Sram 2013: дерайльори Type 2 и ново кормило от Truvativ

След като преди месец компанията разсекрети малко предварителна информация за новия тип задни дерайльори със стабилизатор, тази седмица вече ги представи и официално. Става дума за два дерайльора в групите Х0 и Х9. В серията Noir на Truvativ пък е добавено ново, по-широко кормило.

Sram обозначават новите дерайльори като Type 2 – така те ще са лесно различими от стандартните им продукти, които също остават в каталога. Добавеният към тях механизъм за стабилизаране на рамото, а оттам и на веригата, на английски е наречен clutch, което ще рече съединител и в действителност става дума точно за това – Sram са направили миниатюрен ролков съединител с еднопосочно действие, който е сходен с използвания преди време от Shimano в техните главини Silent Clutch. Това донякъде е иронично, тъй като дерайльорите Type 2 целят същото като представените миналата година от японския производител дерайльори Shadow Plus. При Shimano  обаче използваният механизъм е от по-различен тип и е с фрикционно (триещо) действие. Едва ли може да се каже еднозначно кой от двата стабилизатора е по-добър. Sram признават, че техният е с по-сложно устройство, но наблягат на това че той не изисква включване/изключване, настроен е фабрично и не изисква на практика никаква поддръжка. Според американския производител ролковият съединител при дерайльорите Type 2 ще работи поне 5 години без промяна и нужда от настройка, дори и при интензивна употреба.

Новите дерайльори имат още една нова функция, наречена Cage Lock. Става дума за бутон, чрез който блокирате рамото в предна позиция и по този начин отхлабвате веригата, което позволява да дръпнете дерайльора назад и лесно да свалите задното колело. Една от причините за това нововъведение е именно добавянето на съединителя, който би направил тази операция по-трудна, ако липсваше споменатото заключване. Отново припомняме, че такова има и при Shadow Plus дерайльорите на Shimano.

В крайна сметка да обобщим и основната идея зад всички тези нововъведения – да се осигури по-стабилно поведение на дерайльора и веригата при каране по силно пресечен терен и с висока скорост. Освен това новите продукти работят и доста безшумно. Логично е, че с тях Sram се прицелват в най-популярната ниша на АМ велосипедите, а също и към тези за спускане, фрийрайд, 4Х. Затова новите дерайльори се предлагат с три размера на рамото – късо (за спускане и велосипеди с един венец отпред), средно (за скоростни системи 2х10) и дълго (за скоростни системи 3х10).

За потребителите, каращи по-агресивно и имащи нужда от подобна стабилизация, 30-те грама, които добавят новите елементи, едва ли ще са съществени. По-конкретно, моделът Х0 със средно рамо тежи 235 грама, а Х9 в същия вариант е 250 грама. Х0 ще се предлага в три цвята, а Х9 в два. Първите бройки ще са на пазара през август 2012 г. Цената им няма да е много по-висока спрямо стандартните – 195 € за Х0 и 87 € за Х9.

Що се отнася до новото кормило на Truvativ от серията Noir, неговото име е Т40 и, разбира се, е изработено от въглеродни нишки, което позволява теглото да е едва 215 грама. В сравнение с останалите модели в серията обаче Т40 е по-широко – 720 мм.

http://www.sram.com/

http://onedistribution.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>