанционен контрол Twin Lock. Не само, че изборът на трите режима става от кормилото, но той засяга едновременно и шока, и вилката. За целта двамата производители, с които Scott си партнира за моделите Genius – Fox и Rock Shox – са разработили по-специални модификации на продуктите си, които да допълнят системата LTD/LRD. Така потребителите получават велосипед със синхронно работещо окачване отпред и отзад, командвано от едно и също място.

Що се отнася до самата рамка, тя използва всички актуални технологии, познати и от модела Spark. Изработена е изцяло от въглеродни нишки, процесът е наречен IMP (Integrated Molding Process) и позволява целият преден триъгълник да бъде направен наведнъж, а не да бъде сглобяван от отделни детайли. По този начин отделните слоеве карбонов плат се напластяват равномерно и прецизно за постигане на желаната дебелина на стените в различните части на рамката, така че хем да се оптимизират якостните й характеристики, хем да се използва само толкова материал, колкото е необходим, което запазва теглото ниско.

Средното движение вече е PressFit 92 – по-широко от предишното, което води и до повече коравина в тази област.

Интересен е специалният предпазител, който защитава рамката от веригата – той прилича малко на носач за предпазна плоча от велосипед за спускане и между другото към него може да бъде прикрепен и водач за верига, отговарящ на стандарта ISCG.

Броните за скоростите са прокарани вътрешно, но маркучите за спирчките не – за тях са предвидени специално проектиран водачи. Поставките за задната спирачка са Post Mount и са разположени между стойките на веригата и седалката.

Горната люлееща връзка на окачването, наречена Mono U-link (част от нея и споменатия чип за промяна на геометрията), прилича доста на тази от Spark, само че е значително по-здрава и има видимо повече материал.

Осите и лагерита на окачването също са по-големи и са идентични с тези при Spark и Genius LT – по този начин производителят не само постига повече коравина, но и стандартизация/взаимозаменяемост между тези елементи при различните си модели, което означава по-лесно и безпроблемно намиране на резервни части в случай на нужда.

Идентични със Spark са и ушите за задната главина – става дума за комплект от три чифта приставки, чрез които можете да адаптирате рамката за стандартите 135х10 мм QR, 135х12 мм (проходна) и 142х12 мм (проходна). Системата се нарича IDS-SL и първоначално бе въведена при по-дългоходовите модели на компанията, но след това се появи и вариантът SL, което ще рече super light (т.е. олекотен).

Теглото и на двете рамки (Genius 700 и 900) е еднакво – около 2.3 кг заедно с шока. При алуминиевите варианти, които ще се предлагат в по-ниските ценови сегменти, то е с 450 г по-високо, което остава доста добро постижение за велосипеди с големи колела и 150/130 мм ход.

Подробности за различните нива на оборудване, цени и т.н. ще можете да намерите по-нататък в сайта на производителя: http://www.scott-sports.com , както и в страницата им за България: http://www.scott.bg/

Етикети: , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>