Из Рила и Родопите по 24-ти май

Районът на северозападните Родопи и югоизточна Рила е изключително живописен – многобройните селца, тучните поляни и заснежените върхове на Рила в комбинация с безкрайната плетеница от горски пътища и пътеки създават чудесни условия за пътешествие с колело.

Започвайки от Велинград за четири дни ще се изкачим до района на Белмекен, ще пребродим селцата и махалите, накацали по склоновете на Велийшко – Виденишкото било и ще се изкачим до връх Голяма Сютка (2186 м), за да се спуснем отново до Велинград.

ПРОГРАМА

Ден 1 (24.05)
Велинград – Аврамова седловина – м. Манашица – м. Блатца

Сборният пункт е във Велинград в 9:00 ч сутринта. От Велинград караме по живописната долина на река Абланица в западна посока. Пътят се изкачва с лек наклон, докато достигне село Абланица, откъдето започва стръмно изкачване към махала Кандюви. От махалата се открива чудесна гледка към долината на Абланица и върховете на източна Рила. Изкачването продължава и след около пет километра достигаме до Аврамова седловина – географската граница между Рила и Родопите. Тук се намира най-високата ЖП гара на Балканите (1267 м н.в.), както и кръчма „Щастливеца“, предлагаща чудесни локални продукти. От Аврамова седловина продължаваме изкачването в северозападна посока, навлизайки в Рила. Смърчовите гори се редуват с чудесни поляни, от които се открива панорама към рилските върхове. Преминаваме през местностите Манашица и Куртово, за да достигнем до крайната цел – местността Блатца. Нощуваме на палатки или под подкрив. Карането за деня е около 35 км, а изкачването около 1000 метра.

Ден 2 (25.05)
Местност Блатца – Белмекен – м. Лееве – Якоруда – с. Бунцево

От местността Блатца се връщаме обратно до Куртово и по асфалтовия път се изкачваме до спортна база Белмекен. Оттук в западна посока следваме почти хоризонтален път, подсичащ върховете на Рила и преди Джендем дере се спускаме към красивите поляни в местността Лееве. Гледката към Рила и Родопите оттук е прекрасна. Продължаваме надолу и се спускаме до долината на река Места в посока град Якоруда. От Якоруда по горски път се изкачваме в Родопите и достигаме село Бунцево, където организираме бивак недалеч от симпатичния рибарник с приказните пържени картофи. Съществува възможност за настаняване в къща за гости. Карането за деня е около 55 км.

Ден 3 (26.05)
Село Бунцево – Велийца – село Медени поляни – местност Каратепе.

През този ден караме по основното Велийшко – Виденишко било. От Бунцево се насочваме към село Бел камен и оттам се изкачваме към връх Велийца (1711 м н.в.). Гледките във всички посоки са чудесни – многобройни селца, накацали по родопските ридове, обработени ниви и ливади и заснежени върхове, затварящи хоризонта на запад и юг. От Велийца следваме основното било на югоизток, преминавайки през махалите Бозева и Кьорава. Заобикаляме горното течение на река Доспат и се отправяме на запад, за да достигнем крайната точка за деня – седловината Каратепе. Тук устройваме бивак. Карането за деня е около 45 км.

Ден 4 (27.05)
Каратепе – връх Голяма Сютка – Велинград

От Каратепе се изкачваме до близкото било в североизточна посока. Минаваме през местностите Башегрек и Порт Артур, за да достигнем до подножието на връх Малка Сютка, който траверсираме от запад. Пътят е живописен и предлага чудесни гледки към района, който сме прекосили през последните три дни. Следваме горския път през местността Тузлата и след трикилометрово изкачване достигаме най-високата точка по маршрута – връх Голяма Сютка (2186 м н.в.). Спускането към Велинград е през местността Биндер и долината на река Лепеница.

УСЛОВИЯ

Настаняване: на палатки с възможност за настаняване в хижа или къща за гости в местностите Блатца, Бунцево и Каратепе. Цената на нощувката е в рамките на 10 – 15 лв., а резервация може да бъде направена до 19 май 2012 г.

Транспорт: участниците сами осигуряват транспорта си до Велинград и обратно. Ние осигуряваме поддържащ транспорт, който превозва основния багаж и следва групата по маршрута.

Хранене: всеки сам осигурява храната си. Храна може да бъде купувана от поддържащия транспорт по маршрута, както и на място във Велинград и Бунцево.

Такса за участие: 50 лв. Таксата е организационна и включва поддържащ транспорт, водач и застраховка. Може да бъде платена в брой или по банков път.

Краен срок за записване: 19.05.2012 година.

Записване, въпроси и коментари на: [email protected] или на 0885 184 342 (Васил Тодев), 0886 689 984 (Станислав Николов).

http://bikearea.org/iz-rila-i-rodopite-po-24ti-mai.html

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>