Медиен преглед – март 2012 г.

Основният акцент в този медиен преглед са новите продукти за 2013 г., както и доста прототипи, чиято съдба все още  е неясна. Както всяка пролет, вестите за компоненти, велосипеди и екипировка са изобилни, особено след изложението в Тайпе и първия кръг от СК в Питърмарицбург. Ако пък тези новости не ви интересуват, можете направо да се отправите към края на прегледа, където ще намерите и няколко други материала – интервю, фотогалерии и др.

Taipei Bike Show 2012

Най-важното събитие във велосипедния бранш през месец март е международното велоизложение в Тайпе, столицата на Тайван – държавата, в която високите технологии се срещат с основните производствени мощности за средния и висок клас велосипеди. Панаирът в Тайпе е насочен най-вече към бизнеса, той не е потребителски. В този смисъл много от информацията, обменена там, се отнася за един или дори два сезона напред и често остава в тайна от конкурентите и крайните потребители. От друга страна обаче, именно тук изскачат първите предвестници за продуктите от следващата моделна година – в случая 2013 г. Затова ви предлагаме списък с връзки към статии в различни чуждестранни медии, където можете да прочетете доста интересни неща:
http://www.pinkbike.com/news/Taipei-Cycle-Show-Random-1-2012.html (на англ. език)
http://www.pinkbike.com/news/Taipei-Cycle-Show-Random-2-2012.html (на англ. език)
http://www.pinkbike.com/news/Taipei-cycle-show-product-round-up-2012.html (на англ. език)
http://www.mtb-news.de/news/2012/03/07/taipei-cycle-show-1-vpp-raeder-von-merida-haltbare-kettenblaetter-und-mehr/ (на немски език)
http://www.mtb-news.de/news/2012/03/10/taipei-cycle-show-2-neue-pedale-wellgo-superflat-und-xpedo-hurtle/ (на немски език)
http://www.mtb-news.de/news/2012/03/10/marzocchi-2013/ (на немски език)
http://www.mtb-news.de/news/2012/03/11/taipei-cycle-show-4-sr-suntour-axon-carbon-650b/ (на немски език)


Друго важно събитие през месец март бе първият кръг от Световната купа в Питърмарицбург и то беше поредния повод журналистите от чуждестранните медии за фокусират обективите си върху различни продукти-прототипи, които можеха да бъдат забелязани по трасетата и велосипедите на топ-състезателите. Списъкът е твърде дълъг, но любителите на нови продукти и технологии, ако случайно все още не са видяли тези новости, ще се зарадват на следващите връзки:

Прототип на DH байк от Scott
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/updated-scott11-show-prototype-downhill-machine-33449/ (на англ. език)
http://www.pinkbike.com/news/scott-gambler-downhill-bike-prototype.html (на англ. език)
http://www.mtb-news.de/news/2012/03/14/scott-prototyp-dh-bike-erste-bilder-vom-testen-in-san-remo/ (на немски език)

Нови колела от Mavic
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/new-clincher-and-tubular-mountain-bike-wheels-from-mavic-33465/ (на англ. език)

Specialized Demo Carbon
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/monster-energy-debuts-new-specialized-demo-carbon-downhill-bikes-33455/ (на англ. език)
http://www.mtb-news.de/news/2012/03/13/monster-specialized-team-saison-auftakt-brosnan-mit-carbon-demo-und-hill-mit-custom-tld-d3/ (на немски език)

Нов вариант на Lefty от Cannondale
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/new-cannondale-lefty-fork-seen-at-world-cup-1-33472/ (на англ. език)

Обновена серия Saint от Shimano
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/prototype-shimano-saint-bits-on-aaron-gwins-trek-session-99-33457/ (на англ. език)
http://www.pinkbike.com/news/Shimano-Saint-Prototype-2013.html (на англ. език)

Както и нови колела за тубуларни гуми от японския производител
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/carbon-shimano-tubular-wheels-on-adam-craigs-race-bike-33473/ (на анлг. език)

Още нови продукти за ХС
http://www.bikeradar.com/mtb/gallery/article/more-cross-country-tech-from-mtb-world-cup-1-33508 (на англ. език)

Yeti 303 WC Carbon
http://www.pinkbike.com/news/yeti-303-wc-carbon-bike-check.html (на англ. език)
http://www.mtb-news.de/news/2012/03/13/yeti-303-wc-carbon-erste-bilder-aus-pietermaritzburg/ (на немски език)

Rock Shox Vivid
http://www.pinkbike.com/news/RockShox-Vivid-Air-and-Coil-Prototypes-Pietermaritzburg-World-Cu.html (на англ. език)


Разработва ли Fox електронно контролирано окачване?

С този въпрос се занимава една интересна статия в BikeRadar, след като в интернет се появиха снимки на спонсорирани от компанията ХС състезатели, на които се забелязва батерия (като за системата Di2 на Shimano) и команда на кормилото, от която върви кабел към капачката на един от краката на вилката. Дори изказаните в статията предположения да се окажат напълно неверни, информацията е достатъчно интригуваща, за да я прочетете, защото рано или късно дискутираните в нея технологии ще станат реалност под една или друга форма.
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/fox-racing-shox-test-new-electronic-suspension-33358/ (на англ. език)

SR Suntour подготвя вилка за спускане

Покрай новините за отбора на Knolly, който ще полза вилки SR Suntour стана ясно, че този производител подготвя нова вилка за спускане, наречена Rux Werx, която изглежда съвсем като „истинска“. Шегата настрана, но този нов продукт (все още в прототипна фаза) на популярния у нас производител няма нищо общо с досегашните им модели, освен името. Не ни разбирайте погрешно – линията Rux и до момента беше едно от добрите попадения в каталога на компанията, но двукоронният модел Werx с 200 мм ход и 38 мм горни тръби е изцяло нов продукт, който изглежда меко казано интересно и затвърждава тенденията SR Suntour да предлагат все по-добро качество и функционалност – надяваме се, че ще запазят и добрите си цени. Ако всичко това си остане така и когато Rux Werx влезе в серийно производство, тази вилка може да се превърне в хит на българския пазар. Засега просто ви предлагаме да погледнете повече подробности в Pinkbike, където се появи информацията за продукта:
http://www.pinkbike.com/news/Suntour-Rux-DH-Fork-Prototype-First-Look.html (на англ. език)

Нови графики от Rock Shox

Отново от Тайпе долетя и „подгряващата“ новина за новото графично оформление (за сезон 2013) на продуктите на Rock Shox. Можете да ги видите тук:
http://www.pinkbike.com/news/Rockshox-2013-graphics.html (на англ. език)

Нова и интересна защитна яка – EVS Sports R4

EVS e компания с дългогодишен опит в производството на защитна екипировка за мотокрос, като през годините някои от продуктите й са намирали добър прием и сред спускачите. Вероятно такъв ще е случаят и с най-новата им защитна яка за врата. Производителят твърди, че тя е продукт на еволюция и внимателни проучвания, в резултат на което предлага по-добра защита от конкурентите, тъй като не само преразпределя енергията от удара, но я и абсорбира. Освен това защитната яка R4 лека, компактна, удобна, а за капак и изключитлно достъпна като цена – 100 долара (в САЩ). Повече за нея можете да прочетете тук:
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/evs-sports-r4-race-collar-first-look-33386/ (на англ. език)

Kind Shock 2013 – регулируем кол за седалка Lev

Този нов продукт по принцип трябваше да се появи още през тази година, тъй като и миналата пролет бе в светлината на прожекторите, но явно производителят е решил да продължи да го доработва, в резултат на което забелязваме промени като максимален ход 150 мм, възможност за път на бронята изцяло вътре в рамката и др. Има и обещание за доста по-ниско тегло спрямо актуалните модели. Засега повече подробности помеже да видите тук:
http://www.pinkbike.com/news/First-look-2013-KS-Suspension-seatposts.html (на англ. език)

Gradient – нова серия компоненти от Gravity за 2013 г.

Засега в нея присъстват курбели, кормило и кол за седалка. Всички продукти са направени от въглеродни нишки (при кормилото карбонът е комбиниран и с алуминий 7050), като целта е да се намери златният баланс между здравина и тегло, така че продуктите да могат да бъдат ползвани с най-широко предназначение. Вижте ги тук:
http://www.pinkbike.com/news/First-Look-FSA-Gradient-components-2012.html (на англ. език)

Orange също направиха 29er

Името на модела е Gyro и появата му едва ли трябва да ни учудва, но все пак е новина, която си струва да отбележим. Още повече, че байкът изглежда доста добре!
http://singletrackworld.com/2012/03/orange-roll-out-gyro-29er-bouncer/ (на англ. език)

Radarlock – нов модел от Oakley

Един от най-реномираните производители на спортни очила в света продължава да разширява гамата си от модели, използващи новата технология Switchlock, позволяваща по-лесна и бърза смяна на стъклата. Новият им продукт като визия е базиран на популярния модел Radar, но в технологично отношение предлага няколко новости, за които можете данаучите повече подробности тук:
http://www.bikeradar.com/road/news/article/oakley-launch-radarlock-glasses–33590/ (на англ. език)

Тест на Magura MT6

След като през 2012 г. няколкото добре познати модела на германския производител бяха заменени изцяло от линията MT и като се имат предвид технологиите, използвани в новите спирачки, безспорно е интересно да видим какви са впечатленията от тях при каране в реални условия. Един такъв поглед ни представя екипът на Bike Rumor:
http://www.bikerumor.com/2012/03/29/project-24-2-review-maguras-great-feeling-mt6-disc-brakes/ (на англ. език)

Като стана дума за първия кръг от Световната купа в Питърмарицбург, вероятно ще ви е интересно да разгледате и една качествена фотогалерия от него, публикувана в Pinkbike:
http://www.pinkbike.com/news/Pietermaritzburg-World-Cup-2012-DH-Finals-in-Photos.html (на англ. език)

Накъде отива ендурото?

Очевидно е, че в последните години тази дисциплина, или по-пространно казано – състезанията по спускане за идръжливост (макар че напоследък терминът като че ли има и по-широк обхват), е във възход и набира все повече популярност. Дори UCI забеляза нейния потенциал и от догодина се предвижда да стартира специална серия от състезания, обединени в нещо като Световна купа по ендуро. Това е само един от поводите екипът на немския сайт MTB-News.de да направи интервю с двама от емблематичните спортисти, свързани с този тип каране – Марк Уеър и Джером Клементс. Другият повод вероятно е бил, че двамата просто са готини типове, с които си струва да проприказва човек. За щастие на хората, които не владеят немски, в края на статията има дори и превод на английски.
http://www.mtb-news.de/news/2012/03/24/quo-vadis-enduro-die-enduro-fahrer-jerome-clementz-und-mark-weir-im-ibc-interview/ (на немски и англ. език)

На гости на Yeti

Екипът на BikeRadar през изминалия месец бе на гости на един от култовите американски производители – Yeti. Макар че в момента в САЩ е съсредоточена само адимнистративната и развойна дейност на компанията, докато същинското произвоство на рамките е изнесено в Азия, има твърде много интересни неща, които можете да видите и научите от галерията в британския сайт, включваща над 60 снимки и обяснения към всяка от тях.
http://www.bikeradar.com/mtb/gear/article/inside-yeti-cycles-massive-photo-gallery-33589/ (на англ. език)

МТБ в Сен Тропе

Със сигурност сте чували за един от най-известните курорти на френската Ривиера. Сен Тропе обикновено се свързва с разкошни плажове, луксозни вили и яхти, бързи коли, богати туристи, оскъдно облечени жени… мда, не звучи зле, но ако добавим и яки пътеки за планинско колоездене, дали не става още по-добре? Следващата статия представя именно тази скрита страна (по-скоро околност) на Сен Тропе:
http://www.pinkbike.com/news/St-Tropez-Backcountry-2012.html (на англ. език)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>