Kronolog – нов регулируем кол за седалка от Crank Brothers

Американският производител бе един от първите, които преди години предложиха успешен и грабващ вниманието на потребителите продукт в една ниша, която след това буквално избухна, осигурявайки бърз и удобен реглаж на височината на седалката за спускане/изкачване. Идеята, разбира се, не е нова и в очите на т.нар. weight-weenies (хората, целящи спестяване на всеки възможен грам по колелото) винаги е изглеждала кощунствена, но сред голяма част от потребителите, каращи АМ/ендуро велосипеди и търсещи винаги технични терени, регулируемите колове за седалка се превърнаха в полезен и дори задължителен компонент. В момента, ако тръгнем да изброяваме марките и моделите, които се предлагат, вероятно ще ни трябва цяла страница. В това множество досегашните модели Joplin на Crank Brothers все още имат добри позиции (можете да ги забележите като стандартна окомплектовка при много производители на велосипеди), но конкуренцията налага непрекъснато подобряване на продуктите и предлагане на нови функции и екстри. Така се стигна до появата на техния нов продукт – Kronolog.

Новият кол за седалка на Crank Brothers не само грабва окото с дизайна и изработката си (това е характерно за почти всички техни продукти), но предлага и доста новости, които вероятно ще допаднат на потребителите.

На първо място, действието на Kronolog е механично. Макар на пръв поглед това да изглежда стъпка назад в сравнение с хидравличните системи на пазара, Crank Brothers твърдят, че е точно обратното. През последните 5 години, откакто произвежда Joplin, компанията е имала най-много проблеми именно заради наличието на хидравлична система, която е доста по-сложна от механичната конструкция на новия продукт. При Kronolog съставните части са по-малко, по-прости и по-надеждни, което го прави значително по-здрав и издръжлив. При лабораторни тестове колът е надминал 2.7 пъти изискванията на стандарта EN за умора на материала – нещо, с което малко от конкурентите му могат да се похвалят.

В миналото механичните колове за седалка бяха известни с това, че действат на степени. Kronolog е първият подобен продукт, който намалява хода си безстепенно, така че можете да го фиксирате на всяка позиция в рамките на 125 мм. Ако правилно съм разбрал обясненията за самия механизъм, той включва специален тип втулка, чрез която се осигурява плавното движение на влизащата тръба и възможността за фиксиране във всяка позиция на хода. Веднъж застопорен, колът е блокиран и в двете посоки, така че нито може да пропадне под тежестта на ездача, нито пък да бъде изтеглен нагоре при носене на велосипеда например.

Специалната конструкция допринася и за коравината и стабилността на кола. Хлабината/хлопането, което е характерно за някои продукти с хидравлична система (понякога изначално, понякога се появява след по-продължителна употреба) при Kronolog отсъства напълно, поне според производителя.

Макар да е механичен, новит продукт на Crank Brothers има забавяне на разгъването и то е реализирано чрез въздушна система. Нещо повече, тя действа на две степени – в първата част колът се връща към разгънато положение по-бързо и рязко, но в последния 1 инч (2.54 см) от хода действието му значително се забавя, за да не удари ездача в някоя чувствителна зона. От долната страна на кола дори има вентил, чрез който можете да регулирате скоростта на разгъване и съпротивлението при сгъване.

В сравнение с Joplin новият продукт е и по-лек с 50 грама. Ето как изглежда по-конкретно по този показател: 465 г + 28 г (30.9 мм + дистанционно лостче от кормилото), 477 г + 28 г (31.6 мм + дистанционно лостче от кормилото).

Като стана дума за дистанционния контрол, без него засега не може, т.е. Kronolog се предлага само в такъв вариант. Това може би няма да се хареса на всички потребители. Самото лостче е обръщаемо, т.е. можете да го ползвате от която страна на кормилото желаете, и е украсено с логото на Crank Brothers. Жилото се свързва с кола чрез специална „яка“, която е част от долната (неподвижна) тръба, така че не се влияе от движението на горната част. Освен това можете да изберете свързване на жилото не само от предната, но и от задната страна на кола, ако това е по-удобно с оглед дизайна на рамката.

Както споменахме, ходът на Kronolog е 125 мм, но при желание той може да бъде намален чрез добавяне на дистанционни втулки.

Скобата за седалката е с проста и ефективна конструкция, използваща един болт за притягане, и без изнасяне назад.

Цената на Kronolog в САЩ е 300 долара, като се очаква продуктът да е в магазините до края на месец март. В Европа първите бройки вероятно ще се появят по-късно, през лятото.

http://www.crankbrothers.com/

http://onedistribution.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>