Нови 29-цолови байкове от Santa Cruz

Пролетта настъпва, а с нея и десетки нови продукти. Много производители използват този сезон за представяне на продукти за 2013 г., които обаче ще са на пазара още през есента или дори лятото на 2012 г… ако напоследък сте започнали да бъркате годините на моделите, не се притеснявайте. При Santa Cruz обаче подходът винаги е бил да представят новите си продукти тогава, когато са готови – това означава, че на потребителите няма да им се налага да чакат, докато рамките/велосипедите се появят в магазините. Така е и с двата „пролетни“ модела, които американската компания представи наскоро.


И двата байка са представители на сегмента с 29-цолови колела. Highball е твърдак и е познат на потребителите в карбоновия вариант, който вече ще носи добавката С към името си, за да се отличава от новата алуминиева рамка. С нея Santa Cruz се опитват да осигурят на потребителите по-достъпна като цена алтернатива, която обаче да запазва качествата и характеристиките на модела. Разбира се, теглото на алуминиевата рамка е по-високо, но от Santa Cruz изтъкват, че благодарение на хидроформованите горна и долна тръба и други съвременни способи за обработка, тя е приятно лека (1.77 кг) и напълно готова да задоволи нуждите на ХС карачите. Геометрията също следва линията на карбоновия модел, чиито параметри производителят смята за доказано добри.

Highball се предлага с два вида уши за задната ос – едните са за стандартна главина с QR, а другите са за превръщане на велосипеда в singlespeed, т.е. с една предавка.

Други детайли, на които производителят набляга, са:
– конусовидна челна тръба
– асиметрични стойки на веригата – за постигане на оптимална здравина, коравина и повече място за предните венци
– специална подпора при съединяването на стойките на веригата и седалката от страната на спирачката – за усилване на конструкцията и намаляване на вибрациите при спиране
– тръба за средното движение с резба – Santa Cruz смятат, че въпреки навлизането на стандарти като ВВ30, PressFit и др. подобни, класическият размер засега остава най-удобен за потребителя, съвместим с повечето продукти на пазара, лесен за сервизиране във всяка точка на света и т.н.
– възможност за поставяне на два бидона за вода.

Другият нов модел е с двойно окачване – става дума за 29-цолова версия на популярния ХС байк Superlight. Рамката отново използва алуминиеви хидроформовани тръби, с конусовидно чело. Окачването е едноставно – Santa Cruz имат дългогодишен опит с този дизайн и смятат, че успяват да извлекат максимума от него. Споменатите дотук характеристики допринасят и за това Superlight 29 да е един от най-достъпните модели в каталога на производителя.

Както и при Highball, рамката се предлага в 4 размера, като Santa Cruz наблягат специално на най-малкия от тях, изтъквайки, че той е наистина удобен за колоездачи с по-малък ръст. И ако при твърдака е сравнително лесно да се постигне по-малко разстояние от земята до ръба на горната тръба, то при байковете с окачване това изисква малко повече внимание при проектирането. За целта Santa Cruz предлага Superlight 29 с различна дължина на задния амортисьор и различен размер на люлеещото рамо за размерите S/M и L/XL.

Самият заден амортисьор е Fox Float RL, чиято амортизация е настроена фабрично за модела. Ходът на окачването е 100 мм.

Ще споменем и още няколко детайла: специалният хардуер при оста на люлеещото рамо, водачите за броня за регулируем кол за седалката, отново тръба с резба за средното движение.

Както вече споменахме, Santa Cruz вече имат на склад новите модели и са готови да ги доставят.

www.santacruzbicycles.com

www.trueriders.bg

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>