Медиен преглед – февруари 2012 г.

Февруари може и да е най-краткият месец в годината, но интересните статии, които се появиха през този период са толкова много, че едва сега успяхме да завършим прегледа им.

Прототипи – обърната вилка от Fox

Макар че от следващата статия става ясно, че представения в нея прототип няма да стигне до пазарна реализация, струва си да хвърлите един поглед. Става дума за двукоронна вилка на Fox, само че обърната (долните тръби влизат в горните) – конструкция, която навремето много производители изпробваха, но в наши дни подобни вилки се броят на пръстите на ръката. Макар подобен дизайн да има някои доказани предимства, той има и един съществен недостатък – съотношението между тегло и коравина (устойчивост на странични усукващи натоварвания) трудно достига показателите на съвременните DH вилки. Това се е оказало решаващо и за съдбата на този проект.
http://www.pinkbike.com/news/fox-dh-fork-inverted-prototype-2012.html (на англ. език)

Прототипи – Shiver и Premier от Marzocchi

Почакайте, темата за обърнатите вилки не приключва с Fox! Отново в Pinkbike се появи статия за някои интересни бъдещи продукти на италианския производител, които все още са в стадий прототип, но вероятността да се появят в следващите години на пазара е голяма. Един от тези продукти е наследник на легендарната вилка Shiver, която си остава един от най-популярните модели на Marzocchi за всички времена. Готви се и нов заден амортисьор с работно наименование Premier. В статията са показани и други интересни продукти и технологии, които със сигурност ще са интересни за любителите на тази материя.
http://www.pinkbike.com/news/marzocchi-suspension-2012.html (на англ. език)

Brake Force One – съвсем нов подход към спирачките

В наши дни на пръв поглед изглежда отживелица дори да си представим хидравлична дискова спирачка със затворена система (без резервоар, позволяващ компенсиране на разширяването на спирачна течност от топлината), която да спира по-добре от топ-продуктите на пазара, да не прегрява и да не им отстъпва по качества. Точно такива са обаче твърденията за новата германска марка Brake Force One и те са потвърдени и чрез лабораторни тестове. Много може да се каже за тази спирачка и вероятно ще го направим в бъдеще и на български език, но за момента ви предлагаме подробностите, публикувани в Bike Rumor:
http://www.bikerumor.com/2012/02/09/meet-brake-force-one/ (на англ. език)

Продукти за 2013 г. – X-Fusion

Екипът на Pinkbike хвърля поглед към няколко интересни предложения на тайванския производител X-Fusion, който все повече навлиза в територията на големите играчи на пазара за окачване. 26-цолова вилка с 34 мм горни тръби, 29-цолова вилка, носеща името Trace, ново покритие за плъзгащите тръби, наподобяващо Kashima, както и нов, супер лек заден амортисьор са основните акценти, които ще очакваме да се превърнат в завършени продукти до следващия сезон.
http://www.pinkbike.com/news/X-Fusion-2013-Oversized-34mm-Trail-Forks.html (на англ. език)

Merida 2012

Тази статия от сайта Bike Radar показва новите байкове на тайванския производител Merida (който, между другото, е един от най-големите „истински“ производители в света, т.е. и на рамки за други известни марки). Най-интересните акценти са 29-цоловият вариант на ХС модела Ninety-Nine и нов АМ/ендуро байк с показателното име One Sixty. Повече подробности можете да прочетете тук:
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/meridas-2012-mountain-bikes-first-look-33168 (на англ. език)

Royal Racing 2012

Компанията за велооблекло, създадена от Стив Пийт (макар той отдавна да не е неин собственик), със сигурност има своите почитатели и в България, затова предположихме, че може би ще ви е интересно да разгледате новите неща в колекцията за 2012 г.
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/royal-racing-2012-kit-just-in-33196 (на англ. език)

Карбонови капли и колела от Enve

Още един интересен продукт, появил се през изминалия месец, са каплите и наплетените колела за спускане на компанията Enve Composites. Както показва самото име на производителя, тези капли са изработени от въглеродни нишки и през изминалите 2 години са били тествани без милост от отбора Santa Cruz Syndicate, което дава увереност на Enve да твърдят, че колелата им без проблем ще понесат всякакво каране, особено такова от „обикновени“ спускачи. Както се досещате, едно от основните предимства на композитния материал е теглото – каплите тежат 475 грама (26 цола, 32 отвора за спици) и са с 30 мм широчина (21 мм между вътрешните ръбове). Повече подробности можете да прочетете тук:
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/enve-launch-dh-rims-and-wheels–33221 (на англ. език)

Малайзия

Ако никога не сте опитвали да си представите как би изглеждал байкпарк в джунглата, можете направо да го видите с очите си в следващата статия в Pinkbike. Нейният автор пренася читателите далеч на изток, където е топло, влажно и екзотично… хмм… и където има байкпарк в самата столица Куала Лумпур. Извън нея също не липсват места за каране.
http://www.pinkbike.com/news/Riding-in-Malaysia-2012.html (на англ. език)

Интервю с Крис Портър от Mojo Suspension

Mojo Suspension са вносители на Fox във Великобритания, а Крис Портър е един от гурутата в областта на окачването. Освен това той е и доста прям, говорещ без заобикалки, както можете да се убедите от интересното интервю с него, публикувано в BikeRadar:
http://www.bikeradar.com/mtb/fitness/article/interview-chris-porter-of-mojo-suspension-33215 (на англ. език)

Интервю със Щефан Щарк

Щефан Щарк е инженер и проектант на рамки, който през годините е работил за компании като Votec, Alutech, Kona и др. За проектирането на велосипеди като негова основна страст и за други интересни неща става дума в интервюто, публикувано в немския сайт MTB-news.de:
http://www.mtb-news.de/news/2012/02/23/rahmendesign-aus-leidenschaft-fanes-konstrukteur-stefan-stark-im-ibc-interview/ (на немски език)

Свежа идея за празнична байк-торта

Тук коментарът е излишен, снимките в статията са напълно достатъчни:
http://singletrackworld.com/2012/02/bike-birthday-cake/ (на англ. език)

Концептуален Specialized Stumpjumper за пъмп тракове

Един от инженерите на Specialized, Джейсън Чембърлейн, е решил да създаде велосипед, специализиран за каране на пъмп трак. За много хора това би прозвучало като напълно излишен експеримент, но не правете прибързани заключения – във всички случаи си струва да видите как е подходил Чембърлейн към отделните компоненти и детайли, започвайки със стандартна рамка P.3 – модела за DJ на Specialized. Ако се съди по увеличаващия се брой пъмп-тракове навсякъде по света и тяхната достъпност и съвместимост с градската среда, може би е въпрос само на време подобни велосипеди да влязат в серийно производство или, най-малкото, хората да започнат да си сглобяват специални байкове само за тази цел с подходящи компоненти и геометрия.
http://www.pinkbike.com/news/specialized-stumppumper-concept-bike-2012.html (на англ. език)

В тестовата лаборатория на Santa Cruz

Всички знаем, че сериозните производители тестват сериозно своите рамки и велосипеди по всевъзможни начини – спонсорират най-добрите атлети в света, правят компютърни симулации и, разбира се, ги подлагат на безпощадни краш-тестове в лабораторни условия, измервайки натоварванията, при които материалът ще поддаде, продуктът ще се счупи или ще стане нефункционален и т.н. Именно на няколко подобни експеримента е посветена статията в Pinkbike, чиито представители са били на гости на Santa Cruz, за да отразят резултатите от сравнителен тест между алуминиеви и карбонови рамки Nomad.
http://www.pinkbike.com/news/santa-cruz-bicycles-test-lab.html (на англ. език)

Тест на Formula The One FCS

Интересна статия с преки впечатления от работата на една от най-леките и мощни спирачки на пазара можете да прочетете в немския сайт MTB-News.de:
http://www.mtb-news.de/news/2012/02/14/fahrbericht-formula-the-one-fcs-scheibenbremse/ (на немски език)

Тест на Scott Spark 50

Преди няколко месеца ви представихме новото поколение на ХС модела с двойно окачване Spark на Scott. Сега можете да прочетете и впечатленията на журналистите  от Bike Radar за една от модификациите в тази моделна линия.
http://www.bikeradar.com/mtb/gear/category/bikes/mountain/product/review-scott-spark-50-12-45896 (на англ. език).

Тест на Kona Entourage

Entourage е по-малкия брат на DH модела Operator – ако искате го наречете лек DH велосипед, ако предпочитате – фрийрайд байк, и двете му прилягат чудесно. Ако пък ви е интересно как се представя той в реални условия, в Pinkbike можете да прочетете впечатления именно по този въпрос.
http://www.pinkbike.com/news/Kona-Entourage-Tested-2012.html (на англ. език)

Тест на зимни колоездачни обувки

Макар в България това да е все още миниатюрна пазарна ниша, тъй като през зимата повечето хора карат с туристически обувки или с гамаши и топли чорапи, комбинирани с обикновени шпайкове, вероятно ще се намерят читатели, на които сравнителния тест между няколко модела специализирани зимни обувки за автомати вероятно ще е интересен, още повече, че три от марките са представени и в България.
http://www.mtb-news.de/news/2012/02/19/ausprobiert-uebergangsschuhe-von-rose-scott-shimano-und-vaude/ (на немски език)

На гости във фобриката на Intense

Малко са производителите в наши дни, които могат да си позволят сами да правят рамките си в САЩ или Западна Европа. Още по-малко пък са тези от тях, които могат да се похвалят с продукция, която в количествено отношение да надхвърля определението за минимум. Intense обаче са пример именно за такава компания.  Февруарската статия на Pinkbike, посветена на тази марка, представя парчета от нейната история, поглед към някои бъдещи проекти (вкл. прототип на 29-цолов велосипед за спускане!) и много детайли относно настоящето и начина, по който се произвеждат рамките им.
http://www.pinkbike.com/news/intense-factory-tour-2012.html (на англ. език)

29-цолови велосипеди в спускането?

Ако сте си задали този въпрос по повод цитираната горе статия за Intense, сп. Dirt също го задава, при това не само на Джеф Стибър (собственика на Intense), но и на още двама събеседници – Тод Сеплави (продуктов мениджър в GT) и Крис Конрой (управител на Yeti Bikes). Вижте техните отговори:
http://dirt.mpora.com/news/the-question-29ers-in-downhill-racing.html (на англ. език)

Дължина на кормилната тръба

В рубриката си „Технически вторник“ през месец фавруари Pinkbike представя съвети за това как да определите правилно дължината на стержена на вилката – въпрос, който нееднократно е бил разискван и в нашия форум. Затова смятаме, че за много от читателите ни ще е интересно да прегледат въпросната статия.
http://www.pinkbike.com/news/Tech-Tuesday-Steerer-tube-length-2012.html (на англ. език)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>