Спортни новини #39

Вестите за Световната купа през 2012 г., телевизионното й отразяване и неяснотата около серията състезания DH1, които публикувахме вчера, са само част от интересните спортни новини през тази седмица. Ето и останалите:

4-кросът не е мъртъв! Това може да се каже след новината, че догодина ще има серия от състезания в Европа, наречена 4X Pro Tour, организирана от 4X Alliance и подкрепена от повечето известни състезатели, които вече са потвърдили участието си в нея.
Както знаете, в края на сезон 2011 Международният колоездачен съюз (UCI) обяви, че от догодина дисциплината 4Х няма да е част от кръговете за Световната купа, което за много хора бе направо шокиращо, особено като се има предвид, че изминалата година бе една от най-добрите за развитието на този формат. Ако на някого обаче нещата са изглеждали безнадеждно, в последните 1-2 месеца оптимизмът се завърна – първо с новината за продължението на сериите Schwalbe Euro 4X, а сега и с тази нова верига състезания.
4Х Pro Tour е разработена в партньорство и с UCI, така че засега поне три от състезанията ще бъдат по едно и също време и на едно и също място с кръгове от Световната купа за 2012 г. Така за курортите домакини и за многобройните фенове на спорта всичко ще си е по старому, с много екшън по трасетата в рамките на целия уикенд. Единствената разлика е, че стартовете по 4Х официално няма да са за СК.
Засега са обявени 4 дати и места за 2012 г., като петият домакин предстои да бъде окончателно определен през януари. Още по-хубави са обаче плановете за 2013 г., когато организаторите от 4Х Alliance се надяват да имат още повече състезания, включително да „вкарат“ някои от тях вътре в градовете за повече зрелищност и влияние върху неспециализираната публика.
Ето как изглежда за момента серията 4Х Pro Tour 2012:
Хуфализе, Белгия – 14 април  
Шчавно Здруй, Полша – 5 май 
Вал ди Соле, Италия – 2 юни 
Форт Уилям, Великобритания – 9 юни  
5-ти кръг – ще бъде обявен по-късно.

Състезателят на Trek Аарън Гуин бе блъснат от пикап (или камион), докато е карал по шосето на път към началото на пътеката, по която е смятал да разпусне. За щастие американецът не е претърпял никакви сериозни травми и се е разминал само с охлузвания и натъртвания. Основните щети са по велосипеда, чието задно колело е буквално на парчета.

Миналата седмица, когато публикувахме списъка с елитните отбори на UCI, пропуснахме да направим някои важни заключения от него, а именно:
1. Отбор №4 в него, GT Bicycles (GBR) на практика потвърждава слуховете за това, че именно американският производител е новият спонсор на сем. Атертън. Именно техният тим, само че под името Commencal, завърши сезон 2011 на четвърта позиция и на фона на това „доказателство“ абревиатурата GBR е просто малко допълнение.
2. Отборът MS Evil вече е MS Mondraker, което показва, че и този тим се е сдобил с нов байк-спонсор.
Предполагаме, че и за двете новини ще има прес-изявления скоро, така че очаквайте повече подробности.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>