Спортни новини #40

Вести за отборите и състезатели през 2012 г.

Семейство Атертън ще карат в отбора на GT – най-лошо пазената тайна в последните месеци най-сетне бе обявена официално. Джий и Рейчъл ще се фокусират все така върху спускането, където ще си партнират с Марк Бюмонт, който и досега бе в тима на GT. Всички те ще карат карбоновия модел Fury, като се очаква да помагат и в подобряването и развиването на продуктите на компанията. По-малкият брат Дан ще се насочи към ендуро DH състезанията и ще кара предимно велосипедите Sanction и Force със 150 мм ход. Атертън смениха и доставчика на облекло – вместо Animal те вече ще се обличат с екипи на One Industries, които са известни в мотокрос средите. Означава ли това, че ще започнат да предлагат екипировка и за планинско колоездене – предстои да разберем по-нататък.

O’Neal стана спонсор за облеклото и защитната екипировка на трикратния световен шампион по спускане Грег Минаар (ЮАР).

Барт Бренженс създаде втори отбор за СК, наречен Milka Brentjens, като основната причина за това е младата британска състезателка Ани Ласт, която той привлече към състава си. Ани обаче пожела да запази дългогодишния си байк спонсор Boardman Bikes, така че нямаше как да стане част от основния тим на Бренженс, наречен Milka-Superior. 21-годишната ХС състезателка се очертава като една от най-обещаващите, завършвайки на второ място в Световното и Европейското първенства през 2011 г. в категория до 23 г., а също и на 13-то място в ранг-листата на UCI за жените.

Тайванският производител на вилки и задни амортисьори X-Fusion сключи 2-годишен договор с легендата Браян Лоупс. Американецът ще кара своите велосипеди Ibis с компонентите на новия си спонсор. Компанията ще се възползва и от огромния опит на Браян при бъдещото развитие на продуктите си. Освен това X-Fusion продължиха и договорите си с трима фрийрайд карачи- Тайлър МакКоул, Андрю Тейлър и Джак Фогекуист. Лоупс има и нов доставчик на спирачки – германският производител Magura.

Друг известен слоупстайл състезател и DJ карач – Яник Граниери (Франция) – се сдоби с нов байк спонсор и това е компанията Polygon, която тепърва ще навлезе на европейския пазар. Наред с него в тима на Polygon e и Сам Рейнолдс.

Лене Байберг (Норвегия) се премести през 2012 г. в нов отбор – GT Skoda Chamonix. След доста несполуки през последните два сезона, една от най-добрите норвежки състезателки се надява тази година да е добра за нея, включително и като представяне в олимпийския старт през лятото.

Друга топ-състезателка от скандинавските държави, Александра Енген (Швеция) подписа договор с германския производител на велосипеди Ghost. 24-годишната състезателка завърши на 12-то място в Световното първенство през 2012 г., а през 2010 г. спечели златен медал на същото състезание в категория до 23 години.

Двойката (в живота) Джил Кинтнер и Брин Аткинсън обяви новия си спонсор за 2012 г. и това е канадската компания Norco. Американката и австралиецът ще карат новия DH модел Aurum, както и други байкове на компанията, в зависимост от конкретната дисциплина. За Джил и Брин сезонът обикновено е целогодишен, тъй като през половината година те пребивават в северното полукълбо (основно в Северна Америка), а през другата половина отиват в Австралия. Затова се очаква те да участват в доста състезания през идния сезон. Norco привлякоха като независим карач и Майк Хопкинс, който е известен с участията си в някои от най-нашумелите филми напоследък, както и с карането си в слоупстайл/фрийрайд състезания.

Предишният спонсор на Джил и Брин, канадската компания Transition, също обяви състава на отбора си за 2012 г., в който има цели 11 имена, повечето от които са на млади и все още неизвестни карачи, в които Transition са видяли потенциал. Иначе двамата топ атлети в тима са фрийрайдърът Майк Кинрад (Канада) и спускачът Сам Дейл (Великобритания).

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>