Нов световен рекорд за manual

За незапознатите с терминологията на триковете и движенията в колоезденето, manual е карането само на задна гума без педалиране, т.е. балансирайки изцяло с тяло. По-лесният трик, при който колоездачът използва натиска на педалите и галенето на задната спирачка, за да изправи и задържи велосипеда на задна гума, се нарича wheelie и е нещо, което много младежи успяваха да усвоят още с „Балканчетата“, но когато педалирането се извади от уравнението, задачата става значително по-сложна и поддържането на баланса дори в рамките на 10-15 м вече е мисия невъзможна за мнозинството от „простосмъртните“.

Тук обаче говорим за нов рекорд с планински велосипед, при който 16-годишният Зах Хътлайн от Флорида е задържал баланса цели 209.2 м, което е над два пъти повече спрямо предишния рекорд на Джим ДеЧемп, който беше 101.8 м (маркиран е с червения флаг на Specialized на горната снимка).

Младият рекордьор е спонсориран от Specialized (от тях са и снимките в тази статия) и в миналото е бил ВМХ състезател, което определено е допринесло за уменията му. Новото постижение е било постигнато след 11 опита, като силният вятър не е бил на страната на Хътлайн и го е затруднил. Младежът споделя, че при по-добри условия (макар и неофициално) е постигал дължина около 240 м, така че вероятно е въпрос само на време да видим нов опит от негова страна.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>