Crankworx Les 2 Alps 2012

От 9 до 15 юли европейската МТБ сцена бе разтърсена от едно ново за континента, но добре познато от изданията в Северна Америка събитие – фестивалът Crankworx. Цяла седмица, изпълнена с интересни състезания в най-различни дисциплини, повечето с наклон надолу и големи дози адреналин. Домакин на мероприятие с такъв мащаб бе един от най-големите френски курорти – Les 2 Alpes. В следващите редове ще ви представим накратко ден по ден отделните състезания и победителите в тях, както и обзорни видеоклипове от сайта на състезанието, където можете да видите още снимки и подробности: http://www.crankworx.com/

9 юли

Първият ден не бе състезателен, а само тренировъчен. Всъщност проведе се и квалификация за състезанието Cannondale Dual Climb, в която първите три места бяха заети от Куентин Дербие, Мик Хана и Джером Клементс.

10 юли

През втория ден станахме свидетели и на първата надпревара, наречена Cannondale Dual Climb. При нея участниците се състезаваха във формат двама един срещу друг, подобно на дуал слалома, само че тук имаше и изкачване (на практика по същото трасе), доста стръмно на места. Нещо повече, всяка двойка правеше по два опита, като при единия състезателите бяха с 26-цолови байкове, а при другия с 29er-и. По този начин състезанието не само предизвика издръжливостта на състезателите, но и демонстрира по-силните и по-слаби страни на „класическите“ МТБ велосипеди и на новата вълна байкове с големи 29-цолови колела. В крайна сметка подиумът имаше същия вид като при квалификацията – първи завърши французинът Куентин Дербие, следван от Мик Хана и Джером Клементс.

Във вторник бяха и квалификациите за състезанието Giant Air DH, supported by Fox – както се досещате, става дума за спускане, а най-бърз бе Джий Атертън, следван от Сам Бленкинсоп и Аурелиен Жорданенго.

11 юли

Състезанието по спускане Giant Air DH, supported by Fox се проведе на чисто новото трасе Fury, проектирано от Мик Хана и Марк Бомонт, което е с дължина 2.8 км, денивелация 700 м и няколко доста впечатляващи скока. Като цяло впечатленията на участниците бяха за трудно и натоварващо трасе – доста повече, отколкото изглежда на пръв поглед. Семейство Атертън бяха на върха през този ден – Джий завърши пръв при мъжете, а сестра му Рейчъл оглави подиума при жените, при това с цели 15 секунди преднина. Ето го и класирането (заедно с наградния фонд, който никак не беше за пренебрегване):

Жени
1. Рейчъл Атертън – 2000€
2. Трейси Хана – 750€
3. Мириам Никол – 500€

Мъже
1. Джий Атертън – 4000€
2. Сам Бленкинсоп – 1750€
3. Андрю Нийтлинг – 1000€

12 юли

SRAM Dual Speed & Style също е нов и вълнуващ формат, който се проведе в четвъртък. Най-кратко бихме могли да го опишем като комбинация между дуал и слоупстайл – надпреварват се двама души, рамо до рамо, за време, но в средата на трасето има и огромни скокове, на които участниците трябва да направят колкото се може по-добър трик, защото такъв им носи намаляване на времето със секунда.

След множество оспорвани рундове най-добра комбинация от скорост и стил показа американецът Камерън Зинк, който на финала срещна Нико Винк. Трети остана никому неизвестния карач от Франция Тома Лемоан, който след подобен резултат вероятно бързо ще си намери стабилни спонсори.

13 юли

Петък 13-ти сякаш оправда реномето си на ден за лош късмет, след като се наложи dirt jump състезанието Teva Best Trick да бъде отложено за събота поради твърде силен вятър, който представляваше сериозен риск за участниците. Същата участ сполетя и квалификацията за слоупстайл надпреварата. Тъй като финалът в тази дисциплина бе планиран за 14 юли, бе решено всички записани участници да карат в него, т.е. изобщо да не се провежда квалификация.

14 юли

Съботата беше голям ден с обединяването на две от най-интересните за публиката състезания – dirt jump надпреварата Teva Best Trick и главният акцент на целия фестивал – фрийрайд състезанието Slopestyle presented by iXS. А големият победител за деня се оказа Брандън Семенук, който само с едно спускане грабна първото място и в двете състезания. Това му донесе парични награди в размер на 9000 €. Приятна изненада бе второто място в слоупстайла за французина Лео Делфур Бараск – никому неизвестен карач, който бе попаднал в Crankworx Les 2 Alps по силата на жребий от любителската квота. Това не му попречи да засенчи повечето от най-известните имена в тази дисциплина и след две образцови спускания журито му отсъди второ място, което вероятно ще е начало на добра кариера за Лео. Трети остана Мартин Сьодерстром, четвърти е дизайнерът на трасето Яник Граниери, а пети отново един французин от любителската квота, когото вече споменахме – Тома Лемоан.

15 юли

Европейското издание на Crankworx приключи в неделя с епичното състезание по спускане за издръжливост GT Mountain Of Hell, fueled by Kali. Около 700 души се включиха в надпреварата, която започна с масов старт върху сняг на височина 3400 м и в продължение на 20 км участниците преодоляха 2600 м височина. Най-бързи и при мъжете, и при жените бяха французи – небезизвестните Джером Клементс и Ан-Каролин Шасон.

 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>