Медиен преглед –16 декември 2011 – 15 януари 2012 г.

На границата между две календарни години рядко има големи новини в планинското колоездене – зима е и повечето хора мислят за други неща. Затова пък точно по това време всеки се сеща за най-важното от изминалата година, а медиите правят едни такива големи обзорни статии…

Ето няколко такива (предимно от Pinkbike), които може би ще са ви интересни:
http://www.pinkbike.com/news/A-Year-in-Review-Part-One-2011.html (на англ. език)
http://www.pinkbike.com/news/2011-A-Year-in-Review-Part-Two.html (на англ. език)
http://www.pinkbike.com/news/Most-Viewed-100-Photos-of-2011-Part-1.html (на англ. език)
http://www.pinkbike.com/news/Most-Viewed-100-Photos-of-2011-Part-2.html (на англ. език)
http://www.pinkbike.com/news/25-Most-Viewed-Videos-of-2011.html (на англ. език)
http://www.mtb-news.de/news/2011/12/31/2011-nus-blickt-zurueck/ (на немски език)
http://www.vitalmtb.com/features/2011-Vital-MTB-Shreddy-Awards,271 (на англ. език)

По същото време някои започват да правят и предвиждания. Екипът на Pinkbike отново е начело в това отношение с тази интересна статия, засягащи някои тенденции в спорта и технологиите:
http://www.pinkbike.com/news/Pinkbikes-Predictions-for-2012.html (на англ. език)

Все пак, появяват се и някои нови и интересни продукти. Ето един такъв:

Empire MX-6
Британската марка Empire е нова и нашумя преди време с DH модела си AP-1, при който повечето от елементите на рамката бяха CNC фрезовани. МХ-6 е вторият модел на компанията, този път насочен към сегмента ендуро/АМ със своите 150 мм ход на окачването. Отново има доста структурни единици, които са фрезовани, но по ред причини (най-вече съотношението между тегло и коравина) за предния триъгълник все пак са използвани тръби с правоъгълно сечение, а не фрезовани „греди“. Във всички случаи байкът е екзотичен и интересен – повече подробности за него можете да видите тук:
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/empire-mx-6-trail-bike-first-look-ride-32763 (на англ. език)

Тест на къси клинове с презрамки
Ако отбирате от немски език, а и да не го владеете, вероятно знаете, че в тамошните медии се намират някои твърде интересни ревюта и тестове на компоненти и екипировка. Точно такава е и статията в MTB-News.de за 4 модела колоездачни клинове с презрамки от реномирани производители.
http://www.mtb-news.de/news/2011/12/29/ausprobiert-vier-bib-pants-traegerhosen-von-sugoi-craft-und-x-bionic/ (на немски език)

Pinkbike Photographers – Best of 2011
Всеки обича фотоисториите и хубавите снимки, а когато фотографите на Pinkbike се съберат, за да покажат по няколко избрани творби от изминалата година, можете да бъдете сигурни, че трудно ще отделите поглед от монитора.
http://www.pinkbike.com/news/Pinkbike-Photographers-Best-of-2011.html (на англ. език)

Бягайки от зимата
И като стана дума за фотоистории, именно Ян Хайлендс, един от фоторедакторите на Pinkbike, е автор на един „снимко-пътепис“ за пролетна ваканция в Юта, където е заснел карането на две дами на фона на внушителни пейзажи и по някои доста технични пътеки. Направо да ти потекат лигите, както се казва.
http://www.pinkbike.com/news/Escaping-Winter-Road-Trip-to-Utah-2012.html (на англ. език)

Mondraker с нова концепция за лапата
Макар че още не сме ви представили продуктите на испанския производител за 2012 г. (а ще се постараем да го направим, тъй като те вече са представени в България), не можем да пропуснем тази интересна новина, която се появи в британския сайт BikeRadar и засяга някои от моделите за 2013 г. Казано най-кратко, търсейки начин да подобри управлението на планинския велосипед, екипът на Mondraker е обърнал поглед към спускането, мотокроса и ВМХ велосипедите и е разработил концепцията за много къса лапа (10 мм), на практика почти централно разположена над стержена. Според тях в комбинация със съвременните широки кормила, подобна лапа ще увеличи стабилността, ще подобри управлението по стръмни и технични терени, а в същото време и маневреността на байка. За да компенсират скъсяването на разстоянието между кормилото и седалката, Mondraker са удължили предния триъгълник на рамката, така че ефектът да се усети при управлението, но да не се превърне в дефект при изкачванията например. Засега се предвижда през 2013 г. да има по един подобен модел с означението XR наред със стандартните – това ще позволи и директно сравнение между двата вида. Повече подробности за късата лапа на Mondraker можете да прочетете тук:
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/exclusive-mondraker-unveil-radical-new-centre-stem–32859

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>