Медиен преглед –16 ноември – 15 декември 2011 г.

Първи слухове за продукти през 2013 г.; Технически упътвания – настройване на амортисьорни вилки, монтиране на чашки Cane Creek AngleSet; Интервю с Мартин Уайтли; Нови и интересни продукти – Ashima, Titus Rockstar, Recon MOD, WTB; Документален филм за планинското колоездене в Ирландия; Тестове на Trek Session 9.9, Antidote Lifeline, Topeak Air Backpack, Mavic Plasma; Дебат – 26 срещу 29 цола при AM и DH велосипедите; И още… Hope Factory Tour, представяне на Матиас Фредриксон, домашно направени байкове, фото-разказ за Чилкотините.

Първи слухове за продуктите през 2013 г.

Shimano, Sram, Easton… за всички тях и за няколко други вече се появиха „Строго секретни“ изтичания на информация, като май всичко започна от тук:
http://www.mountainbike.com/mountainbikecom/bikes-gear/2013-mountain-bike-gear-news-and-rumors?page=0,0 (на англ. език)
Ние ще ви ги представим и ще коментираме, едва когато всичко стане официално, но кой не обича слуховете?

Още една статия по темата е публикувана в сайта с многозначителното в случая име BikeRumor. Тя показва ранни визуализации на нови скоростни системи от KCNC – производител на някои доста леки и екзотични компоненти. За шосе компанията разработва компоненти с 12 предавки отзад, а за планински велосипеди – с 11:
http://www.bikerumor.com/2011/12/14/12-speed-road-11-speed-mountain-bike-kcnc-derailleurs-shifters-outed/ (на англ. език)

Настройване на амортисьорни вилки

Има много информация по този въпрос, като се започне от препоръките на производителя, мине се през различни статии, стотици мнения във форумите (включително и нашия) и се завърши с най-модерната форма за бързо и нагледно представяне на информация – видеоклиповете. Именно такъв кратък филм ви препоръчваме сега – появи се в сайта BikeRadar и е част от поредица, в която ще намерите и други полезни технически съвети. Ако разбирате добре английски, чуйте препоръките за настройка на налягането във въздушната камера, компресията, връщането и т.н.:
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/video-workshop-how-to-set-up-a-suspension-fork-32460 (на англ. език)

Интервю с Мартин Уайтли

Напоследък в спортните новини на МТБ-БГ на два пъти стана дума за агенцията за спортен мениджмънт 23 Degrees, ръководена от Мартин Уайтли. Той е човек с извънредно богат опит в организирането на състезания, подготовката на атлети, управлението на отбори, а преди това на цели федерации или техни ключови звена… всъщност списъкът с длъжностите, които е заемал, можете да видите в самото начало на интервюто, а след това има още цял куп интересни въпроси за миналото, настоящето и бъдещето на планинското колоездене като спорт, с акцент върху спускането, където е съсредоточена най-голяма част от дейността на Уайтли в момента. Задължително четиво за всички, които имат интерес към спортната тематика:
http://www.vitalmtb.com/features/In-Deep-Martin-Whiteley,266 (на англ. език)

Монтиране на чашки Cane Creek Angleset

Още една интересна техническа статия, всъщност най-вече видеоклип, където е показано нагледно как се слагат и настройват чашките с променлив ъгъл на Cane Creek. Това безспорно е един от най-полезните и популярни продукти напоследък сред спускачите, а и не само, така че си струва дори за обща култура човек да има представа от монтажа и работата му.
http://www.pinkbike.com/news/Tech-Tuesday-Cane-Creek-AngleSet-Install-video-2011.html (на англ. език)

Through The Roots

Може би ще ви е интересно да гледате 30-минутен документален филм за планинското колоездене в Ирландия и развитието му през последните няколко години, включващ интервюта и кадри с някои от най-влиятелните и значими карачи в страната, както сега, така и в близкото минало. Започнал като колежански проект, филмът бързо придобил за авторите си по-голямо значение от очакваното и те му отделили цяла година, преди да се похвалят със завършена творба. Можете да научите повече да него, както и да го гледате, тук:
http://dirt.mpora.com/news/irish-mountainbiking-roots-documentary.html (на англ. език)

Супер-леки дискове от Ashima

Любителите на ниското тегло вероятно ще са заинтересовани от новото предложение на тайванския производител Ashima – роторите Ai2. Те ще се предлагат в размери 160 и 180 мм, като първият тежи едва 69 грама. С този продукт компанията подобрява собственото си постижение с дисковете AiRotor, които до момента бяха едни от най-леките на пазара.
http://www.bikerumor.com/2011/12/01/first-look-new-ultra-lightweight-ashima-disc-brake-rotors/ (на англ. език)

Rockstar – нов модел от Titus

След като фалира и бе закупена от On One, компанията Titus е готова да се завърне не само с досегашните си байкове, които имат много верни почитатели, но и с изцяло нови модели. Такъв е 29-цоловият байк с двойно окачване Rockstar – повече подробности за него можете да прочетете в BikeRadar:
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/2012-titus-rockstar-29er-first-look-32705 (на англ. език)

Тест на Trek Session 9.9

На някои от читателите ни може би им е поомръзнало от този байк, тъй като е един от най-обсъжданите модели за 2012 г., но безспорно е и един от най-добрите DH велосипеди в момента, така че има какво да се говори за него. Този път ви предлагаме впечатления от реалните изпитания, на които са го подложили карачите от екипа на Pinkbike. Вижте какво им е харесало и какво не чак толкова:
http://www.pinkbike.com/news/trek-session-9.9-review-2011.html (на англ. език)

Тест на Antidote Lifeline

Все повече полски марки и производители набират популярност в Европа – поредната такава компания се казва Antidote и в сайта Sick Lines можете да прочетете впечатления от техния лек DH модел Lifeline:
http://www.sicklines.com/reviews/review-antidote-lifeline/

Topeak Air Backpack

И докато сме на вълна тестове, може би ще ви е интересно да прочетете впечатления от първа ръка и за един от високотехнологичните модели раници на Topeak – компания, която предлага не един и два интересни продукта:
http://www.bikerumor.com/2011/12/06/review-topeaks-unique-air-backpack/ (на англ. език)

Още веднъж: информация в реално време през очилата

Може би си спомняте, но в една от предишните такива статии ви запознахме с иновативна система, включваща малък дисплей, прикрепящ се към очилата, който подава информация в реално време за неща като скорост, каданс, изразходвана енергия и др.  Сега отново ви предлагаме статия за подобен продукт, само че той ще бъде насочен към спускачите – предназначен е за ползване с маски, а не със спортни очила, и е GPS базиран, като предлага дори функции от типа на прекарано време във въздуха, за което са добавени специални сензори. Причината да употребим бъдеще време е, че в момента Recon Instruments MOD и MOD Live се предлагат за зимните спортове, т.е. за такива маски, но компанията планира да предложи специализиран продукт и за планинско колоездене. Повече информация можете да намерите в BikeRadar:
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/turn-your-goggles-into-a-gps-computer-with-mod-live-32199 (на англ. език)

26“ срещу 29“ – ще превземат ли големите колела сегментите АМ и DH?

Много интересна дискусия по този въпрос е развита в една статия в Pinkbike. Да, на пръв поглед DH байк с 29-цолови колела все още звучи като нещо абсурдно, но всеки, който е следил пазара през последните 10 години знае, че в началото 29er-ите бяха просто някаква екзотика, след това започнаха да навлизат в ХС сегмента (първо при твърдаците, а вече с пълна сила и при двойното окачване), а за 2012 г. лесно можем да се сетим за поне няколко АМ модела с ход на окачването 140 мм… Така че да се правят твърди прогнози е несигурно, но вижте какво мислят по въпроса двама специалисти:
http://www.pinkbike.com/news/Burning-Question-Will-the-29er-Replace-the-26-2011.html (на англ. език)

Ако горната статия не ви е достатъчна, по темата се появи и друг интересен материал в сайта на британското сп. Dirt. Там Стив Джоунс директно заявява, че след като е изпробвал няколко 29-цолови велосипеда, сравнил е времената, дадени с тях на конкретна пътека с тези, които е постигал с най-добрите 26-цолови АМ байкове на същата отсечка, резултатите и неговите лични впечатления говорят изцяло в полза на големите колела.
http://dirt.mpora.com/news/hands-deck-christian-29er-faster.html (на англ. език)

Hope Tech Factory Tour

Ако обичате да гледате как се произвеждат разни неща или пък сте почитатели на британската марка Hope, вероятно ще ви е доста интересно да гледате един видеоклип в BikeRadar, който ви превръща във виртуален посетител на тяхната фабрика – от момента, в който продуктите се измислят, до пакетирането на фрезованите, анодизирани, лазерно гравирани и напълно окомплектовани компоненти. Наистина занимателно филмче!
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/video-hope-technology-factory-tour-32535 (на англ. език)

Тест на Mavic Plasma

Може и да не сте разбрали, но отскоро френският производител на готови колела, капли и екипировка предлага и три модела каски. Реални впечатления за един от тези продукти можете да прочетете в следната статия:
http://www.bikerumor.com/2011/12/13/first-rides-mavics-brain-freeze-inducing-plasma-helmet/ (на англ. език)

Представяне на Матиас Фредриксон

В рубриката си Behind The Lens („Зад обектива“) Pinkbike представя някои от най-известните фотографи в света на планинското колоездене – с думи (под формата на интервю) и с техните снимки, разбира се. Наскоро „гост“ там бе шведският фотограф Матиас Фредриксон и като любители на страхотното каране и красивите снимки не можем да не ви насочим към тази статия. А ако обичате и да снимате, прочетете внимателно отговорите на  Матиас.
http://www.pinkbike.com/news/Behind-the-Lens-Mattias-Fredricksson.html (на англ. език)

Домашно направени байкове

Във форума на МТБ-БГ от време на време се появяват теми от типа „Как сам да си направя рамка, дайте идеи?“, като ентусиазмът на авторите им рядко намира подкрепа сред останалата част от аудиторията. Факт е обаче, че такива велосипеди има дори и в България, а по света има много повече и в британското сп. Dirt си имат цяла рубрика за тях. Ето пример за една такава рамка, който се появи в сайта на списанието през изминалия месец:
http://dirt.mpora.com/news/homemade-bikes-gorilla.html (на англ. език)

Нови UST капли от WTB

Името на новия продукт е Frequency UST, насочени са към хората, които обичат да си наплитат колела по своя мярка и вкус и предлагат много добри характеристики, включително ниско тегло, здрава конструкция, размери 26 и 29 цола и широчина (между вътрешните ръбове) 19 или 23 мм. Повече подробности за тях можете да прочетете тук:
http://www.bikerumor.com/2011/12/02/wtb-frequency-ust-tubeless-rims-get-more-official/ (на англ. език)

Фото-разказ за Чилкотините

Чилкотините (Chilcotin Mountains) е планина в Канада, където през миналата година Рене Вилдхабер и Рос Шнел, заедно с автора на статията Марк Тониоло, решили да поскитат, преминавайки през няколко красиви планински прохода и „разцепвайки“ пътеки, от които на човек му иде веднага да зареже компютъра и да се метне на колелото, ако ще термометърът отвън да показва отрицателни температури. Всъщност това съвсем не е първата подобна статия на Марк Тониоло, главните герои в нея също сме виждали и друг път на подобни места, но в крайна сметка има извори, от които човек може да пие отново и отново, нали?
http://www.pinkbike.com/news/In-the-Chilcotins-with-the-new-Trek-Slash.html (на англ. език)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>