POC добави технологията MIPS към каската Trabec Race

Шведската компания за екипировка, която е известна с иновативните си дизайн и технологии, вече обнови сайта си с новите продукти за 2012 г., сред които е и каската Trabec Race MIPS.

За двата стандартни модела Trabec сме писали и преди – каската е типичен представител на т.нар. AM продукти, при които черупката покрива по-голяма площ от черепа, особено отзад, осигурявайки по този начин повече защита, но без чувствително увеличение на теглото спрямо типичните ХС каски. За още повече сигурност  в черупката на Trabec е вграден и допълнителен скелет от арамидни влакна.

Новост за този сезон е добавянето на трети модел, който включва и системата MIPS. Тя е позната от шлема за спускане Cortex и е съкращение от „Multi-directional impact protection system“. Казано най-просто, тази патентована технология позволява на абсорбиращата черупка да се приплъзва/завърта в определена степен спрямо външната й твърда обвивка. Целта е да се намалят и усукващите натоварвания за мозъка, които често възникват при падане, особено с висока скорост. Тези напрежения в някои случаи са не по-малко опасни от директните удари. Добавянето на подобна технология към модела Trabec е чудесна новина за всеки, който може да си позволи цената от 230 €.

Използваме повода да ви представим и друг интересен модел на POC, който също вече е снабден със системата MIPS. Каската Receptor Backcountry MIPS на пръв поглед прилича на ски/сноуборд продукт и наистина това е едно от предназначенията й. Наред с това обаче тя може да се ползва и за колоездене, като наушниците се свалят (освен ако не е зима, разбира се). Както обяснява производителят, този продукт е насочен към хора, които не искат да държат няколко различни каски за отделните спортове, които практикуват. Цената на универсалния модел е 220 €. Той се предлага и във вариант без системата MIPS, който е и с 30 € по-евтин.

Новите продукти на POC обаче не се изчерпват само с каските. От март 2012 г. се очаква на пазара да се появят и второто поколение протектори, използващи специалния материал VPD. Ще ги познаете по означението VPD 2.0 в името. Въпросният материал е от групата полимери, които имат свойството да се втвърдяват при удар, абсорбирайки енергията, но в покой да запазват меко състояние. По този начин VPD осигурява едновременно защита (покриваща тестовете дори за мотокрос екипировка) и комфорт.

При наколенките и налакътниците Joint VPD 2.0 дизайнерите на POC са поработили както върху подобряване на „кройката“ за повече удобство и сигурно закрепване, така и върху оптимизиране и увеличаване на защитата. Разбира се, не е забравен и стилният външен вид. Наколенките са два вида – едните са удължени към пищяла, така че да осигурят защита под коляното при изпускане на педала и удар в него, а другите са компактни и обхващат само колянната става. Цените на тези три продукта са между 100 и 150 €.

Защитната жилетка Spine VPD 2.0 Jacket е лека, мека и проветрива. Във всички защитени зони тя използва панели от VPD, включително за гръдния кош и гръбнака, като за последния има и защита срещу пробиване.

http://www.pocsports.com/

МСМ Спорт

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>