Спортни новини #42

Вести за отборите и състезатели през 2012 г.

Британецът Блейк Самсън (макар че е роден в Зимбабве), който е един от популярните слоупстайл състезатели на Острова и част от Bike Riders United (може би сте гледали техните учебни видеоклипове, демонстриращи някои основни техники на каране), вече е част от отбора на Saracen, заедно със сънародника си Ланс Макдермот.

Hyper Bicycles обявиха, че са ангажирали Камерън Зинк като състезател и Пабло Тафоя като инженер и дизайнер. Може би ще си спомните, че не много отдавна ви съобщихме, че същата компания, която е известна най-вече в ВМХ средите, привлече легендата Ерик Картър, чиято кариера преди много години започва именно там. Още тогава бе ясно, че това вероятно ще бъде последвано от някакво развитие в посока продукти за планинско колоездене и новините не закъсняха. Камерън Зинк едва ли се нуждае от представяне – по-интересно е името на Пабло Тафоя, който стоеше зад проекта Corsair Bikes. Именно с тази марка Зинк „записа“ най-успешния си сезон до момента през 2010 г., така че всички страни, замесени в тази сделка, са оптимистично настроени за сезон 2012. Ако ви е интересно да научите повече подробности и да видите новия слоупстайл байк на Зинк, погледнете тази статия в Pinkbike: http://www.pinkbike.com/news/Hyper-Bicycles-Signs-Zink.html

Японският шампион в дисциплината крос-кънтри Кохей Ямамото се присъедини към отбора на Specialized. С това попълнение американският производител не само добавя още една звезда в тима си, но си осигурява и стабилно присъствие на азиатската състезателна сцена, където Ямамото от години се представя с отлични резултати (включително в азиатското първенство).

Nuke Proof стана спонсор на Джак Фогелкуист. Младият американец, живеещ в Калифорния, е една от новите Dirt Jump и слоупстайл звезди и ще представя марката в много от големите състезания през 2012 г. в посочените дисциплини. Той ще кара както готови модели велосипеди, така и някои прототипи, като вероятно отзивите му ще бъдат ползвани за завършването на тези продукти.

След като по-рано стана съотборничка на Браян Лоупс под крилото на Ibis, Ан-Каролин Шасон, която е най-успешната DH/4X състезателка в света, а също така и златен медалист в дисциплината ВМХ от Олимпийските игри в Пекин през 2008 г., подписа договор и с X-Fusion. Така тайванската компания за вилки и задни амортисьори се подсигури с двама от най-опитните атлети, като се надява те да й помогнат  както с добри класирания (предимно в дисциплини като ендуро DH, дуал слалом и др.), така и с тестване и отзиви за бъдещите продукти на компанията, които впрочем са доста интересни.

Ева Лехнер и Натали Шнайтер ще водят тима на Colnago-Sudtirol, който е единственият базиран в Италия елитен отбор за СК през 2012 г. Освен споменатите 2 състезателки, в тима влизат още 4 дами, т.е. той е изцяло женски.

Джеймс Дорфлинг и Гарет Бюлер и през този сезон ще са в отбора на Knolly.

Trek добави още няколко имена към отбора си С3 (Competition, Cinematics, Creativity), в който и до момента бяха карачи като Брандън Семенук, Камерън МакКоул, Андрю Шандро и Рене Вилдхабер. Интересното при тях е, че за разлика от състезателния тим за СК, „бригадата“ С3 се състои от хора с фрийрайд профил, които понякога се състезават в слоупстайл/фрийрайд/ендуро състезания, но също така обикалят света в рамките на екзотични експедиции и се появяват във филми, фотосесии и т.н. Новите попълнения в състава са Раян Хауърд (ще го видим в новия филм на Anthil „Strength In Numbers“), Брет Рийдър (основно със слоупстайл изяви до момента) и мустакатият Рос Шнел (ендуро състезател, който от години кара с велосипедите на Trek, но досега не беше част от официален отбор).

Devinci също обяви отбора си по спускане за 2012 г. Водач в него е канадецът Стив Смит, който през 2011 г. постоянно присъстваше в топ 10 на СК, качвайки се няколко пъти и на подиума. Компания ще му правят Ник Беер (Швейцария) – европейски шампион през 2009 г. – и обещаващите младежи Джордж Браниган (Нова Зеландия) и Джанлука Вернаса (Италия).

Накрая една новина и от България – белгиецът Уоутър Клепе, който през последните 2 години е най-успешният ХС/маратон състезател, стъпвал на наша земя, през 2012 г. има нов спонсор в лицето на Ram Bikes. Сложихме тази вест на последно място единствено заради това, че се надяваме в скоро време да ви представим повече информация в отделна статия, придружена от снимки и т.н. Така че стойте на линия!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>