Национален шампионат по планинско колоездене 2012 – петък, 20 юли

Днес бе ден само за тренировки и оглед на трасето, а като се има предвид, че за довечера е предвидено и байк-парти, ще бъдем съвсем кратки и ще ви представим само няколко акцента от деня.

За три седмици (от откриването на байкпарка) DH трасето се е променило значително, като най-голяма заслуга за това имат горещите сухи дни – почвата се е превърнала в познатия и от други състезания прахоляк, който се напластява слой след слой след всеки преминаващ състезател.

Има и доста дребни, но важни промени/подобрения – например големият скок в гората вече не е толкова голям, защото дървената попивка е направена с наклон надолу и е приближена до рампата за излитане, така че почти всички вече го скачат с лекота.

При каменната река най-лесната линия вляво е затворена, така че състезателите имат труден избор между няколко линии – една вдясно, поне две вляво, централна през пъна. Коя е най-бързата? Тази, по която в момента минава някой от най-бързите участници. Иначе казано, май няма голямо значение, когато си решил да прелетиш всичко с мръсна газ.

За съжаление обаче именно един от най-добрите млади състезатели в последните два сезона, Дончо Иванов (Dragomir Racing) днес падна лошо и приключи в болницата със счупена ключица. И други падания не липсваха – за щастие без толкова сериозни последици.

В най-стръмната част от трасето организаторите са отворили нова, по-права линия, много прашна, както и горната линия със страничен наклон и не по-малка дълбочина на праха. Трудно е да се каже коя е по-бързата – наглед е дясната, но някои от топ-спускачите ни днес пробваха и лявата. Двете части на трасето затварят триъгълник и предвид трудността и коварните камъни, които са изскочили, този участък може да се окаже за мнозина фатален като Бермудския триъгълник.

Като цяло карането днес не беше твърде интензивно – участниците спираха за почивки и за оглед, обсъждаха линии и  въпреки това късото трасе позволи на някои да направят поне 20 спускания – чак до 18 ч.

Някои дори тренираха с тежести – кой, ако не Цолев!

Повече снимки от днешния ден ще публикуваме след състезанието в Галерията на МТБ-БГ. Утре програмата ще е по-кратка, защото следобед е квалификацията по спускане – от 14 до 16 ч, а за вечерта е предвидена и отворена среща на тема планинското колоездене и БКС, така че очаквайте включване след нея.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>