Sprint обнови модела Apolon

Точно в разгара на лятото най-големият български производител на велосипеди, Макском, обнови най-популярния модел, продаван под марката Sprint – достъпният Apolon, с който са започнали карането си в планината десетки, ако не и стотици от нашите читатели. Дори не съм сигурен кое поред поколение на модела е това, но ето кои са най-важните промени и подобрения в него:

Както и досега, рамката е от алуминиева сплав и има възможност за монтиране както на дискови спирачки, така и на V-образни, с каквито е стандартната окомплектовка. Теглото на рамката 2.1 кг – не е много ниско, но за велосипед, струващ 533 лв. си е съвсем добро. Целият байк по данни на производителя е 14.5 кг, като може да бъде намалено значително с по-скъпи и леки компоненти. Точно в тази насока са основните промени – да направят велосипеда още по-добра основа за надграждане, така че всеки бъдещ собственик на Apolon да може да го преправя по свой вкус дори и със скъпи компоненти.

Челната тръба вече е за вътрешни (полуинтегрирани) чашки, което дава възможност за по-ниска предница и предоставя по-голям избор от различни производители на чашки, в случай че решите да ги смените с по-хубави.

Седалковата тръба също е с увеличен диаметър – 34.9 мм отвън и 31.6 мм отвътре. Това би трябвало цялостно да увеличава коравината в тази област, включително и заради по-дебелия кол за седалка и отново дава по-голям избор за такъв от реномиран производител, включително и за регулируем кол, каквито рядко се срещат с диаметър 27.2 мм.

Велосипедът ще се предлага в три размера – 430 мм, 480 мм и 560 мм, като на горната снимка виждате данни за геометрията на средния размер.

Ето накратко и по-важните компоненти, с които е сглобен новият Apolon:

Вилка: амортисьорна, SR SUNTOUR SF-11 XCT MLO

Команди:  Shimano, 3х8 предавки

Преден дерайльор: Shimano ALTUS

Заден дерайльор: Shimano ACERA

Спирачки: Shimano  V-BRAKE

Курбели: SUNTOUR CW9 – XCT, 170 mm

Задни венци: Shimano

Капли: LDP Sport

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>