Shimano 2013: SLX

Новините при Шимано както винаги ни застигат още преди настъпването на пролетта и макар позволените акценти (заради информационното ембарго) все още не са чак толкова много, то те задължително попадат в нашето полезрение. За 2013 година японският производител представя изцяло обновената група планински компоненти над средния клас – SLX и добавя някои продукти към други групи, както и извън тях, като интерес предизвикват два нови комплекта колела, съвместими с безкамерни гуми по стандарта UST.

Не е новост, че Шимано винаги обновява групите компоненти като „смъква” дизайн и технологии от по-високите класове към по-ниските. Е, както се и досетихте, новата серия SLX не прави изключение и сходството във външния вид със серията ХТ не е никак малко. Добавен е и избор между две и три предни предавки.

Курбелите FC-M670 запазват характерната за 10 скоростната система Dyna-Sys подредба на венците с 42-32-24 зъба, позволяваща оптимална „гъстота“ на предавките за по-гладко превключване.  Новост за серията е курбелът с два венеца FC-M675, който може би ще зарадва доста привърженици на trail и all-mountain велосипедите с по-нисък бюджет. Опциите включват комбинации 38-26 и 38-24 зъба, като вторият вариант, комбиниран със задна касета с 36 зъба ще предлага много лека предавка за тези, които желаят по-безпроблемно преодоляване на следващата стръмна пътека или черен път. Може би тук е и мястото да споменем, че към серията ХТ ще има вариант на курбела FC-M785 със същата комбинация на венците – 38-24 зъба.

Новият заден дерайльор  RD-M670 е отново от типа SHADOW RD, по-прибран към рамката за по-малка вероятност от контакт с камъни при каране или при евентуално падане. Освен него, Шимано добавя и моделът RD-M675 с технологията SHADOW RD+, представена миналата година при задния дерайльор от серията XTR. Накрато да припомним, че SHADOW RD+ предлага стабилизатор в ставата между рамото и тялото на дерайльора, който се активира чрез превключвател. Включен, стабилизаторът намалява нежеланото клатене на веригата и удрянето ѝ в рамката.

Друга новост при задните дерайльори във всички класове от SLX нагоре е възможността за директно закрепване (Direct Mount) – при тези модели е възможно премахването на допълнителната връзка между тялото на дерайльора и болта за закрепване. По този начин се освобождава малко повече пространство между ухото за задната ос и дерайльора, което улеснява изваждането на задното колело. Новото закрепване е разработено най-вече за целите на 29-цоловите велосипеди, където заради размера на задното колело често не достига място, а също и за някои рамки със задно окачване. Макар от горните илюстрации да изглежда, че този тип задни дерайльори се закрепват към несменяемо ухо на рамката, това не е задължително – възможно е производителят просто да предвиди подходящи форма и размер на сменяемото ухо.

Предните дерайльори, разбира се, се предлагат във варианти, съвместими с повечето модели рамки на пазара, с директен монтаж или със скоба за седалковата тръба, с горно и долно люлеене. Длъжни сме да отбележим моделите FD-M675, които са оптимизирани за работа с курбели с две плочи.

Командите SL-M670, с оптичен дисплей,  се характеризират с подобрена ергономия и по-малък ход на лостчетата. Налице е технологията RAPIDFIRE+ за сваляне на до три предавки наведнъж, а качването е възможно и с палец, и с показалец. Вече е достъпен и конвертора за избор между 2 и 3 предавки на лявата команда, в зависимост от това дали сте избрали курбели с две или три плочи. За по-компактно разположение на кормилото се предлага и вариантът на командите SL-670-I за директен монтаж към спирачното лостче.

Спирачките от серията също са нови като продукт – BL/BR-M675, но видимо имат само някои козметични разлики с досегашната версия. Логично запазват и всички технологии на предшественика си.  Спирачно лостче със системата Servo Wave дава възможност за директен монтаж на всички команди на Шимано по стандарта I-Spec, а спирачният апарат с 22 мм керамични бутала позволява лесно пълнене и обезвъздушаване на спирачката чрез one-way bleeding технологията. Ice Technologies компонетите като спирачен диск с алуминиева сърцевина и алуминиев паяк, както и накладки с радиатори, са опция за желаещите по-добро отвеждане на топлината от спирачката.

Заедно със стандартните главини, Шимано представя нови предна и задна такива, съответно HB-M678 за вилки с 15 мм ос и FH-M678 с 12х135 мм проходна ос. Както всички задни главини над средния клас, така и новите модели са снабдени с 18/16 зъба на тресчотката и два комплекта от „кученца“ (законтрящи клинове) за двойно по-малък ъгъл на зацепване. Добавена е и 12 мм задна ос  SM-AX65 с бързо освобождаване (QR).

Шимано представя и два изцяло нови модела колела, позиционирани в извънсерийните компоненти. WH-MT66 са предназначен за XC велосипеди и са снабдени с фабрично уплътнение за безкамерни гуми по технология UST. Колелата ще се предлагат както във вариант с 26-цолови капли, така и във вече наложилия се стандарт с 29 цола. 26-цоловите модели са снабдени с 24 прави спици и на предното, и на задното колела, а теглото според Шимано е съответно  840 и 985 грама. Специално за 29-цоловия модел, предното колело е с главина с 15 мм проходна ос и отново 24 спици, а задното колело е с 28 прави спици за по-голяма коравина. Теглата са съответно 945 и 1080 грама. Вътрешната широчина на шините е 19 мм.

За trail и all-mountain велосипедите Шимано предлага модела WH-MT68. Предното колело стандартно е с главина с 15 мм ос и тегло от 910 грама. Задното колело е във вариант с 12 мм проходна QR ос, включена в комплекта, а теглото е 1050 грама. Каплите тук са по-дебели, което е обосновано от предназначението на колелата за по-агресивно каране, като вътрешната широчина нараства на 21мм. Ще има и опция за бял цвят на каплите.

Накрая е редно с няколко думи да отбележим и новостите при трекинг и градските велосипеди.

Групата Deore LX, която от известно време предлага компоненти само за трекинг велосипеди, се сдобива с 10 скорости.

След успешното внедряване на електронната система за превключване на предавките  Di2 при двете си шосейни групи от най-висок клас, Шимано ще зарадва и любителите на главините с вътрешни скорости с добавянето на тази система при Alfine. Така след като през тази година топ серията за градски велосипеди се сдоби с главина с 11 скорости, от следващата управлението ѝ ще става и по-леко, благодарение на електрониката.

Етикети: , , , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>