По границите на България – част 3. Родопи , Алиботуш и Беласица.

Крайният югозапад винаги е привличал погледа и сърцето със своята импулсивност и дива красота. В първите дни на септември ще поемем из прашните друмища на Чеча, Алиботуш и красивата Беласица.

ПРОГРАМА

Ден 1 (1септември) София – Киселчово

В 9:00 ч се събираме пред националния стадион „Васил Левски”, откъдето потегляме към закътаното родопско село Киселчово. Очаква ни чудна вечер в културоловния дом на селото. Почивка и подготовка на байковете.

Ден 2 (2 септември) с. Киселчово – Шабаница – с. Буйново

Денят започва с не особено оптимистично изкачване към билото Герзовица. Оттам следваме горски пътища в западна посока, докато достигнем района на село Мугла. Минавайки южно от селото се насочваме към един от най-дивите родопски райони – Шабаница. Вековната гора тук е естествено обиталище на мечки, елени и глухари. След като прехвърлим билото се спускаме към района на село Кестен, разположено в горното течение на Триградска река. Тук ни очаква още едно изкачване, което ще ни отведе до местността Портата над село Кожаре. Следва спускане и финал на карането за деня в района на село Буйново. Очаквано разстояние – 35 км и денивелация от порядъка на 2000 м.

Ден 3 (3 септември) с. Буйново – с. Чавдар – с. Туховища

През този ден прекосяваме Чеча – легендарните земи на Мехмед Синап. Тази територия винаги е била обвита в мистерия, а легендите за подвизите на Мехмед Синап до ден днешен се предават от уста на уста. От Буйново се изкачваме към 14-та застава и спускаме към село Чавдар, разположено южно от Доспат. Следва стръмно изкачване към височината Исекя (1526 м) и съответно стръмно спускане към долината на река Доспат. По асфалтов път достигаме село Бръщен, разположено високо над реката. От Бръщен продължаваме на югозапад, търсейки подходящо спускане към клисурата на Доспатска река. След като преминем реката продължаваме с изкачване в югозападна посока към село Туховища, където оставаме за нощувка. Очаквано разстояние – 42 км и денивелация 1900 м.

Ден 4 (4 септември) с. Туховища – с. Слащен – река Места – с. Петрелик – с. Илинден

Този ден напускаме Родопите и навлизаме в македонския въпрос. От село Туховища се отправяме на запад и през село Слащен се спускаме до река Места, търсейки митичния мост, който да ни отведе на западния бряг на реката. Следва изкачване към село Беслен, откъдето продължаваме на запад, докато достигнем основния път към КПП „Илинден“. Пресичаме пътя и нощуваме в околностите на село Илинден. Очаквано разстояние – 35 км и денивелация 1300 м.

Ден 5 (5 септември) с. Илинден – Парилска седловина – с. Голешово

От село Илинден караме в подножието на граничната планина Стъргач и достигаме живописното село Парил, разположено в южните поли на Пирин планина. От селото започва изкачване към едноименната седловина, която се явява и географска граница между планините Пирин и Алиботуш (Славянка). При възможност може да надникнем в Хамбардере – каньоновидна долина, приютила в себе си множество ендемитни растения. От Парилската седловина се спускаме към селото на селата – Голешово. Очакавано разстояние – 30 км и денивелация 750 м.

Ден 6 (6 септември) Алиботуш / Голешовския приятел

Днешният ден е посветен на хубавата планина Алиботуш. Тя е една от най-слабо познатите български планини, а в същото време крие в себе си изключително биоразнообразие и предлага на посетителя чудесни гледки към Пирин, Боздаг и долините на Струма и Места. Програмата за деня е свободна и дава възможност за пешеходно, вело или комбинирано изкачване на планината. От Голешово до м. Ливадата води горски път (11 км / 1000 м нагоре). От тази точка до билото на планината води стръмна пътека, виеща се сред муровата гора. На място ще преценим докъде и как да стигнем. Вечерта нощуваме отново в Голешово.

Ден 7 (7 септември) с. Голешово – река Струма – Петрич – хижа „Конгуро“

Това е може би най-тежкият маршрут за цялото каране. Започваме със спускане по долината на Бельовска река и през село Калиманци достигаме до Катунци. Оттам по полски пътища достигаме селата Ново Ходжово и Марино поле, където пресичаме река Струма. Продължаваме на запад и достигаме Петрич – разположен отчайващо ниско в подножието на планината Беласица. Тук спираме за добра почивка. Следват 16 километра и 1000 метра нагоре. Някъде там е хижа „Конгуро“. Всякакви рими са недопустими. Очаквано разстояние – 60 км и денивелация 1700 м.

Ден 8 (8 септември) хижа „Конгуро“ – билото на Беласица – Тумба и спускане към долината на Струмешница.

Програма максимум за деня включва изкачване към билото на Беласица. Катереното продължава 2 – 3 часа и ни отвежда до панорамния граничен път, подсичащ от север най-високите върхове на планината. При подходящи условия и добра скорост на групата можем да достигнем до връх Тумба, на който се срещат трите граници – българска, гръцка и македонска. От Тумба следва дълго спускане по горски път, отвеждащо до село Габрене. Очаквано разстояние – 45 км и денивелация 1800 м.

Ден 9 (9 септември). Отпътуване. Денят на победата. Посветен е на локални забавления в чест преминаването на първия голям етап от карането по границите и прибиране към София.

УСЛОВИЯ

Настаняване: на палатки с възможност за настаняване в къща за гости в Буйново, Голешово, хижа „Конгуро“, Самуилово. Настаняването във всяко едно от споменатите места е на стойност 15 – 20 лв. Може да бъде направена резервация след заявка до 25 август.

Транспорт: ние осигуряваме поддържащ транспорт, който превозва основния багаж и следва групата по маршрута, както и транспорт, който извозва участниците от София до Киселчово на 1-ви септември и от Самуилово до София на 9-ти септември.

Храна: всеки сам осигурява храната си. Храна може да бъде купувана от поддържащия транспорт по маршрута, както и на място в Буйново, Туховища, Голешово, Петрич, хижа „Конгуро“.

Такса за участие: 210 лв. при ползване на организирания транспорт и 140 при ползване на собствен транспорт до и от начална и крайна точка на маршрута. Таксата е организационна и включва поддържащ транспорт, водач и застраховка. Може да бъде платена в брой или по банка.

Краен срок за записване: 25.08.2012 година.

Записване, въпроси и коментари на: [email protected] или на 0885 184 342 (Васил Тодев) или 0897 247 241(Христо Николов).

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>