Супермаратон Ком-Емине 2012 – 27 август – 6 септември

Макар че идеята за това състезание бе обявена във форума на МТБ-БГ още преди няколко месеца, досега умишлено не го обявявахме в сайта, тъй като в началото имаше много подробности за доуточняване, натъкмяване и т.н. И макар че все още има такива, повечето съществени параметри на нещо, което вероятно ще се превърне в едно от най-тежките изпитания с велосипед в България, вече са известни и информацията е събрана и систематизирана в чисто нов сайт, от който и ние взехме повод, за да съобщим официално за предстоящата надпревара. Разбира се, темата във форума ще продължи да служи на организаторите като средство за обратна връзка, като място за коментари и дискусии около състезанието и т.н.: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=47&t=107793

Сега обаче ви представяме сайта http://kom-emine.com, където ще откриете най-важната информация, налична до момента.

Като казах организатори, по-правилно ще е да употребя думата в единствено число. Идеята за това състезание принадлежи на Райко Стефанов от магазин „Колелото“, който  е и настоящият рекордьор по маршрута  от вр. Ком до Емине (с колело, както и абсолютен, ако условието е да не се използват МПС и да се следва стриктно класическият туристически маршрут по билото). Разбира се, верен помощник в това начинание е и съпругата му Лора, както и приятели. Като спонсори засега са записани само Ram Bikes, но Райко се надява и други фирми да подкрепят това съревнование по мъжество в планината.

Както казахме, за повече подробности е най-добре да следите сайта на състезанието и темата във форума на МТБ-БГ, но ето накратко основните моменти:

– Многодневен/многоетапен планински маратон по билото на Стара планина – от вр. Ком до нос Емине. Начало – 27 август, х. Ком. Старт на първия етап – 28 август, вр. Ком. Финал и награждаване – 6 септември, нос Емине.

– Могат да участват велосипедисти, планински бегачи и други. Условието е състезателите да се придвижват безмоторно. Участниците се състезават в своята група (например велосипедисти с велосипедисти, бегачи с бегачи, мъже с мъже и т.н.)

– Трасето минава по билото на Стара планина, по туристическата маркировка. На определени места има контролни постове. Минаването през тях е задължително

– Състезателите стартират заедно в началото на всеки етап и финишират, когато успеят, на мястото, определено за край на етапа. Времето на всеки състезател се спира в момента, в който той пристигне на финала на етапа. Всеки състезател преодолява етапа за различно време. Състезанието печели състезателят, дал най-доброто време (сумарно, за всички етапи).  За някои етапи ще има междинни контролни времена на определени места. Състезател, който не успее да премине през контролните пунктове в рамките на определеното контролно време, отпада от състезанието.

– Организаторите осигуряват транспорт за багажа на участниците, който ще бъде превозван между местата за бивакуване, докато състезателите са по маршрута.

– Участниците подлежат на одобрение от организаторите и едва тогава получават покана за участие. В Супермаратон Ком-Емине могат да участват само хора, навършили 18 години и с доказани качества – планински умения, добри спортни постижения, силна воля. Кандидатите ще се преценяват на базата на предишни участия в подобни прояви. Заявки за участие можете да подавате тук: http://kom-emine.com/participants/new

– Таксата за участие е 200 лв. и покрива само основните разходи за провеждане на състезанието. Състезателите сами се грижат за прехраната си, нощувки в хижите (ако не желаят да бивакуват), подмяна на повредени части по велосипеда (организаторите ще съдействат технически в тази насока), медицински разходи и др.

– Подробния регламент на състезанието, където са записани всички организационни подробности, изискванията към участниците и т.н., можете да прочетете тук: http://kom-emine.com/регламент.

– Маршрутът от вр. Ком до нос Емине е с дължина около 700 км. Прекосява от запад на изток територията на България по билото на Стара планина.

– Повече за маршрута и отделните етапи можете да прочетете тук: http://kom-emine.com/маршрут и етапи (към момента на публикуване на настоящата статия все още не е попълнена информацията за всички етапи).

В сайта на състезанието тепърва ще се появяват още подробности и новини, така че не забравяйте да го следите.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>