Спортни новини #41

Red Bull Rampage 2012; Trans Nepal; Грег Уотс и Сам Бленкинсоп с неприятни травми; вести за отборите и състезателите през 2012 г.

Датите за Red Bull Rampage 2012 бяха обявени – събитието ще се проведе отново в Юта, САЩ от 5 до 7 октомври. Информация за участниците и програмата се очаква на по-късен етап, но отсега е ясно, че ще бъдат поканени „най-големите“ в света на фрийрайда и слоупстайл състезанията.

Организаторите на Yak Attack,  най-високопланинското МТБ състезание в света, което се провежда в Хималаите, обявиха, че през 2012 г. ще стартират още една надпревара, наречена Trans Nepal. Не е трудно да се досетите, че подобно и на другите „трансове“, това ще е едно интересно многоетапно предизвикателство за духа и тялото, започващо от столицата Катманду и приключващо в Покара (известно туристическо средище). Все пак, колкото и стряскащо да звучи идеята за каране в Хималаите, Trans Nepal ще бъде насочено не само и не толкова към топ-професионалистите, колкото към обикновените любители. В това отношение регламентът предвижда да има отделни скоростни (състезателни) отсечки в рамките на всеки дневен етап и именно в техните рамки запалените спортисти ще могат да премерят сили. Останалата част от маршрута ще бъде „туристическа“, т.е. без времеизмерване и класиране. Общата дължина за петте дни ще бъде около 250 км, а донякъде изненадващ е и фактът, че средната надморска височина на маршрута не е голяма – това се дължи на обстоятелството, че Trans Nepal ще се проведе точно в края на годината, като финалът ще е на 31 декември, последван от празнично празненство, разбира се. За повече информация можете да посетите сайта на организаторите от Extreme World Challenges:
http://www.extremeworldchallenges.com/index.php/future-challenges/87-trans-nepal-kathmandu-to-pokhara

Грег Уотс, един от най-добрите фрийрайд/слоупстайл състезатели в момента, претърпя тежка контузия, докато снимаше секция за филма Barred For Life 2. Грег е паднал на глава и гръб по време на опит за двойно задно салто, което е довело до два счупени прешлена, но за щастие без парализа, така че според докторите Уотс ще може да се възстанови напълно и да кара отново велосипед след няколко месеца.

Лоши вести долетяха и от Нова Зеландия, където Сам Бленкинсоп си е счупил крака. Очаква се възстановяването му да продължи минимум 6 седмици, което означава, че Бленки вероятно ще е на линия за първия кръг от СК, но може би няма да е възстановил напълно спортната си форма.

Вести за отборите и състезатели през 2012 г.

Германският магазин Rose, един от най-големите в страната, съвместно с френския курорт Вожани създаде нов отбор по спускане и 4Х, наречен (съвсем логично) Rose Vaujani. В неговия състав влизат досегашната състезателка на Rose Кати Кърд (Великобритания), холандската 4Х легенда Юст Уикман, белгийският спускач Нико Винк и германският 4Х състезател Петрик Брюкнер.

Независимо от преминаването на семейство Атертън от Commencal към отбора на GT, Shimano остава техен спонсор и това ще бъде така поне още три години, съгласно обявеното от двете страни прес-изявление. Японският производител напомня, че както DH/FR групата Saint, така и някои компоненти с марката Pro, са били разработени в тясно сътрудничество и с обратна връзка от британските топ-състезатели и това ще продължи и занапред.

Друг от най-известните отбори в последните години, Santa Cruz Syndicate, също обяви, че от 2012 г. ще оборудва байковете си с компоненти от японския производител. Това се случва след 8-годишно партньорство със Sram. „Синдикатът“ има и нов спонсор за очакването – не кой да е, а Fox Racing Shox.

GT съобщи за привличането на още звезди в „семейството“ си, макар и изявяващи се в малко по-различна сфера от семейство Атертън. Става дума за фрийрайдъра Кайл Стрейт (САЩ) и Кени Белай (Белгия), който е многократен шампион по траял, но напоследък все по-често кара „нормален“ велосипед, показвайки „ненормални“ умения. Всъщност двамата атлети стават част от отбор, наречен GT Wingmen и воден от пионера в подобно смесено каране Ханс Рей, който също започва навремето с траял, но от години се е посветил на супер-технично каране на невероятни места във всички краища на света.

Алекс Бонд (Великобритания), когото сме виждали и на живо в България, стана част от тима на ChainReactionCycles/Nuke Proof. Като част от него Алекс вероятно ще участва в повече кръгове от СК, но предвид вдигането на категорията на състезанието в Сопот, се надяваме отново да вземе участие и тук.

Мик Хана и сестра му, Трейси Хана, и двамата отлични спускачи от Австралия на най-високо ниво, вече са част от отбора United Ride, който има и нов главен спонсор – производителят на гуми Hutchinson.

Брук МакДоналд (Нова Зеландия) и Емелин Раго (Франция) се присъединиха към Маркус Пекол (Австрия) и Дамиен Спаньоло (Франция), оформяйки окончателно вида на отбора MS Mondraker, който с подобен състав ще се опита през 2012 г. да бъде един от водещите DH тимове в Световната купа. През 2012 г. състезателите ще караг с окачване от Marzocchi – както вилки, така и задни амортисьори. Тези новини обаче означават също така и край на досегашните отбори Mandraker Factory Team и MS Evil, като за някои от карачите в тях все още няма новини за кого ще карат през идващия сезон.

Още няколко нови спонсорства накратко:
Yeti чрез техния UK дистрибутор станаха байк спонсор на Скот Бюмонт – национален шампион на Великобритания в дисциплината 4Х и един от „моторите“, задвижили създаването на серията състезания 4Х Pro Tour.
Monster Energy подписаха договор с DJ карача Биенвенидо Агуадо.
Производителят на очила Ryders привлече като спонсориран атлет фрийрайдъра Пол Басагойша.
Gravity, подразделението на FSA за DH/FR/DJ компоненти обяви дълъг списък със спонсорирани карачи. Сред по-известните имена в него са Майк Хопкинс, Гарет Бюлер, Джеймс Дорфлинг, Андрю Тейлър и легендата Ранди Спанглер.
Lezyne подписаха договор с Дани Макаскил, който ще използва техни инструменти и аксесоари.
Race Face ще продължи сътрудничеството си с „кръстника“ на фрийрайда Уейд Симънс (Канада) и през следващите няколко години.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>