Медиен преглед – 16 -31 януари 2012 г.

Слухове за продукти за 2013 г.; Карбонова задна касета; Нови продукти: Urge Real Jet, Nuke Proof, Intense Carbine SL и др.; Патагония; Trans Andes 2012; Тестове: спирачки Shimano SLX, компактни камери, Fox RP23, Fox 40 FIT RC2, Marzocchi 888.

Слухове за продукти за 2013 г.

Пролетта наближава, а с това и слуховете или предварителната информация за продуктите през следващия сезон ще стават все повече. Ето какво „изтече“ в медийното пространство през втората половина на януари:

Нов заден дерайльор от Sram и нова четирибутална спирачка от Avid:
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/updated-sram-to-launch-clutch-style-rear-mech-33034 (на англ. език)
http://www.mtb-news.de/news/2012/01/25/spyshot-sram-schaltwerk-prototyp-mit-verbesserter-spannung/ (на немски език)

Ще ги бъде ли 650В велосипедите?
Чували ли сте за тях? Вероятно да и вероятно ще чувате все по-често. Малко след появата на 29-цоловите байкове преди години, някой се сети, че както има 26 и 29-цолови велосипеди, така може да се направи и нещо между тях. Това е нишата 650B. До скоро тя изглеждаше като нещо екзотично, като поредния междинен стандарт, появил се докато пазарът все още се чуди между два други. Е, пазарът вече трайно прие 29er-ите и отделите по маркетинг май търсят нов сегмент, към който да насочат усилията си. Ето една статия, според която 2013 г. може да се окаже годината на 650В:
http://bicycling.com/blogs/thestraightdirt/2012/01/26/prepare-for-the-650b-wheel-size-revolution/ (на англ. език)

Задна касета от въглеродни нишки

Като си говорим за интересни (и дори уникални) продукти, не можем да пропуснем шведската компания с „казващото всичко по случая“ име Experimental Prototype, която предлага най-различни поръчкови компоненти, изработени от карбон, титан и други подобни материали, сред които са и задни касети с венци от въглеродни нишки. Например, касета за шосеен велосипед с 10 венеца (от които 8 карбонови) тежи едва 63 грама.
http://www.bikerumor.com/2012/01/31/found-63g-carbon-fiber-cassette-from-experimental-prototype-and-more/ (на англ. език)

Urge Real Jet

Urge е компания, чиито продукти (каски) се отличават с характерен и нестандартен дизайн – дотолкова, че може би попадат в категорията „или ги харесват, или ги мразят“. Във всички случаи обаче не може да се отрече, че се отличават от останалите. Такъв е случаят и с най-новия им продукт, наречен Real Jet. Това е една доста особена каска, приличаща почти на шлем, обгръщайки главата от всички страни, само че без подбрадник, с открита предна част. Идеята е заимствана от ВМХ каските „от време оно“, само че материалите, визията и функционалността са на най-съвременно ниво. Повече подробности можете да прочетете тук:
http://www.pinkbike.com/news/Urge-Real-Jet-2011.html (на англ. език)

Nuke Proof 2012

Вероятно знаете, че от миналата година производителят на компоненти Nuke Proof навлезе и в сегмента за рамки и велосипеди. Ние пък  знаем, че те имат почитатели сред нашата аудитория, затова ви предлагаме връзка към една статия в BikeRadar, където накратко са представени моделите за 2012 г.
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/2012-nuke-proof-complete-bikes-first-look-32991 (на англ. език).

Intense Carbine SL

Това е най-новият велосипед на американския производител Intense, чиито модели обикновено представяме надълго и нашироко в отделни статии, но се а зима, мързи ни и затова просто вижте снимките и описанието към тях в сайта BikeRumor:
http://www.bikerumor.com/2012/01/17/new-intense-carbine-sl-adds-carbon-fiber-trail-racer/ (на англ. език)

Още нови рамки и велосипеди…

Една друга статия в BikeRadar за няколко нови велосипеда също ще е интересна за нашите читатели, тъй като сред представените модели са и няколко на българския производител Ram Bikes. (Вероятно знаете, че техните байкове се предлагат и във Великобритания.) Разбира се, не сме забравили, че и ние трябва да ви ги представим, но очакваме повече подробности и официална информация от производителя. Между другото, останалите продукти във въпросната статия също заслужават внимание:
http://www.bikeradar.com/news/article/new-bikes-from-tomac-liteville-intense-ram-33079 (на англ. език)

Отново в Патагония

Едва ли някога ще ти омръзне да четем интересни пътеписи, придружени от спиращи дъха снимки. Особено пък ако става дума за Южна Америка – не се сещаме за планински колоездач, който би отказал една ваканция сред необятните пейзажи на този далечен (за нас) континент. Затова ви предлагаме една такава статия, публикувана в Pinkbike. Дори да не прочетете текста, сигурни сме, че поне снимките ще разгледате с наслада.
http://www.pinkbike.com/news/Patagonia-Revisited-2012.html (на англ. език)

Trans Andes 2012

И като си говорим за Южна Америка, сезонът на многоетапните маратони бе открит с надпревара именно в Андите. Няколко от най-добрите в тази дисциплина бяха на линия – Щефан Заам, Карстен Бресер, Мери МакКонелуг, Джейсън Сагър и др. Състезанието продължи 6 дни, маршрутът с дължина 420 км и 12 000 м денивелация бе разгърнат на територията на Чили, а повече подробности, включително репортажи за всеки етап можете да намерите в Cycling News:
http://www.cyclingnews.com/races/trans-andes-2012 (на англ. език)

Тест на спирачки Shimano SLX

Ако ви е интересно как се представят новите спирачки SLX, модел 2012 г., в реални условия, прочетете статията в Pinkbike, посветена на тях:
http://www.pinkbike.com/news/Long-term-test-Shimano-SLX-trail-brakes-2011.html (на англ. език)

Сравнителен тест на компактни/екстремни камери

И друг път сме имали повод да кажем, че германците сякаш са ненадминати в сравнителните тестове и следващата статия е пореден пример за това – няколко популярни и у нас и няколко напълно непознати в България компактни камери за заснемане на екстремни преживявания са били подложени от тях на редица изпитания и добитите впечатления са изложени в подробна статия, която можете да прочетете тук:
http://www.mtb-news.de/news/2012/01/24/vergleichstest-hd-helmkameras-camone-gopro-contour-drift-und-v-i-o/ (на немски език)

Тестове на Fox RP23 и 40 FIT RC2 2012

Още една интересна статия в Pinkbike, този път посветена на един от най-популярните задни амортисьори на пазара.
http://www.pinkbike.com/news/Long-term-review-Fox-2012-Factory-Float-RP23.html (на англ. език)

За спускачите пък може би ще са по-интересни впечатленията от DH вилката на американския производител, споделени в SickLines:
http://www.sicklines.com/reviews/2012-fox-40-fit-rc2/ (на англ. език)

Тест на Marzocchi 888 RC3 Evo Titanium

Извиняваме се, ако е започнало да ви писва от толкова тестове, но през януари се появиха доста такива статии, а от опит знаем, че четенето им си заслужава труда. В следващата става дума за топ-модела сред DH вилките на Marzocchi, който е бил „разхождан“ интензивно из байкпарковете от редакторите на MTB-News.de:
http://www.mtb-news.de/news/2012/01/23/dauertest-marzocchi-888-rc3-evo-titanium/ (на немски език)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>